The Crown Ne Kadar Doğru?

Emmy Ödüllü Netflix dizisi The Crown'da gerçek ve kurgu tamamen bulanıklaşıyor.

Giriş Tarihi: 11.11.2022 10:31 Güncelleme Tarihi: 11.11.2022 11:48

Zeynep Gürer

The Crown'un beşinci sezonunun gelişi daha tartışmalı bir zamanda olamazdı. Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü ve oğlu Charles'ın tahta çıkışından kısa bir süre sonra Netflix, yalnızca tarihsel doğruluğa duyarsız olmakla kalmayıp aynı zamanda monarşinin itibarına da zarar veren bir gösteriyi kitlelere salmakla suçlandı. Ancak izleyiciler diziyi gerçek bir iş parçası olarak düşünmeli mi? Uzun cevabı kısa tutmak tutalım: hayır.

The Crown açıkça monarşiyle ilgili gerçek olaylara, özellikle de Prens Charles ve Prenses Diana'nın çekişmeli evliliğinden Prens Philip'in sözde sadakatsizliğine kadar yıllar içinde kraliyet ailesini karıştıran çeşitli skandallar ve söylentilere dayanmasına rağmen, bunun aynı zamanda bir kurgu eseri olduğunu açıkça ortaya koydu.

Yapımcı Peter Morgan daha önce The Hollywood Reporter'a, "Bence gerçek insanlara, gerçek olaylara dayanan bir drama yaparken, kendinize sürekli olarak doğruluk ve doğrulukta nerede durduğunuzu ve bunun sorumluluğunun ne olduğunu sormalısınız" demişti.

Hangi tarihçiye güvendiğinize bağlı olarak gerçeğin daha da bulanıklaştığını ekledi. "Noktaları birleştirmeliyim ve hayal gücü eylemi burada devreye giriyor" dedi. "Bence bir izleyiciyle bir şey izlediğimi düşündükleri bir güven anlaşması var. … Ama insanlar 'Ah! Ama bu oldu mu' dediğinde çok sık şok oluyorum ve 'Şey, hayır' diyorum.. Aslında, bunu hayal etmem gerekiyordu.'"

The Crown'ın geçmiş sezonlarında Morgan, ekranda daha çekici bir hikaye anlatmak için tarihle yaratıcı özgürlükler aldı. Örneğin, Başbakan Winston Churchill'in asistanı Venetia Scott, 1. Sezonda bir otobüsün çarpması sonucu trajik bir şekilde ölür. Ama ortaya çıktığı gibi, Venetia gerçek biri değildi. Ve 4. Sezonda, Charles ve Diana'nın, Bir Yaz Gecesi Rüyası için ağaç kostümü giymiş genç bir Diana ile karşılaştığı ilk karşılaşması, gerçek hayattaki ilk karşılaşmalarının bir yansıması olmaktan ziyade, icat edilmiş bir kurgu eseriydi.

The Crown'un tarih danışmanı Robert Lacey, Town and Country'ye "İki tür gerçek vardır. Tarihsel gerçek var ve sonra geçmişle ilgili daha büyük gerçek var" dedi . "Peter çok, çok ısrarcı ve ben de bunun bir tarih belgeseli olmadığı konusunda ısrarcıyım. Bunun o yılların kronolojik kaydıymış gibi davranmıyoruz. Bu tür şeyleri yapan çok sayıda belgesel var. Bu bir belirli nesneleri seçen drama."

The Crown'un 5. Sezonu Charles ve Diana'nın boşanmasının, kraliçenin "annus horribilis" konuşmasının, Diana'nın Dodi Al Fayed ile tomurcuklanan romantizminin, Charles ve Camilla Parker Bowles ilişkisine ve daha fazlasının dramını her zamankinden daha derinden araştırıyor.

Netflix, tarihsel doğruluğa olan bağlılığını daha da ileriye götürmek için, Sezon 5'in yayınlanmasından önce yeni sezon için güncellenmiş bir giriş satırı yayınladı : "Gerçek olaylardan ilham alan bu kurgusal dramatizasyon, Kraliçe II. Elizabeth'in hikayesini ve onun politik ve kişisel olaylarını anlatıyor. saltanatını şekillendirdi."

Netflix, tarihsel doğruluğa olan bağlılığını daha da ileriye götürmek için, 5. sezonun gelişinden önce yeni sezon için güncellenmiş bir giriş satırı yayınladı: "Gerçek olaylardan esinlenen bu kurgusal dramatizasyon, Kraliçe II. Elizabeth'in hikayesini ve onun saltanatını şekillendiren siyasi ve kişisel olayları anlatıyor."

BİZE ULAŞIN