Erkek moda sözlüğü

A’dan Z’ye modacıların dilinden düşmeyen kelime ve terimler...

Giriş Tarihi: 01.06.2018 11:00

Ö

Özel Dikim (Bespoke)
Bir terzinin müşterilerinin özel istekleri ya da ölçülerine göre, kişiye özel olarak takım elbise ya da giysi tasarlayıp dikmesi. Bu teknik, kişilerin omuzlarından beline ve bacak boyuna kadar tüm beden ölçülerinin en ince ayrıntısına kadar alınmasını gerektirdiği için ve özellikle takım elbiseler özelinde, kişiselleştirilebilen desen, ad ve soyadın baş harflerinin işlenmesi, kumaş ve astar gibi özelliklerin de dikkate alınmasıyla kıyafetlerin hazırlanmasını gerektirdiğinden dikim, kimi zaman 50 saati bulabiliyor. Ayrıca, kişinin birkaç kez prova için özel dikimevine gitmesi gerekiyor. Tüm bu uğraşlar sonunda ortaya çıkan ürünler nasıl mı oluyor? Muazzam!


P

Palyaço Takımı (Inane Clown Posse)
'will.i.am' tarzında, palyaçoya da benzetebilecek şekilde delice renkli giysiler seçen erkek moda kurbanları. Tarzlarını bireysel olarak tanımlasalar da Güney Kore ve Los Angeles'ın belirli kesimlerinde benzer görünümlere sahip birçok kişi bulunuyor.

Pitti Uomo
Pantolonun 'Coachella'sı olarak da bilinen etkinlik. Yılda iki kez düzenlenen Pitti Immagine Uomo ilk etapta basın ve müşteriler tarafından yönlendirilen sıkıcı bir takas fuarıydı. Fakat son yıllarda canlı yayınların yapıldığı, gururlu başıboş zenginlerin akın edip Fortezza da Basso, Floransa sokaklarında dolaşıp Instagram profilleri için fotoğraf ve video depoladığı bir etkinlik haline geldi.


R

Renk Blokajı (Colour-Blocking)
Birbiriyle zıt ve çarpıcı, iki ya da daha fazla renk tonunun aynı kombinde kullanılması.Bu giyim tarzının Hollandalı ressam Piet Mondrian'ın neoplastisizm akımından etkilendiği söylenir. Bu tarza sahip kişilerin çocuk programı sunucuları gibi göründükleri de bir gerçek.

Resort Koleksiyonu (Resort Collection)
Sonbahar/Kış koleksiyonları satışa sunulduktan sonra, İlkbahar/Yaz koleksiyonları daha mağazalara ulaşmadan önce ortaya çıkan ön-koleksiyonlara verilen isim. 'Resort Koleksiyonu', yarı efsanevi bir sezonun koleksiyonları olarak da tanımlanır. Bu koleksiyonun defilesi, yaz aylarında; temmuz ya da ağustos ayında yapılsa da aralık veya ocak ayına kadar satışa sunulmaz. Bu konsept ayrıca, 'tekne gezisi', 'bahar öncesi' veya 'tatil' kelimeleriyle de birlikte anılır. Güz öncesi koleksiyonlarıyla karıştırılmamalıdır.


S

Sek Çorap (Neats)
Geleneksel ayakkabılarla giyilen, eşit aralıklarla dokuma desenler barındıran kısa çoraplar.

Spor Lüks (Sports Lux)
Daha atletik ve daha rahat olarak nitelendirebileceğimiz kıyafetlerin klasik/lüks markalarda gördüğümüz kesimlere ve kumaş çeşitlerine sahip olması.

Squad
Büyük oranda kadınlarca, nadiren de erkeklerce yönetilen sosyal medyadaki moda sayfalarının kümeleşmiş takipçileri. Markaların, tasarımcıların ve halkla ilişkiler departmanlarının ünlü, model, müzisyen ve 'influencer'ların hayranları arasında 'topluluk' bilinci yaratarak oluşturduğu birlikler. Modadan örnekleri; #BalmainArmy ya da önceleri Givenchy'nin kreatif yönetmenliğini yapan Riccardo Tisci'nin #LoveGang isimli hayran kitlesi.


T

"Tam Tıkırında!" (On Fleek)
ABD'li 'vlogger'ların aslında var olmayan, garip bir şekilde ölçülemeyen, büyük ihtimalle uydurma olan Fransızvariliği pürüzsüz, şık ve pahalı giysilere yüklemek için kullandığı terim.

Tarazlanmak (Foxed)
Gömlek yakalarında görülen bir deformasyon. Geçen süre ve sürekli kullanım sonrasında yakada ortaya çıkan aşınma ve yıpranma. Yıkama, sürtünme ve sert sakalla temas bu oluşumun nedenleri arasında gösterilebilir. Bryan Ferry gibi yaşlı zenginler tarafından bir fetiş haline getirilmiştir. Son duyumlara göre bazı erkekler bu görünümü yakalamak için yeni aldıkları gömleklerin yakalarını zımparalamaya bile başlamış.

Tonal Bej (Tonal Beige)
Kanye West'in ilk Yeezy koleksiyonlarında görebileceğiniz, pek karakteristik bir özelliği olmayan, cinsiyetsiz, ten rengine yakın bir renk. Hemen ardından üst düzey moda firmaları tarafından kopyalanan bu renge Longline tişörtlerinde de sık sık rastlayabilirsiniz.

Tonik (Tonik)
İlk defa 1957'de erkek giysi dikim ustası Dormeuil tarafından patenti alınan iki tonlu ya da değişken renklere sahip yün kumaş. Ciltte kaşındıran ve rahatsız edici bir etki bırakmasıyla bilinse de bu üç katlı tiftik ve yün kumaş İngiliz Mod Hareketi'yle popüler hale geldi ve Michael Caine tarafından 1966 yapımı 'Alfie' filminde giyildi.

Towie Tayt (Towie Tights)
İngiltere'de bir kesimin vücuda tam oturan dar jean ya da pantolonlara verdiği genel isim. Bale taytına benzer şekilde erkeklerin kalça, baldır ve bacak kaslarını ortaya çıkaran towie taytlar, dar paçalı tayt olarak da bilinir. 'The Only Way Is Essex' te sık sık rastlayabilrsiniz.

Tulum (Boiler Suit)
İlk etapta sadece kömür kazanı işçilerinin giydiği tek parçadan oluşan, vücudu saran bol giysi. İleriki dönemlerde mavi yakalı ve teknik işlerde çalışan işçiler tarafından da giyilmeye başlanan bu kıyafet, 40'lı yıllarda Sör Winston Churchill'in Jermyn Sokağı terzisi Turnbull & Asser'a farklı modellerde yeşil kadifeden üretilecek birkaç ince çizgili tulum siparişi vermesi sonrası halk arasında yaygınlaşarak şehirliler için olmazsa olmazlar arasına girdi.

Tüketim Canavarı (Hypebeast)
Ünlü tasarımcıların elinden çıkan yüksek fiyatlı her dış giyim ürününü almaya kör bir tutkuyla bağlı, kendilerini moda akımları arasında kaybetmiş erkekleri tanımlayan küçümseyici bir ifade. Ürünlerin malzeme kalitesini, dayanıklılığını ve kendine uygunluğunu hiç dikkate almadan alışveriş yapan bu kişilerin önemsediği değerler arasında marka, nadirlik, yüksek fiyat ve ürünün diğer kişilerin gözündeki albenisi bulunuyor.


X

X Işını Kumaşlar (X-Ray Fabrics)
Transparan ya da yarı saydam etkisi yaratan ince şeffaf kumaşlar. Burberry ve Giambattista Valli'nin 2014 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu defilelerinde X ışını kumaşı gömlek ve ceket gibi parçalarda sergilemesinin ardından birçok marka koleksiyonlarında bu kumaşlara yer vermeye başladı. Belirli yaşın üzerindeki erkekler için tavsiye edilmediğini belirtelim.

X İşbirlikleri (X Collaboration)
Koleksiyon üretiminde ortaklıkların moda dilindeki yansıması. Burada bu ortaklığı temsil eden aracın 'X' olduğunu belirtelim. Bu, bir spor markası ile bir klasik giyim markasının işbirliği olabilirken bir tasarımcı ya da ünlü bir ismin bir markayla olan ortaklığını da tanımlayabilir. Örnek verirsek 'Louis Vuitton x Jeff Koons', 'Vetements x Levi's', 'A$AP Rocky x Guess', 'Alexander Wang x Adidas Originals', 'Christopher Kane x Crocs'.

Xenial'lar (Xennials)
1977 ila 1983 yılları arasında doğan, internetsiz yaşamı hatırlayabilecek kadar olgun ve dijital yerli olamayacak kadar da yaşlı olan mini demografik grup. Yazar Sarah Stankorb tarafından icat edilen bu terim, X neslinin hoşnutsuzluğu ile Y neslinin kaygısız iyimserliği arasında köprü oluşturan kişileri kapsıyor. Bu kişiler şu anda yaklaşık 40'larındalar.


Y

Yakmak (Flame/Flames)
Bir nevi iltifat. Bir giysinin sanki alev almışçasına ateşli ve şık olması. Örneğin, "O ayakkabılarla yakıyorsun!"

Yatırım Parçası (Invesment Piece)
Albenisi yüksek ve bu nedenle pahalı olan giysilerin stil unsurundan ziyade bir yatırım olarak görülmesi. Genellikle klasik tasarımları kapsayan bu giysilere örnek olarak Burberry trençkot, siyah kaşmir balıkçı yaka, Huntsman takım elbise, Church's ayakkabı, Armani smokini verebiliriz. Bu giysilerin ortak özelliği mi? Asla modalarının geçmemesi.


Z

Z Kuşağı Stili (Z Generation Style)
Z kuşağına mensup kişilerin yaşam tarzlarının moda endüstrisine de yansıdığını belirtmeliyiz. Ucuzluk için sıraya girmek ve satın almak yerine kiralık giysiler tercih etmek, 1995 ila 2010 yılları arası doğanların moda sektörüne getirdiği yeni davranışlar arasında.

BİZE ULAŞIN