2018 İlkbahar-Yaz Trend Raporu

80'lerin hakimiyeti, 90'ların uçucu varlığı, kamuflaj, tek tek seferberliği ve beyazlar embenin gövde gösterisi... Hazırsanız moda haftalarının kısa özetini sunuyoruz.

Giriş Tarihi: 25.05.2018 11:07

Yazı: Türkan Doğan

Baştan Sona Pembe
New York Moda Haftası'nda göz dolduran pembe, sezonun en iddialı rengi. Ve görünen o ki, kalıcı bir trend olarak birkaç sezon boyunca bizimle. Başta Ermenegildo Zegna, Berluti, Fendi ve Valentino olmak üzere pembe, bu sezon neredeyse yeni siyah. Versace'nin tüm görünümlerini milenyum pembesiyle birleştirdiğini ve Tom Ford'un da pembe pantolon ve ceketlerini 'V' yaka süveterlerle buluşturduğunu hatırlatalım. Ermenegildo Zegna'da da takım elbiseden trençkota ve tişörtlere kadar pek çok parçanın pembe olduğunu hatırlatalım.

80'ler, Yeniden…
Takım elbiseler, parlak materyaller, pastel tonlar, kare kesim ceketler, kalın tabanlı ayakkabılar, yıpranmış ve yıkanmış görünümler, bel çantaları, desenli gömlekler ve daha neler neler… Sezona etkisi tartışılmaz olan 80'ler trendi, çocukluk yıllarından aşina olduğumuz pek çok detayı tekrar bir araya getiriyor; klasik giyim, giderek daha da spor hale geliyor. 80'ler trendini uygulamak zor ve özellikle de cesaret gerektiriyor. Sezondan hoşunuza giden tek bir detayı öne çıkarıp görünümünüzü trendlere uygun hale getirebilirsiniz, ancak yine de 80'lerin yıkıcı abartısına kapılmamaya özen gösterin. Cerruti, Fendi, E Tautz ve Berluti'nin yeni sezonda pastel tonundaki kısa ceketleri ve pantolonlarıyla ilham verici olduğunu belirtelim.

Dikey Çizgili Takım Elbiseler
Bu sezon, Londra Moda Haftası'nda sık sık gördüğümüz dikey çizgiler, desen ve print baskıların önüne geçmeyi başardı. Ermenegildo Zegna, Marni, Salvatore Ferragamo ve Versace gibi markaların görünümlerinde, farklı renklerde ve kalıplarda gömlek ve takım elbiseler olarak karşımıza çıkan dikey çizgiler, E Tautz'da safari bir ceket; Songzio'da ise baştan sona kalın çizgili takım elbiseler olarak gönlümüzü çeldi.

Pastel Tonlar
Prada İlkbahar - Yaz 2018 defilesinde izlediğimiz üzere bu yaz erkek gardırobu, daha feminen. Pastel mavi, su yeşili ve gülkurusu gibi renkler, bu sezon, Prada'dan Armani'ye ve No.21'e kadar pek çok markanın tercihi oldu. Özellikle pastel tonlardaki takım elbiselerin yine pastel tonlardaki ceketler ve gömleklerle buluşması sezonun gözde görünümlerinden.

90'lar ve Sonrası
Yırtık kotlar, oversized kesimler, denim ve deri ceketler, kargo pantolonlar, uzun kemerler ve bol takım elbiseler… Bu yıl 80'ler trendinden sağ salim kurtulmayı başarsanız bile yol sizi 90'lara götürecek. Bu kış, Dr. Martens ayakkabı ve oduncu gömleklerle iyiden iyiye alıştığımız 90'lar trendi, sezonda kendini iyice gösterdi. Dries Van Noten, Armani, Diesel Black Gold, DSquared2, Versace ve Astrid Andersen gibi markaların podyumlarında, kat kat giysiler, sweatshirt'ler, kareli ve parlak kumaşlar olarak izlediğimiz 90'lar görünümleri, sezonun belirgin trendleri arasında.

Kat Kat Giyinmek
Son birkaç sezondur kat kat giyinmek moda haftalarında sık karşımıza çıkan bir trend. Özellikle Londra Moda Haftası'nda kat kat giyinmenin ustaca birlikteliğine tanık olduk. Özellikle Astrid Anderson'ın bomber ceketler, trençkotlar ve tişörtlerle yarattığı görünümler, kat kat giyinme trendinin kolay geçmeyeceğini gösteriyor. Marni, Diesel Black Gold, Fendi, Alex Mullins ile Maison Mihara Yasuhiro'nun da bu sezon, kat kat giyinme oyununu ustalıkla oynadığını hatırlatalım.

Bembeyaz
80'ler trendinin getirilerinden biri olan baştan sona beyaz giymek, bu yazın en popüler görünümlerinden biri olacağa benziyor. Tişörtten pantolona ve ceketten ayakkabıya kadar beyaz üzerine beyaz giyeceğiniz bu trend, tekneyle denize açılıyorsanız uygulaması oldukça kolay. Ancak şehirde kalacaksanız kırık beyaz ve bej ile tonlar arası bir geçiş sağlayabilirsiniz. Ya da tıpkı 2018 bahar-yaz şovuna hayran kaldığımız Billionaire'in podyumlarındaki gibi beyaz ve kremleri yeşil bir ceket ve yeşil bir sneaker'la tamamlayabilirsiniz. Bu sezon, Daks'ın vintage görünümlerinin, Hugo'nun oversized kalıplarının ve Givenchy'nin tertemiz, yalın görünümlerinin beyazla buluşmasının göz kamaştırıcı olduğunu belirtelim.

Kamuflaj
Gözden düşmeyen bir trend olarak yıllardır hayatımızda olan kamuflaj, özellikle New York Moda Haftası'nda pantolon ve ceketlerde ağırlığını hissettirdi. Balmain ve Moschino'da güçlü görüntüler olarak karşımıza çıkan trend, Supreme, Ovadia and Sons ve Robert Geller'de, desen ve farklı materyallerle bir araya geldi.

Ekose
90'lar trendinin popüler görünümlerinden biri olan ekose, son birkaç yıldır kendine tekrar sıra gelmesini bekliyordu. Bu sene Milano Moda Haftası'nda gördük ki, ekose tüm zamanlardan daha oyunbaz, genç ve iddialı bir şekilde geri döndü. Moncler'de trençkotlarda, ceketlerde ve takım elbiselerde; No.21'de ise sofistike görünümlerde karşımıza çıkan ikonik kumaş, özellikle klasik, kareli ve İskoç ekosesi modelleriyle önümüzdeki birkaç sezona hakim olacağa benziyor.

Tepeden Tırnağa Tek Renk
Sezonun en büyük trendlerinden biri olarak karşımıza çıkan tepeden tırnağa tek renk giyinmek, moda haftalarının en belirgin görünümlerinden biriydi. Londra Moda Haftası'na damga vuran blok renk trendi, hem dikkat çekici hem de yalın görünümler için birebir. Özellikle mavi ve yeşilin hafif ve pastel tonlarını seçebilir; yalın bir görüntü elde edebilirsiniz. Özellikle Oliver Spencer'ın dondurma pastelleri ile Berthold'un blok sarılarını çok sevdik.

UNUTMAYIN!

Oversized Dış Giyim
Geniş ve bol kesimli, farklı formlardaki dış giyim, bu sezon ağırlığını iyiden iyiye hissettiriyor. Özellikle Raf Simons'ın 2018 İlkbahar-Yaz Koleksiyonu'ndaki farklı kumaşlarla bir araya getirilen dış giyimi çok beğendik.

Old-School
Kolejli görünüm, bu sezon lüksle bir araya geldi. Özellikle Nautica, Boss ve Patrik Ervell, trendi dış giyime başarıyla uyguladı.

Takım Elbise ve Spor Öğeler
Pantolon ve ceket uyumu sezonun en gözde ikilisi. Ancak bu uyumu, teknik detaylı bir spor ürünüyle bozmak, sezonun sürprizlerinden biri. John Elliott ve Donrad Duncan'ın iddialı uyumsuzluğuna dikkat.

BİZE ULAŞIN