Kraliçe II. Elizabeth'in Hayatına Odaklanan Dizi ve Filmler

Kraliçe II. Elizabeth hakkında en iyi filmler, şovlar ve belgeseller...

Giriş Tarihi: 16.09.2022 15:06

Kraliçe II. Elizabeth, kamusal bir yaşam sürdürmesine rağmen, onun kişisel yaşamı hakkında gerçek bir fikir edinmek zordu. Bu belgesellerde, filmlerde ve TV şovlarında, ya onun yetiştirilme tarzının görüntüleri, ailesi ve arkadaşları ile röportajlar yoluyla ya da salt yaratıcı lisans yoluyla, bir anlam çıkarmaya çalışıldı.

The Crown (2016-)

Netflix'in Kraliçe II. Elizabeth'in hayatını kronikleştiren dizisi olmadan modern bir kraliyet izleme derlemesi tamamlanmış sayılmaz. Monarşinin büyüsüne sahip ünlü bir yazar olan Peter Morgan tarafından yaratıldı (2006'da The Queen'i de yazdı), pek çok kişinin anlatısını gerçeklerin çok liberal bir yorumu olarak adlandırmasıyla tartışmalara neden oldu. Yine de bu, Claire Foy, Vanessa Kirby ve Emma Corrin'in yıldızlarını parlatarak ve Olivia Colman, Helena Bonham Carter ve Gillian Anderson gibi İngiliz sinemasının en büyük isimlerinden bazılarını ön plana çıkartarak küresel çekiciliğini arttırdı. Yakında beşinci sezonu başlayacak olan Crown'un geçen hafta izlenme rakamlarının arttığını bildirmesine rağmen, Kraliçe'nin ölümünden sonra devam edip etmeyeceği henüz belli değil.

Elizabeth: The Unseen Queen (2022)

Bu yılın başlarında Kraliçe'nin Platinum Jübilesini kutlamak üzere oluşturulan BBC'nin belgeseli, Kraliçe'nin dokunaklı ve çoğu zaman şaşırtıcı derecede samimi bir tasviri. Bu, ilk anlarından itibaren, tüm ev videolarından alınan yıllar boyunca konuşmalardan ve kamuoyuna yapılan açıklamalardan alınan seslerle ve Kraliçe'nin kendisi tarafından anlatılan görüntüler aracılığıyla özel yaşamının grafiğini çiziyor. Burada, babasının taç giyme töreni sırasında yaşadığı can sıkıntısından, genç bir Elizabeth'in Balmoral'da nişan yüzüğünü sergilediği bir videoya kadar, halk onun nişanlı olduğunu bilmeden çok önce, çok sayıda harika içgörü var.

Elizabeth R: A Year in the Life of the Queen (1992)

Büyüleyici ve yine de bir nebze de olsa gözden kaçan bir belgesel olan bu BBC yapımına 1991-1992 yılları arasında Kraliçe'ye neredeyse eşi görülmemiş bir erişim izni verildi. Nelson Mandela ile şakalaştığını, ailesiyle özgürce sohbet ettiğini ve hatta Epsom Derby'de annesiyle şakalaştığını gösteriyor. Burada, Kraliçe'nin kendi seslendirmesi de dahil olmak üzere, belki de her şeyin harika gayri resmiliği dışında, skandal yaratan ve hatta uzaktan şok edici bir şey yok.

Elizabeth at 90: A Family Tribute (2016)

Genellikle 'Royal Gogglebox ' olarak anılan bu belgesel, kraliyet ailesinin kendilerini - iyi - seyredişine harika bir bakış. Kraliçe'nin saltanatı boyunca en ikonik anlarından bazılarını yaşayan bu, ailesinden sıcak ve esprili içgörüler içeriyor ve yeni Kralımız Charles III tarafından anlatılıyor. Ailesinden sıcak ve esprili içgörüler içeriyor ve Kraliçe'nin saltanatı boyunca en ikonik anlarından bazılarını yaşayan yeni Kral III. Charles tarafından anlatılıyor.

Elizabeth: a portrait in parts (2022)

Kraliçe'nin halka açık düğününden taç giyme törenine ve kraliyet turlarına ve hatta Diana yıllarında giderek artan popülaritesine kadar hayatını anlatan son derece kapsamlı bir portresi. Bu, en önemli hükümdarlardan birine korkusuz ama dengeli bir bakış. Ayrıca bu yıl Nisan ayında hayata veda eden yönetmen Roger Michell (Notting Hill) tarafından yaratılmış olsa da, sevilen bir ulusal şahsiyetin uygun bir son film belgeseli olarak hizmet ediyor.

The Queen's Coronation in Colour (2018)

Bu ITV ve Netflix ortak yapımı, Kraliçe'nin 1953 taç giyme törenini canlı teknik renkli hayata getiriyor. Orada bulunanlardan ve o günü hatırlayanlardan gelen röportajlarla serpiştirilmiş bu belgesel, tam da yeni bir kraliyet taç giyme törenine tanık olmak üzere olduğumuz tarihi ana dair güzel bir şekilde restore edilmiş bir içgörü.

The Queen (2006)

The Crown'un yazarı Peter Morgan tarafından yazılan ve Stephen Frears tarafından yönetilen film, Prenses Diana'nın ölümünün hemen sonrasına kurnazca yapılmış bir bakış. Film bu ana odaklanıyor, ancak Kraliçe'nin basında olumsuz gezinme deneyimini, halka açık bir cenaze töreni düzenleyip düzenlememe konusundaki tartışmayı ve o haftaların duygusal ve politik yıkımını merkeze alıyor. Helen Mirren, performansıyla Oscar kazandı ve bu, Kraliçe tarafından bile övüldü ve daha sonra onu Buckingham Sarayı'nda akşam yemeğine davet etti.

A Tribute to Her Majesty the Queen (2022)

Platin Jübile için yapılmış, ancak ölümünün ardından daha da dokunaklı hale gelen bu BBC belgeseli, çocukları ve diğer aile üyeleriyle yapılan röportajları içeriyor ve bu da onu Kraliçe hakkında daha kişisel filmlerden biri haline getiriyor. Komik hikayeler ve samimi anekdotlarla dolu belgesel, Kraliyet'in arkasındaki kadına uygun bir övgü.

BİZE ULAŞIN