Fransız Yeni Dalga Yönetmeni Jean-Luc Godard Hayatını Kaybetti

Ailesi ve yapımcılarına göre, 1960'ların altın çağından sonra sinema sınırlarını zorlayan ve ikonoklastik yönetmenlere onlarca yıl ilham veren Fransa'nın Yeni Dalga sinemasının film yönetmeni Jean-Luc Godard 91 yaşında öldü.

Giriş Tarihi: 13.09.2022 14:02 Güncelleme Tarihi: 13.09.2022 14:04

1960 yılında ilk uzun metrajlı filmi "Breathless" ile popüler sinemada devrim yaratan ve yıllardır dünyanın en canlı ve kışkırtıcı yönetmenlerinden biri olarak gösterilen Fransız Yeni Dalgası'nın usta ismi Jean-Luc Godard 91 yaşında hayatını kaybetti.

İsviçre haber ajansı ATS, Godard'ın ortağı Anne-Marie Mieville ve yapımcılarının bugün İsviçre'nin Rolle kasabasındaki evinde sevdikleriyle çevrili ve barış içinde öldüğünü söylediklerini aktardı. Godard, 1950'lerde bir film eleştirmeni olarak başlayan uzun bir kariyer boyunca geleneklere meydan okudu. Kamera, ses ve anlatı kurallarını yeniden yazdı.

3 Aralık 1930'da Paris'te varlıklı bir Fransız-İsviçreli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Godard, İsviçre'nin Nyon kentinde büyüdü. Fransa'nın başkentindeki Sorbonne'da etnoloji okudu, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Latin Mahallesi'ndeki "sinema kulübünde" gelişen kültürel sahneye giderek daha fazla ilgi duymaya başladı.

Geleceğin ünlü yönetmenleri Francois Truffaut, Jacques Rivette ve Eric Rohmer ile arkadaş oldu ve 1950'de kısa ömürlü Gazette du Cinema'yı kurdu. 1952'de prestijli film dergisi Cahiers du Cinema için yazmaya başladı.

1951'de Rivette ve Rohmer'in iki filminde çalıştıktan sonra Godard, babasıyla Kuzey ve Güney Amerika'yı dolaşırken ilk filmini yönetmeye çalıştı, ancak asla bitirmedi.

Avrupa'ya döndüğünde, İsviçre'de bir baraj projesinde inşaat işçisi olarak işe girdi. Barajın inşasıyla ilgili 20 dakikalık bir belgesel olan 1954 tarihli "Operation Concrete" adlı ilk filmi finanse etmek için bu parayı kullandı.

Paris'e dönen Godard, bir sanatçı ajansının sözcüsü olarak çalıştı ve 1957'de ilk uzun metrajlı filmini çekti ve yazılarını geliştirmeye devam etti.

Ayrıca Truffaut'un bir hikayesine dayanan "Breathless" üzerinde çalışmaya başladı. Mart 1960'ta piyasaya sürüldüğünde Godard'ın ilk büyük başarısı olacaktı.

BİZE ULAŞIN