James Bond’un İzinde Detoks

Bir James Bond filmine sahne olan ahşap göl evi, zümrüt yeşili ormanlar ve o dev gölün kenarında dünya jet setini ağırlayan bir sağlık merkezi. Avusturya'nın Altaussee kasabasında detoks, tek kelimeyle bir arınma sanatı.

Giriş Tarihi: 07.11.2018 15:55 Güncelleme Tarihi: 07.11.2018 17:33

Yazı Arda SAYINER

Ne Avusturya'da doğan Wolfgang Amadeus Mozart'ın besteleri ne de Altaussee'de çekilen James Bond 'Spectre'ın gişesi bu cennet kasabada detoks yapmanın heyecanıyla bir olamazdı. Salzburg'dan otomobille 1,5 saat mesafedeki Altaussee, tuz madenleri ve doğal kaynak sularıyla şifanın Avusturya'daki merkezi. Heidi'nin köyünü anımsatan yemyeşil tepeler, yerel kültürün mimari değerlerini yansıtan ahşap evler ve doyasıya sessizlik kasabayı huzurun adresi yapıyor. Adolf Hitler'in sanat eserlerini sakladığı tuz madenleri ise günümüzde Altaussee'nin pastoral zenginliğine zenginlik katıyor. Tüm bu kartpostalvari görünümün ve yer altı zenginliklerin üstüne eklenen ise dünyaca ünlü isimleri yıl boyunca ağırlayan Vivamayr Detoks Kliniği.

Kasabanın incisi Vivamayr, adeta beş yıldızlı bir otel. 60 odası, 11 bin m2 içindeki 1.450 m2'lik sağlık kompleksiyle dağların ve ormanların ortasında bir vaha gibi. Altaussee Gölü'nün kenarında kurulan tesis alçak katları ve ahşap mimarisiyle doğanın içinde kaybolmakta da usta. Minimalist modernlikteki teşhis ve tedavi odaları, yüksek teknolojiye sahip bir laboratuarın yanı sıra infüzyon tedavi alanları, hidroterapi ve hipotermi odaları sağlıklı bir dünya vadediyor. Bunların hepsi ise beyazlar içinde, manzara eşliğinde ve uyku sessizliğinde. Tesisin içindeki pastel renklerdeki dekorasyon, ahşap hâkimiyet ve Avusturya mimarisini yansıtan oyma işçilik birkaç asrın kültürel detaylarını yansıtıyor. Ana binadan ayrı konumlanan ve 4 VIP suite odası bulunan villadan ise çam kokuları yanında lüksün de kokusu yükseliyor. Yıl sonunda açılacak bu bina geniş göl manzaralı terasları, ebeveyn banyolu yatak odaları ve sadece dört odaya hizmet veren mini SPA'sıyla gerçek anlamda bir ayrıcalık ortamı. Favorim ise halen ana binanın en üst katındaki penthouse oda. Yüksek tavanları, asma katı ve göle tepeden bakan konumuyla adeta bir kartal yuvası.

Sabah yüzünüzü gölde yıkamak, ahşap iskeledeki şezlonglara bornozunuzla uzanıp çay keyfi yapmak, yerel kıyafetleriyle gümüş kapaklı tabakları taşıyan garsonlarla selamlaşmak detoks esnasında kendinizi şımartacak detaylardan sadece birkaçı. Bahçedeki endemik bitkiler, yalın çizgilerle tasarlanmış sanat kitaplarıyla dolu kütüphane, dağ manzaralı kapalı havuz ve antik şömine ise tesisin üzerinde incelikle düşünüldüğünü kanıtlayan emareler.

Altaussee'nin bu ziyaretinizle size sunacağı güzellik ise kökü geçmişe dayanan Mayr tıbbının modernize hali. Temel prensipleri ise ikinci beyin denilen bağırsağın korunmasına dayanıyor. Kliniğin genel müdürü Dr. Dieter Resch ekibi; bağırsak hastalıkları, alerjiler, yüksek tansiyon, kilo sorunları ve daha birçok rahatsızlığa Mayr tıbbının beslenme programı ve tedavi yöntemiyle alternatif çözümler sunuyor. Karın ve sindirim sitemini tetikleyici organ masajları, lenfatik drenaj, renk terapisi, alkalizan diyetler ve hatta beyin faaliyetlerini arttırıcı tedaviler yer alıyor. Detoks denildiği vakit en büyük korku ise aç kalma endişesi. Vivamayr'daki doktorunuzun ilk söylediği şey ise yemekten aç olarak kalkmama önerisi. Yani bu merkezde aç kalmak yok. Vücudunuza göre belirlenen beslenme programı dahilinde aynı öğünü birden fazla tüketebiliyorsunuz. Tatlı patatesler, kabak cipsleriyle süslenmiş sebzeler, tütsülenmiş somonlar, buram buram süt kokan keçi peynirleri garsonunuz gümüş kapakları kaldırdığında karşınıza çıkacak lezzetlerden sadece birkaçı. Tedavi süresince restoran bölümünde yeriniz hep aynı. Masa üzerinde isimliğiniz ve yemekten önce almanız gereken takviye ürünler hoş bir sepet içinde sunulmakta. Kıyafet konusu ise detoksunuz kadar hafif ve kolay. Spor kıyafetlerin tercih edildiği tesiste birçok alan bornozlu ve terlikli olarak rahatça kullanılıyor. Dünyanın dört bir yanından politikacı, gazeteci, sanatçı ve iş insanının ziyaret ettiği tesis aynı zamanda kaliteli bir networking ortamı. Ziratesisin müdavimleri, doğa yürüyüşlerinizin ve lounge alanındaki çay sohbetlerinizin keyifli birer ortağı.

Altaussee'nin bu ziyaretinizle size sunacağı güzellik ise kökü geçmişe dayanan Mayr tıbbının modernize hali. Temel prensipleri ise ikinci beyin denilen bağırsağın korunmasına dayanıyor.

Mayr diyetinin detaylarına girecek olursak kafeinden ve şekerden arınmış, bağırsak florasının düzenlenmesi ve gelişmesi üzerine kurulu, su ve mineral tüketiminin arttırıldığı, çiğ ve hızlı yemekten uzak, sindirim sistemi ve dolayısıyla tüm vücudun performansına odaklanmış bir metot olduğunu söyleyebiliriz. Vücudun toksinlerden arındığı bir temizlenme süreci. Bu sürecin en etkileyici aşamalarından biri de Kinesiyoloji testi. Bu yöntem, 1960 yılında ABD'li kiropraktik doktor George Goodheart tarafından tıbba kazandırılmış. Doktorunuz kol ve bacaklarınıza bir nevi kas testi uygularken sizin dil altınıza ve cam bir tüp içinde avucunuza bir gıda örneği veriliyor. Kahve, şeker, un gibi. Eğer bu gıdalara karşı intoleransınız varsa, kolunuz veya bacağınız güçsüzleşiyor. Bu durum, o gıdayı tükettiğinizde bağırsaklarınızın güçsüzleşeceği, onu sindiremeyeceğiniz, dışarı atamayacağınız ve şekere çevirerek depolayacağınız anlamına geliyor. Kısacası o gıdayı tüketmediğinizde kilo verebileceğiniz ortaya çıkıyor. Vivamayr Althaussee'de bunun gibi şaşırtıcı ama bilimsel birçok uygulama mevcut. Tüm bu bilinçlenme süreci sonunda evinize döndüğünüzde mutfağınızda görmek isteyeceğiniz ürünler ise yine Vivamayr'da. Tesisteki yemeklerde kullanılan birçok malzeme ambalajlarında eve götürülmeye hazır. Organik baklagiller, adını ilk defa duyacağınız çaylar ve kurutulmuş gıdalar bavula girmeye çoktan meyilli.

Dünyanın dört bir yanından politikacı, gazeteci, sanatçı ve iş insanının ziyaret ettiği tesis aynı zamanda kaliteli bir Networking ortamı.

Tesisteki yemeklerde kullanılan birçok malzeme, ambalajlarında eve götürülmeye hazır. Organik baklagiller, adını ilk defa duyacağınız çaylar ve kurutulmuş gıdalar bavula girmeye çoktan meyilli.

Vivamayr'da aç kalmak nasıl bir şehir efsanesiyse can sıkıntısı da bir o kadar gerçek dışı. Gölde yüzmek, gölün iki ucu arasında sefer yapan motorlu tekneye binip fotoğraflar çekmek, James Bond serisi 'Spectre' filminde Daniel Craig'in ajanlardan saklandığı evin önünden geçeceğiniz 8km'lik yürüyüş parkurunu tamamlamak Vivamayr misafirlerinin popüler aktiviteleri arasında. Bunun yanında alkali yemek yapım kursları, ücretsiz sunulan bisiklet ve kano, haftalık program dahilindeki yoga ve çevre gezileri terapilerin yanında zamanın hızla geçmesini sağlıyor.

Çevre gezilerinden tarihi buz ve meşhur tuz mağaraları oldukça ilgi çekici ve iddialı. Özellikle piyano resitallerinin bile düzenlendiği binlerce yıllık buz mağarası içindeki buzul şelalesi ve şeker mavisi kaplamalar ile resmen bir doğa harikası. Keyifli bir teleferik ve patika yürüyüşünün ardından varacağınız 14.000m yükseklikteki bu doğa şaheseri kesinlikle görülmeli. Alışveriş ve mimari bir deneyim için ise 25km uzaklıktaki Hallstat ziyarete kesinlikle değer. Biblo görünümündeki evlerin, köprülerin, ahşap işçiliğinin eşsiz örneklerinin sunulduğu dükkânların bulunduğu bu göl kenarı kasaba masal dünyasının anahtarı. Kısacası Altaussee'ye yapılacak ziyaretle kaybedeceğiniz tek şey kilolarınız. En kısa zamanda James Bond'un izinden Altausee'ye varın. Detoksun, lüksün ve doğanın bu eşsiz bileşimini hatıralarınız arasına katın.

BİZE ULAŞIN