Yılın En ‘Akıllı’ları CES 2018

Dünya’nın en büyük uluslararası teknoloji fuarı CES 2018 geçtiğimiz günlerde Las Vegas’ta düzenlendi. Fuarda birçok yeni ürünün yanı sıra gelecekte pazarı şekillendirmesi beklenen yeni teknolojiler de görücüye çıkarıldı.

Giriş Tarihi: 21.03.2018 16:20 Güncelleme Tarihi: 21.03.2018 16:21

Yazı: Kaan SANCAR

Ekrana Gömülü Güvenlik Yöntemi

Günümüzde cihazların ön veya arka yüzlerinde harici bir sensör olarak yer alan parmak izi okuyucuları, yıllar süren denemelerin ardından ilk defa cihazların ekranlarına başarılı bir şekilde bu yıl entegre edildi. Çinli mobil üretici Vivo tarafından görücüye çıkarılan teknoloji, ekran tabakalarının arasına şeffaf bir şekilde yerleştirilen sensörün tıpkı kapasitif bir sensör gibi parmağa gönderilen elektrik akımının parmak izini algılaması sonucu veri elde ediyor. Gerektiğinde bir buton olarak ekranda beliren sensör, önümüzdeki günlerde Vivo'nun 'X20 Plus UD' ürünüyle ilk defa kullanıcılarla buluşacak.


Yeni Nesil Evcil Hayvan

Yoğun iş temposu nedeniyle evcil hayvanlarımızın evde yalnız kalması çoğumuz için oldukça üzücü bir durum. Bu konuyu farklı bir açıdan ele alan Sony, bu yıl tanıttığı 'robot' evcil hayvan alternatifiyle bu sorunun önüne geçmeyi hedefliyor. Firmanın yapay zekâyla güçlendirdiği 'Aibo' isimli robot köpek, verilen komutları algılamanın yanında başının okşanması vasıtasıyla veya verilen olumlu ya da olumsuz sesli komutlara göre ne yapıp yapmaması gerektiğini de öğrenebiliyor. Şimdilik canlı bir evcil hayvanın yerini tam olarak tutamasa da 'Aibo' oldukça başarılı bir robot köpek.


Sadece Sizin Duyabildiğiniz Hoparlörler

Kişisel yalıtım konusunda çoğu zaman aklımıza kulaklıklar gelir. Peki, bu yalıtımın hoparlörler aracılığıyla da sağlanabileceğini söylesek? Samsung C-Labs, tasarladığı hoparlörlerle ses dalgalarının sadece sizin kulağınıza iletilerek dışarıdan duyulmasının ve diğer kişilerin sesten rahatsız olmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Adeta kulağa takılmasına gerek duyulmayan bir kulaklık işlevi gören firmanın 'S-Ray' ismini verdiği bu cihazlar, kalabalık mekânlarda hoparlörle müzik dinlemenin de önünü açıyor.


Evdeki Yeni Yardımcınız

90'larda yayınlanan 'Jetgiller' çizgi dizisini hatırlıyorsanız, yıllar geçtikçe düşlenen geleceği yansıtan bu dizideki birçok cihazın hayatımızda yer edindiğinin farkındasınızdır. Bu âlemden gerçek hayata entegre olan en son teknoloji ise Jetgil Ailesi'nin sadık hizmetçisi 'Rosie'. Aeolus firmasının ürettiği 'Aeolous' isimli robot, 'Amazon Alexa' yapay zekâ yazılımı sayesinde komutları algılayabiliyor; ev temizliği yapabiliyor ve kendisine sorulan soruları da cevaplayabiliyor.


Taşınmaya İhtiyaç Duymayan Valiz

Seyahatleri çoğu zaman keyifli aktiviteler olarak görsekk de ağır valizleri peşimizde sürüklemek birçoğumuz için büyük bir dert. Konuya el atan ForwardX firması geliştirdiği yeni valizi 'CX-1' ile bu derdi ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Akıllı bandını taktığınızda ya da yüzünüzü tanımladığınızda ilerlediğiniz yönde sizi takip eden valiz, üzerinde klasik valiz de taşıyabiliyor.


FUARIN ÖNE ÇIKAN DİĞER CİHAZLARI

HTC Vive Pro

Marka, 'Vive Pro' ürünüyle dâhili kulaklık, daha yüksek çözünürlüklü görüntü ve kablosuz kullanım seçeneklerini sanal gerçeklikle buluşturuyor.


Debussy Nathaniel

Tamamen bağımsız bir kulaklık var karşınızda. Dâhili 4G bağlantısı sayesinde ürün, bir cihaza ihtiyaç duymadan müzik oynatabiliyor.


Moodo Scent Machine

Moodo, 'Scent Machine'le evinizi istediğiniz ortamın kokusuyla doldurma imkânı tanıyor. Cihaz, 'Amazon Alexa' sayesinde sesli komutla da yönlendirilebiliyor.


IMEC EEG Headset

Cihaz, beyne gönderdiği sinyaller yardımıyla ruh halini algılayıp uygulamaların o ruh haliyle eşleşen müzikler çalmasını sağlayabiliyor.

BİZE ULAŞIN