İşte, Kering’in Yeni Kreatif Direktörleri

Sean McGirr'in Alexander McQueen'e atanmasının ardından Kering'in kreatif direktörleri artık beyaz adamlardan oluşuyor.

Giriş Tarihi: 06.10.2023 11:05 Güncelleme Tarihi: 12.10.2023 10:35

McGirr, Gvasalia, De Sarno, Vaccarello, Blazy...

Diet Prada'nın haberine göre, kıdemli bir tasarımcı, Sarah Burton'ın yerini JW Anderson'daki Erkeklerden Sorumlu Yönetici'nin alacağı haberinin yayılmaya başlamasının ardından, "Benim neslimden tek bir kadının böyle bir işe başvurduğunu bile bilmiyorum" dedi. Kimliği açıklanmayan başka bir kadın tasarımcı: "Bütün bu kadınlar, maaşlarının 10 katını kazanan erkeklere hizmet etmek için her şeyden vazgeçtiler. Hatta pek çok kadın bu kariyer rotası imkânsız olduğu için hedeflerinden vazgeçiyor. Bu son atama da bunu kanıtladı. Bu, sektörde çalışan her kadın için hakarettir; onun atanmadan portföyünün tamamının erkekler tarafından yönetilmesi. Bu gibi kararların sektörde neden sürekli tekrarlandığı, hangi faktörlerin bu modeli sürdürdüğü ve gerçek değişimin gerçekleşmesinin neden bu kadar zor olduğu hakkında tartışmanın tam zamanı." dedi.

Günümüzde eşitliğin ve çeşitliliğin her alanda olduğu gibi moda sektöründe de bir pazarlama stratejisi olarak lafta kalmasından dolayı, söz konusu moda devi markalar eleştirilerin odağında yer alıyor.

Alexander McQueen'in uzun bir süredir kreatif direktörlüğünü üstlenen Sarah Burton'ın Paris Moda Haftası'nda son koleksiyonunu sergilemesinden günler sonra moda evi, İrlandalı tasarımcı Seán McGirr'i halefi olarak ilan ederken, sektördeki moda profesyonelleri moda holdingi Kering'in yönetimindeki tüm kreatif direktörlerin artık tamamen beyaz adam olduğuna dikkat çekti.

Ölümünden hemen sonra McQueen'in yerini alan ve Kate Middleton'ın gelinliğini tasarlayan Burton, geçtiğimiz ay markadan ayrılacağını açıklamasının ardından bu hafta onun yerine daha önce JW Anderson'ın hazır giyim sorumlusu olan McGirr'in geleceği açıklandı.

Alexander McQueen, Balenciaga, Brioni, Gucci, Saint Laurent ve Bottega Veneta gibi köklü moda evlerinin markaların ana şirketi Kering'de halihazırda hiç kadın veya farklı ırklardan insanların yönetici konumunda olmaması tepki topladı.

Gucci bu yılın başlarında, yine İtalyan bir adam olan ve uzun süredir kreatif direktörlük yapan Alessandro Michele'nin yerine İtalyan tasarımcı Sabato De Sarno'yu kreatif direktör olarak atadı; Amerikalı Demna Gvasalia, 2015'ten bu yana Balenciaga'nın başında bulunuyor; Avusturyalı Norbert Stumpfl Brioni'ye liderlik ediyor; Belçikalı-İtalyan bir adam olan Anthony Vaccarello, Saint Laurent'in kreatif direktörlüğünü üstleniyor ve Fransız tasarımcı Matthieu Blazy, Bottega Veneta'nın en iyi tasarımcısı olarak anılıyor.

Kering, şu anda toplam işgücünün yüzde 63'ünün kadınlardan oluştuğunu, yöneticilerin yüzde 57'sinin, icra komitesinin yüzde 38'inin ve yönetim kurulunun yüzde 40'ının kadın olduğunu belirterek, 2025 sonuna kadar "cinsiyet dengesi" hedefi belirlediğini açıkladı.

BİZE ULAŞIN