Doğadan ilham alan saatler

Giriş Tarihi: 15.08.2018 16:59
Yazı Özge DİNÇ

Rado'nun doğadan ilham alan 'Nature' Koleksiyonu'nu görünce akla hemen "Saat dünyasında doğadan ilham alan başka hangi saatler üretilmişti?" sorusu düşüyor. Ben seyahatten dönüşte hemen bu saatleri araştırmaya-hatırlamaya çalışıp merakımı bir miktar doyurmuştum. Sizlerin aklına belki başka saatler de gelecektir, bana yazarsanız çok da sevinirim; benimse ilk elden hatrıma gelen bu saatler oldu.

Doğa ve doğal hammadde denince ilk düşüneceğimiz ahşap kasalı saatlerin sayısı, son yıllarda giderek arttı. Mekanik saatlerin 'çizilmezlik, suya dayanıklılık, anti-manyetik olmak' gibi iddialı olduğu özelliklerini şimdilik karşılamadığı için ahşap saatlerin sayısı, henüz beklendiği kadar artmamış dahi olabilir.

Ahşaba alışkınız, peki ya keten lifinden üretilmiş bir kasaya? Bu yılki Baselworld Fuarı'nda tanıştığım yenidoğan Fransız markalardan Hexagonale, standında keten lifinden yapılmış bir saatin ilk örneğini sergiliyordu. Hafif ve güçlü olduğu söylenen bu kasa için keten lifinin tercih edilme nedeni ise kurucu Nicolas Sioli'nin söylediğine göre Fransa'nın dünyanın ilk keten üreticisi olmasıydı. (İlhamı kendi bahçendeki ağaçta bulman gerek.)

Doğal saatlerin, iyi fikir olup olmadığına emin olamadığım diğer bir örneği ise bir İngiliz markası olan Khamama'nın kadranda gerçek kelebek kanatlarının yer aldığı saatleri.


Jaquet Droz

Saat dünyasında doğadan yola çıkan ve büyük yekûn tutan saatler ise hayvanların kadranda olduğu modeller. Bvlgari'nin imzası olan yılanı ('Serpenti'), Cartier'nin panteri (Panthère) dışında kadranında çiçek olan sayısız (ama erkeklere hitap eden bir dergide pek sözünü etmediğimiz) kadın saati yanında Jaquet Droz'un kadranında kuş ve yılkı atları olan, arka planda da doğanın güzel manzaralarının bulunduğu saatlerini sayabiliriz. Yine Hermès'in yalnızca 12 adet üretilen, üst düzey saat sanatlarıyla işlenen ve kadranında kaplan olan Arceau Tigre modeli ve aynı yıl sergilediği; kadranında maymunların ve ağaçların bulunduğu saatleri de bu listeye eklenebilir. Kadranda maymun olan saatlerin Çin Maymun Yılı'ndan yola çıktığı gerçeğini de unutmadan elbette. Ne de olsa Doğu kültürlerinde neredeyse her şey adını ve içeriğini doğadan alır.


Patek Philippe

Doğayı konu alan; manzara, çiçekler ve hayvanları konu eden saatler genellikle kadınlar için üretiliyor; dağları, dünya haritasını içeren saatlerse erkekler için. Bundan kadınların doğa manzaralarına daha düşkün olduğu, erkeklerin yüksek fiziksel aktiviteleri yeğlediği sonucu çıkar mı, ne dersiniz?

Parmigiani'nin Hippologia adlı masa saati, Patek Philippe'in üzerinde manzaralar olan masa saatleri, yine Patek'in geçen yıl tanıttığı ve New York kırsalını konu edinen limitli sayıdaki saatleri yanında Rado'nun koleksiyonundaki gibi 'Su'dan (Water) yola çıkan saatlere belki hiç değinmemek daha iyi; çünkü marin temalı The Big Watch Book sayımızı hazırlarken de gördüğümüz gibi, konu koca bir ansiklopedide yer alacak kadar geniş.



Patek Philippe

BİZE ULAŞIN