Yıldönümünü Kutlayan Markalar ve Modeller

Kültür, taş üzerine taş koya koya ilerler. 280 yıllık bir saat markası ve 70 yıllık bir saat modeli de bunun kanıtı.

Giriş Tarihi: 02.07.2018 17:24 Güncelleme Tarihi: 02.07.2018 17:39

Yazı Özge DİNÇ

Hiç ara vermeden ilerlemeye devam eden saatçilikte her yıl, bir markanın, bir modelin ve yeniliğin 'yıldönümü' anlamına geliyor. 2018, öncelikle 280. yaşını kutlayan Jaquet Droz'nun senesi. Bu sene Urban Jürgensen 245. yaşını kutlarken Arnold & Son da 240. yaşını kutluyor. 'Üreticilerin üreticisi' Jaeger-LeCoultre, 185 yaşında. IWC 150, Carl F. Bücherer, 130 senedir; Mido ve Citizen ise 100 senedir varlığını sürdürüyor. Markalardan modellere geçtiğimizde ise tarih biraz daha yakını gösteriyor: Omega'nın Seamaster modeli 70, Favre-Leuba'nın efsane dalış saati 50, Patek Philippe'in en eski ikinci koleksiyonu Golden Ellipse 50, Jaeger- LeCoultre Polaris Memovox 50, Chopard-Mille Miglia işbirliği 30, Harry Winston'ın Ocean Koleksiyonu ve Grand Seiko'nun 9S mekanizması ise 20 yaşında. Bir markanın 280 sene, bir modelin 70 sene yaşaması ne güzel bir şeydir, değil mi?




70. YILI

Omega Seamaster 1948 Limited Edition

Omega'nın ilk otomatik dalış saati ve ilk koleksiyon ailesi Seamaster 70.yaşını kutlarken 1940'lara ait tasarımı ve opalin gümüş kadranıyla bir kutlama saati görünümünü almış bile. 2018 Baselworld Fuarı'nda tanıtılan iki Seamaster 1948 Limited Edition modeli önce bunu düşündürüyor. Bu dönemine göre uygun, bugün ise biraz ufak boyutlarda kalacak (38 mm) saatlerden birinde merkezi saniye ibresi, diğerinde ise küçük saniye göstergesi yer alıyor. Omega, bu saati sivillere sunmadan önce II. Dünya Savaşı'nda İngiliz Savunma Bakanlığı (MoD)'nda görevli pilotlar ve denizciler için 110 bin saat üretmişti. Seamaster da ordunun ihtiyaç duyduğu okunabilirlik, suya dayanıklılık özellikleriyle inşa edilmişti.(2002'de bir ajanın, James Bond'un kolunda görmeye başladık onu.) Yeni saatler, ilk modele benziyor; ancak METAS testleri uygulanmış, silikon denge yayı ve co-axial eşapman kullanılmış bir makineyle ve antimanyetik özellikle yenilenmiş şekilde. Saatlerin arkasında ise tarih yeniden çağrılıyor: Arka kısımda Naiad Kilit Sistemi, Omega saati kullanmış pilotlar ve denizcileri anmak için resmedilmiş Chris-Craft yelkeni ve Gloster Meteor uçağı bulunuyor. 1.948 adetle limitli saatlerin retro koleksiyoner kutuları çok şık; bu kutularda ekstra NATO ve deri kayış yer alıyor.



50. YILI
Patek Philippe GoldenEllipse 50th Anniversary

Golden Ellipse (altın elips), 1968'de ortaya çıktığında elips şeklinden ötürü ilgi çekmişti. Bu şekil, Yunan matematikçilerin 'altın oran' dedikleri 1,618 oranına göre oluşturulmuştu. İlk kez yıllar önce Dan Brown'ın Da Vinci Şifresi'nde okuduğum bu oran, bize kusursuz saatin tarifini veriyordu. Çıkış noktası ise insan ve diğer canlılardı. Şaşırtıcı biçimde vücudun kısımlarının birbirine oranı aynı sayıyı veriyordu: 1,618. Da Vinci gibi ustalar eserlerinde anatomi çizerken bu oranı kullanmıştı; Keops Piramidi'nde, Raffaello'nun 'Sistin Meryemi' eserinde ve bugün Apple logosunda bu oran dikkate alındı. İşte Golden Ellipse de bu orandan yola çıkıyor; Patek Philippe'in Calatrava'dan (1932) sonraki en eski ikinci koleksiyonu olan serinin bu kadar başarılı olmasına şaşmamalı.

280. yıl
JAQUET DROZ Grande Seconde Tribute

245. yıl
URBAN JÜRGENSEN Réf. 2140

240. yıl
ARNOLD & SON Tourbillon Chronomètre n°36, Tribute Edition

50. YILI
Favre-Leuba Raider Bathy 120 Memodepth

'Dünyanın en eski ikinci İsviçre saat markası' sayılan Favre-Leuba, bu yıl da en ünlü dalış saatinin yeni versiyonuyla karşımıza çıktı. Favre-Leuba'yı genellikle hava basıncı ve irtifayı, aynı zamanda da okyanusların derinlerini ölçen saatlerle tanıyoruz. Raider Bathy 120 Memodepth de bu saatlerden biri. 1968'de tanıtıldığında bir membranı ve derinlikölçeri olan ilk kol saatlerinden biri olarak öne çıkıyordu; tıpkı Blancpain X Fathoms ve Oris Aquis Depth Gauge gibi. Bu saati özel kılansa arka kısmındaki sıvısız kapsülle suyun hazneye dolarak derinliğin ölçülmesi ve membran yalıtım sistemi sayesinde saate su sızmasının engellenmesi. Derinlik, merkezi mavi ibreyle görülebilirken üç yönündeki gösterge de ulaşılan en yüksek derinliği kaydediyor. Saatin ismindeki 'bathy' kelimesi de Yunanca 'bathus'tan geliyor ve derinlik anlamı taşıyor. 49mm boyutuyla iri bir saat olan retro görünümlü Favre-Leuba Raider Bathy 120 Memodepth, kurmalı bir Eterna Caliber 39 mekanizma taşıyor. Kapsül ve membran sistemi ise marka bünyesinde üretiliyor. 5 seviyesinde titanyumla üretilmiş, yetenekli ve tarihi çok eskilere dayanan bir dalış saati olan Memodepth'i bu sayfalara taşıyansa tam 50. yaşını kutlaması.

30. YILI

Chopard Mille Miglia 2018 Race Edition

İtalyanlar karşısında büyülenmemek elde değil; geleneklerine öyle bağlılar ki, bir klasik otomobil yarışının on yıllardır o topraklarda gerçekleştiğini duymak bile yarış zamanı oraya gitme isteği uyandırıyor insanda. Sayısı 450'yi bulan klasik otomobillerin 1927'den 1940'a aralıksız, sonra yaşanan kazalardan ötürü aralıklarla devam ettiği, ama yarıştan vazgeçmelerinin mümkün olmadığı 'Mille Miglia', 'bin mil' anlamına geliyor ve adını yarışın parkuru Brescia-Roma arasındaki 1.688km'den alıyor. Chopard'ın bu yarışlara kendisi de Porsche 550 Spyder RS'i ile katılan CEO'Su Karl-Friedrich Scheufele, 1988'de Chopard olarak yarışların resmi zaman tutucusu ve sponsoru olmaya karar vermiş. İşte bu yıl bu işbirliğinin 30. yılını kutluyoruz. Chopard geleneği bozmayarak bu yıl da ilhamını ve tasarımını klasik otomobillerden alan bir yarış saati üretti. COSC sertifikalı, 42 mm kasalı (yüz adet) pembe altın ve (bin adet) paslanmaz çelik otomatik saatin 2018 üretimi, antrasit ve geometrik 'engine turned' desenli bir kadrana sahip. Saat, günde -4 ila +6 saniye sapma payına sahip; yani oldukça hassas. Saatin arka kısmında ise 'Chopard & Mille Miglia 30 anni di passione' yazısıyla 'tutkunun 30. yıldönümü' olduğu ibaresini görüyoruz.

185. yıl

JAEGER-LECOULTRE Polaris Memovox Limited Edition

150. yıl
IWC Jubilee Collection

130. yıl
CARL F. BÜCHERER Manero Tourbillon Double Peripheral

20. YILI
Grand Seiko Caliber 9S Limited Editions

Grand Seiko için dönüm noktası, 1960'ta ilk saatini duyurmasıydı; bir başka köşetaşı ise 1998'de 9S adlı mekanizmayı ortaya çıkarması oldu. Markayı 20 yıldan sonra ilk mekanik mekanizmayı yapmaya iten, yüksek güç rezervine sahip saatler üretmek hedefiydi. Bu hedef gerçekleşti; bugün 'Spring Drive' serisi dışındaki bütün mekanik saatler, 9S mekanizmasını taşıyor. 2018, Grand Seiko için bir 'yıldönümü' senesi, çünkü hem 9S'in 20. yılını hem de en hassas quartz mekanizması sayılan 9F'in 25. yılını kutluyor. 9S saatleri, 1998'de üretilen ilk modelden yola çıkıyor; yani Nobuhiro Kosugi'nin tasarımından. Üç model de 'retro' bir görünüme sahip, kadranda markanın baş harflerinden oluşan bir desen yer alıyor. 9S kalibrenin geliştirilmiş versiyonu olan 9S85 kalibreler saniyede 10 titreşim gibi yüksek bir rakama ulaştığı için hassasiyeti üst düzeye taşıyor. İsviçre geleneğinden gelmeyen Grand Seiko'nun pandül ve balans çarkındaki yeni spron alaşımını milimetrenin binde biri boyutunda ölçecek mühendislik bilgisine erişmiş olmasını da takdirle karşılamalıyız. Üç limitli saat arasında yer alan 950 ayar platinden üretilmiş V.F.A. modelinin açılımı 'very fine adjusted', yani 'çok iyi ayarlanmış'. Bu, Grand Seiko'nun ilk saatini ürettiği dönemde kullandığı bir ibareydi. 34 gün test edilen saatlerin rotorunda markanın sembolü bir aslan, altından işlenmiş. Platin 20 adet, altın 150 adet, çelik versiyon ise 1.500 adet limitli üretilmiş.

20. YILI

Harry Winston Ocean Bi-Retrograde Perpetual Calendar

Harry Winston için saatçilik bütün üretiminin yüzde 40'ını oluşturuyor, ancak marka bu saatlerde büyük ustalarla çalışarak işi ciddiye aldığını gösteriyor bize. Markanın erkekler için ürettiği Ocean Bi-Retrograde Perpetual Calendar, bu yılki Baselworld Fuarı'nda tanıtıldı. Harry Winston, 'retrograde' yani örneğin haftanın günlerini gösterirken pazardan pazartesiye zıplayabilen, devri tamamlayınca kendiliğinden başa dönebilen ibreleri bulunan bir saati ilk kez 1989'da üretmişti ve bu retrograde daimi takvimli saat saatçilikte bir ilkti. Bu ilkin arkasında ise iki büyük usta bulunuyordu: Jean-Marc Wiederrecht ve Roger Dubuis. Marka ikinci retrograde daimi takvimli saati 2007'de, üçüncüsünü 2010'da üretti. Dördüncüsü ise çağdaş ve daha sportif bir görünüm kazanmış ve daha hafiflemiş olarak 2018'de geldi; bu aynı zamanda Ocean Koleksiyonu'nun da 20. yıl kutlamasıydı. Bi-Retrograde Perpetual Calendar, kadranda ayları, ayın günlerini, haftanın günlerini, Ay'ın hallerini ve artık yılı gösteriyor. Merkezi olmayan ibreler, SuperLuminova sayesinde geceleri de okunabiliyor. Otomatik, silisyum spiral ve 72 saat güç rezervi özelliklerine sahip altın saatin kadranında Clous de Paris guilloché motifi tercih edilmiş. 20. yıla özel olarak 20 adet elmas barındıran beyaz altın ve siyah deri kayışlı bir versiyon üretildiğini de hatırlatalım.

100. yıl
CITIZEN 100th Anniversary Eco-Drive Satellite Wave GPS F990

100. yıl
MIDO Baroncelli 100th Anniversary Limited Edition

BİZE ULAŞIN