Bir rekorun 50. yılı

Hayallerinin peşinden yılmadan (‘Gözü kara’ bu durumu iyi anlatan ve çok sevdiğim bir deyim.) koşanların hikâyesi er geç yazılıyor.

Giriş Tarihi: 17.01.2018 16:33

Yazı: Özge DİNÇ

Üstelik hayalperestler bunu hiç ummuyor olsa bile. Yeni Zelanda doğumlu motor yarışçısı Burt Monro, köyünden hayatı boyunca bir kez çıkmasına ve yarışçılar dışında kimsenin tanımadığı bir adam olmasına rağmen başrolünde Anthony Hopkins gibi bir devin oynadığı 'Efsane Adam' (The World's Fastest Indian') filmine ilham olacak bir hayat yaşayabilmişti örneğin. Şimdi de, aşılamamış rekorunun 50. yılını anmak için tasarlanan bir saatte ismini görüyoruz: Motor yarışlarıyla yakın bir bağı olan Baume & Mercier'nin The Clifton Burt Munro Tribute Limited Edition modeli, adından da anlaşılacağı gibi motor yarışçısını hatırlatmak üzere üretildi. Marka, yılın başında ABD'nin ilk motosiklet şirketi Indian Motorcycle'la işbirliğini duyurmuştu. İki şirketin ilk ortak ürününün de Burt Munro adına olması doğal bir hamleydi; çünkü Munro 50 yıldır kırılamayan kara hız rekorunu Indian marka motosikletiyle elde etmişti.

Munro, daha 16'sında bir motosiklet aldı. 50 yıl kullanacağı Indian Scout model motosiklete ise 21 yaşındayken görür görmez âşık oldu, sahibini ikna ederek onu satın almayı başardı. Sonraki on yılları, bu 1920 model ve saatte 88km hız yapabilen aracı, kendi imkânları ve ilkel malzemelerle daha hızlı kılmaya çalışmak oldu. İnşaatta çalışırken gecelerini motosikletini hızlandırmaya adıyor, işe genellikle uykusuz gidiyordu. Bu motosikletle 40 yıl uğraştıktan sonra ve kendisi 68 yaşındayken artık zamanı geldiğine emin oldu ve köyünün dışına ilk kez çıkarak yarışmak için ABD Utah'taki Bonneville Tuz Ovası'na gitti. 30 yaşın altındaki diğer yarışçılar, onun yaşlı olması ve motosikletinin eskiliğiyle alay ederken yarışın kazananı o oldu: 1967 yarışında saatte 296km'yle hız rekoru kırdı.

10 kez gittiği bu tuz ovasında üç kez daha hız rekoru kıracaktı. Hızı daha sonra 320km'ye ulaştıysa da resmi olmayan bir yarışta olduğu için bu sonuç kaydedilemedi. Burt Munro, tanınmayı ummuyordu; ancak ölümünden 40 yıl sonra hayatını konu edinen filmle dünya çapında ünlendi. Hatta çok hoş bir anı olarak Ağustos 2017'de kuzeninin torunu (Çünkü Burt, hayatını yalnız motosikletlere adamış, hiç evlenmemişti; çocuğu da yoktu.) Lee Munro, modifiye edilmiş bir Indian Scout'la büyük amcasından 50 yıl sonra onu anmak için yarıştı ve bir başka kara hız rekoruna adını yazdırdı. Clifton Club Burt Munro Tribute Limited Edition, Munro'nun şanslı sayısı 35'i, tuz ovasını ilham edinen kumlama ve gümüş renginde kadranı, Indian'ın I'sını taşıyan saniye ibresi kontrbalansı, Burt'ün rekorunu vurgulayan bezeli, Indian'ın Kızılderili başlıklı logosu ve rekorun kırıldığı yıla atıf yapan 1967 adetle sınırlı olmasıyla Anthony Hopkins'in umut veren filminin bir devamı gibi.

Bu saat, gerçekten istersek üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey olmadığını bize günde 24 saat hatırlatabilir.

BİZE ULAŞIN