Tek bakışta geleneksel bir turnuva

Bu yıl 132. kez gerçekleşecek olan WIMBLEDON, 2 - 15 Temmuz tarihleri arasında Londra’da düzenlenecek.

Giriş Tarihi: 04.08.2018 11:21 Güncelleme Tarihi: 04.08.2018 15:47
Yazı Baran ALIŞKAN

Çim kort, beyaz kıyafetler, karşılıklı sallanan raketler ve yazılı olmayan kurallar… Tüm bu verileri bir arada bulabileceğiniz tek adrese, Wimbledon'a davetlisiniz. Dünyanın en eski tenis turnuvası unvanına sahip olan Wimbledon, ilk kez 1877 yılının Temmuz ayında düzenlenmişti. Bu yıl ise 132. kez tenise gönül vermiş ve üst düzey oyunlara meraklı sporseverlerin gündemine ilk sıradan giriyor. Hatta spor organizasyonları bakımından hayli verimli bir dönemde takvimimize saygınlık kattığını da söyleyebiliriz. Wimbledon 2018, 2 -15 Temmuz tarihleri arasında Londra'da gerçekleşirken aynı anda Rusya'da 2018 Dünya Kupası oynanıyor olacak. Lütfen takviminizi oluştururken ince eleyip sık dokuyun, zira iki turnuva da kaçırılmayacak türden. İki haftalık tenis turnuvasının 'Middle Sunday' isimli ortadaki Pazar gününün tatil olduğunu da es geçmeyelim. Bir de üzerine, tenisin efsaneleri Björn Borg ve John McEnroe'nin Wimbledon'da tecrübe ettikleri ikonik rekabeti anlatan 'Borg/McEnroe' filmini en yakın sinema salonunda buldunuz mu, keyfinize diyecek yok! Anlayacağınız bu ay tenis konusunda doyuma ulaşıyoruz.





Uluslararası Tenis Federasyonu'nun düzenlediği dört turnuvaya Grand Slam adı veriliyor. Dört büyük tenis turnuvasını aynı sporcu kazandığında da 'Grand Slam' unvanını alıyor. Eğer bahsi geçen sporcu, olimpiyat oyunlarında da şampiyonluğu kazanırsa, işte karşınızda yeni 'Golden Grand Slam'!




ŞAMPİYONLARA SAYGI KUŞAĞI

Son Şampiyonlar

Tek Erkekler
Roger Federer

Tek Kadınlar
Garbine Muguruza

Çift Erkekler
Lukasz Kubot – Marcelo Melo

Çift Kadınlar
Ekatarina Makarova – Elena Vesnina

Karışık Çiftler
Martina Hingins – Jamie Murray

Şampiyonlar Listesi

Tek Erkekler

Roger Federer 8
William Renshaw 7
Pete Sampras 7

Tek Kadınlar

Martina Navratilova 9
Helen Wills Moody 8
Dorothea Lambert Chambers 7

Yılın ilk Grand Slam turnuvası Avustralya Açık, meşhur mavi sert zeminde (plexicushion) oynanıyor. Henüz geride bıraktığımız Roland Garros yani Fransa Açık ise toprak pistiyle göz dolduruyor. Son şampiyonları Simona Halep ve Rafael Nadal'ı da unutmayalım… Wimbledon Tenis Turnuvası (Şu anda buradasınız) en eski turnuva olarak çim zeminde gerçekleşiyor ve gelenekleriyle dikkat çekiyor. (Bkz. Wimbledon Cep Rehberi) Yılın son turnuvası Amerika Açık ise Ağustos sonunda, adından da anlaşılacağı üzere ABD'de oynanıyor ve en çok izleyiciye hitap eden turnuva olarak biliniyor. Sizin kortlarla aranız nasıl bilemiyoruz ama biz izleme konusunda daha iyi olduğumuzu iddia ediyoruz. Bizler kendi favorilerimizi bir kenara not ederken henüz fikstür oluşmamıştı… Yine de Venus Williams ve 'Majesteleri' Roger Federer'e özel bir ilgi göstereceğimiz kesin.




WIMBLEDON CEP REHBERİ

• Wimbledon'da beyaz giyme zorunluluğu bulunuyor. Ayakkabı, kıyafet hatta iç çamaşırı dahi beyaz olmak zorunda. Erken dönemde izleyicilerin renkli kıyafette oluşacak ter izini görmemesi için beyaz giyme zorunluluğu getirilmiş. Ayrıca turnuvanın resmi renkleri de koyu yeşil ve mor.

• Wimbledon; 'tek erkekler', 'tek kadınlar', 'çift erkekler', 'çift kadınlar' ve 'karışık çiftler' olarak beş farklı alanda oynanıyor.

• Wimbledon'ın çimleri 1995 yılından beri 8mm olacak şekilde kesiliyor.

• Turnuva yalnızca I. ve II. Dünya Savaşı sırasında oynanmadı. Kalan tüm zamanlarda çim kort sporculara ev sahipliği yaptı.

• Wimbledon ilk defa 9 Temmuz 1877 yılında 'tek erkekler' olarak başladı.

• Tenis tarihinin en uzun maçı 2010 yılında John Isner ve Nicolas Mahut arasında 11 saat 5 dakikalık süreyle oynandı. Kazanan: John Isner!

• Turnuvada en çok tüketilen yiyecek kremalı çilek. Söylemiştik gelenekler çok önemli! (Lütfen evde deneyiniz)

• Turnuvaya özel, güvercinleri korttan uzak tutmak adına Rufus şahinler eğitiliyor.

• Top toplayıcılar Londra okullarından seçiliyor ve belirli sınav ve fitness testlerinden geçiyor.

BİZE ULAŞIN