Son yılların en güzel kalemi

​Marc Newson’ı yeniden hatırladık, üstelik bu kez bir dolmakalem vesilesiyle. Yaşayan en büyük tasarımcılardan biri kabul edilen Sydney doğumlu 54 yaşındaki Newson, geçmişten bugüne bize birçok unutulmaz tasarımı armağan etti. Ne mutlu ki, bu tasarımlar arasında saatler ve kalemler de vardı.

Giriş Tarihi: 21.11.2017 16:36 Güncelleme Tarihi: 21.11.2017 16:39

Yazı Özge Dinç

Newson, Apple'ın kreatif direktörü olunca epey konuşulmuştu. İsmi en az marka kadar büyük olduğu için yankı uyandırması da normaldi. Tasarladığı bir sandalyenin 4 milyon dolara satıldığına bile şahit olduk. Sade ancak çarpıcı bir tasarım üslubuna sahip olan tasarımcı, bizi çok ilgilendiren birkaç nesneyi; efsanevi CEO Jérôme Lambert'in teklifiyle Jaeger-LeCoultre Atmos 568'i, Hermès'nin Nautilus kalemini ve Montblanc'ın M'ini tasarlamıştı. Bir de kumlar yerine kum renginde boncukların aktığı bir kum saati vardı ki eski bir nesne olan kum saatlerini geleceğe taşımıştı âdeta.

Newson, birçok ülkede yaşamış olmasına rağmen onun tasarım üslubu etnik bir karmaşayı değil, tek bir fikirden çıkmış yalınlığı sunar bize. Ancak ayrıntılarda şaşırtır; en önemlisi de işlevselliğini hiç kaybetmez.

​Marc Newson, Sydney'de doğdu, ama daha çocukluğunda Avrupa ve Asya'ya taşındı. Tokyo, Paris ve Londra'da yaşadı ve daha ilk sergisinde ünlü oldu. (Çok meşhur alüminyum Lockheed Lounge Sandalye'yi tasarlamıştı çünkü.) Sayısız kişisel sergi, ödül, Kraliçe Elizabeth'e bile tasarım yapmasının ardından Apple'a kreatif direktör oldu ve bu andan sonra onu tanımayanların bile tanıdığı birisi haline geldi.

Nike (Zvezdochka), Leica, GStar çalıştığı markalar arasındaydı; hatta yıllardan bu yana GStar'ın kapsül koleksiyonlarını da hazırlıyor. Qantas Havayolları'nın kreatif direktörü olup uçak, hatta uzay aracı tasarladı. Hem retro hem fütürist nasıl olunur'un cevabını turuncu Ford 021C konsept otomobille verdi. (Evet, bu otomobil tuhaf bir biçimde hem retro hem fütüristik.)

Daha önceki sayılarda bahsettiğim mat siyah kalemler modasıyla şimdi matlık kazanan ve bence daha hoş olan Montblanc 'M Ultra Black'e de tüm bu tasarımlarla birlikte baktığımızda bir tasarımcının bütüncül anlayışını görürüz. Newson Louis Vuitton'a tasarladığı dönen bavul gibi bu objede de ufak şaşırtmacalar kullanıp manyetik bir kapak tasarlamıştır, Leica M'de yaptığı gibi kalemine 'Montblanc M' adını vermiştir, Ford otomobilde ve Hennessy parfümde kullandığı gibi imza rengi turuncu, kaleme bir halka olmuştur.

Yalınlığı, işlevselliği ve çıkarılabilecek hiçbir parçası olmamasıyla Bauhaus ekolünün ikonik tasarımı Lamy 2000'in kardeşi sayılabilecek bu kalem, son yılların en güzel dolmakalemi; gözden kaçmasını bu sebeple hiç istemiyorum. Üstelik ne bir limitli seriye ait, ne üzerinde pırlantalar var, ne de arkasındaki hikâye kendisinden şaşaalı.

BİZE ULAŞIN