Nuri Şahin - Kasım 2017

Esquire Türkiye, Kasım 2017 sayısı ile yine dopdolu..

Giriş Tarihi: 01.11.2017 16:56 Güncelleme Tarihi: 01.11.2017 16:59

Esquire Türkiye, Kasım 2017 sayısı ile yine dopdolu.

NURİ BEY, ÇOK HOŞSOHBETSİNİZ!

İnsanlar üzerinde fazlasıyla olumlu etkiler bırakıyor. Bunun için ekstra bir çaba sarf ettiğine inanmıyorum. Kendi gibi. Hesaplanmış adımlardan uzak, rafine ve kendinden emin bir duruşa sahip. Bir de güzel konuşmuyor mu; çiçek! Borussia Dortmund'da bu sezon harikalar yaratan Nuri Şahin'le milli maçlar öncesi buluştuk.

Röportaj Togan Noyan

Fotoğraflar Mehmet Erzincan

Moda Editörü Duygu Altıparmak

Kariyer geçmişinde, üst düzey ligler ve o liglerin en gözde takımları var. Salt yetenekle bir yerlere gelmek, öncelikli ve önemli olabilir; ancak aynı zamanda kendinizi bulunduğunuz camialara sevdirebiliyorsanız, hafızalardan kolay kolay silinmezsiniz. Nuri Şahin, Bundesliga haricinde Santiago Bernabéu ve Anfield'de taraftarları selamladı, iki büyük ligdeki üst düzey karşılaşmalarda yer aldı. Sakatlığının yanında teknik direktör tercihlerinden dolayı belki kendini tam gösteremedi ama iletişim kabiliyeti ve tavırları sayesinde hep güzel hatırlandı, hatırlanacak.

Ben işin bu noktasını çok önemsiyorum. Bir sporcunun kalifiyesi masaya yatırıldığında, tavırlarının, uzak köşeye yaptığı plaseden yahut 18'in dışından 90'a gönderdiği toptan daha değersiz bulunmamasını arzu ederim. Gerçi ne dersek diyelim, defansın arkasına atılan topu nizami bir şekilde önüne düşürüp kalecinin üzerinden ağlara gönderdin mi, tribünlerden gelen ses eşliğinde her şey bir kenara bırakılır, tavırlar akla gelmez bile; bu, net. Ama ben Nuri'nin tipik bir futbolcu olarak algılanmasına nedense 'hâlâ' karşıyım!

"Ben, tipik futbolcu tanımlamasına çok inanan biri değilim. Bence dünya üzerindeki her bir bireyin, diğerinden farklı özellikleri vardır. Bu yüzden; futbolcu, oyuncu, yönetici veya başka bir meslek adıyla o işi yapanların tamamını tanımlamayı doğru bulmuyorum. Ben kendimim ve beni ben yapan özellikler var. Bu hayatta inandığım, zevk aldığım şeyleri yapmaya gayret ediyorum. Plan yapmak, kendimi geliştirmek, öğrenmek, merak etmek benim yapımda var; dolayısıyla bu özelliklerin yansımasını hayatımda görebiliyorsunuz. Zira ben futbol mesleğinin bu özellikleri engellediğini de düşünmüyorum. Futbol bir meslek, aynı sizin yaptığınız gazetecilik gibi bir meslek. Futbolun içinde de her meslekte olduğu gibi, kendini geliştiren fazlasıyla sporcu var. Özellikle son yıllarda Türk futbolunda da çok parlak, örnek olarak gösterilecek sporcular yetişiyor. Genç jenerasyon bu konuda çok iyi."

Benim inatla öne sürdüğüm 'tipik bir futbolcu algısının dışında' argümanımı, okuduğunuz üzere çürüttü, Nuri. Bu konuda daha fazla üzerine gitme niyetinde değilim; hatta aklıma gelen kontra birkaç soruyla onu düşüncelerinden en ufak bir sapmaya yol açacak 'tuzaklara' düşürmeyi dahi düşünmüyorum! Sonuç olarak, bizi bazen yanlış yönlendiren yargılarımızdan uzaklaşmayı yeğliyorum. Söylediklerine pek inanasım gelmese bile…

DOSYA HABER


ÖZGÜR VE CESUR TASARIMCILAR

#GURURLAÖZGÜR

Raf Simons'un Calvin Klein'a en prestijli ödülleri getiren koleksiyonunda Simons'un tüm geçmişi de var.

1981'den bu yana en iyi Amerikan moda tasarımcılarına verilen CFDA Ödülleri'nin 2017 partisi epey heyecanlıydı: Vera Wang, Rick Owens gibi isimlerin bulunduğu salonda, tarihte sayılı kez görüldüğü üzere bir tasarımcı hem kadın hem de erkek koleksiyonuyla birden 'Yılın En İyi Tasarımcısı' seçilmişti. Raf Simons'tı bu; kariyerinde farklı kalıplara girebilmiş tasarımcı, bu kez Calvin Klein'ı onurlandırıyordu.

RUS AKSANI

Gosha Rubchinskiy'nin koleksiyonu, bir gün hepimize futbol giysileri giydirecek.

Yazı Özge Dinç

Gosha Rubchinsky'nin (Aslında Goşa Rubçinski demeliyiz.) futbol Koleksiyonu, bir işin doğru ellerde nasıl muazzam hale gelebileceğinin kanıtı. Formalar, atkılar, şortlar ve kramponlar, ancak bu kadar sofistike hale getirilebilirdi. Futbolla hiç ilgilenmediğim halde bu koleksiyondaki her parçayı giyebilirim.

Aslında bir fotoğrafçı olan, sonradan merak saldığı moda alanında 2008'den bu yana koleksiyonlar ortaya koyan Rus markası Gosha Rubchinsky, Comme des Garçons'un tanıtım ve dağıtım desteğiyle uluslararası bir marka haline gelmişti.

ANDY WARHOL PARFÜMÜ

Andy Warhol'dan yola çıkılarak bir parfüm serisi yaratılması ve üzerine Andy Warhol'un dikkat çeken sözlerinin dev puntolarla konması, tam da Warhol'a göre bir iş. Hayatı boyunca çok konuşulmayı sevmiş olan avantgart sanatçı da bunu hedeflemişti: Kitle kültürü malzemelerini kullanarak bir sanat yaratmak, böylece bilinen anlamıyla sanatı yıkmak. Demokratik olduğu için Amerikan popüler kültürüne hayranlık duyan Warhol, sanat için reklam ürünlerini kullandı, '2 Campbell's Soup Cans' (1962) ile çorba konservelerini bile tablo haline getirdi.

DEV TASARIMCININ BÜTÜN KARİYERİ

Bütün tasarımcılara az ya da çok hayranlık duyuyorum, ama bütün yaptıklarını izlediğim tek tasarımcı Dries Van Noten. 'Desenler Kralı'nın yeni hamlesi, benim gibi sevenlerini mutlu edecek türden: Bir Dries Van Noten kitabı yayımlandı! Lannoo Publishers'ın dünyanın bütün ülkelerine dağıtacağı kitap sınırlı sayıda olacakmış.

'Kitap' diyorum, ama aslında retrospektif, iki ciltten oluşuyor. Belçikalı tasarımcı, bir kitap çıkarmaya Mart 2017'de 100. koleksiyonunu sunduktan sonra karar vermiş. 100. koleksiyonunu bu kitapla kutlamak ve unutulmaz hale getirmek istemiş.

DOSYA HABER

III. DÜNYA SAVAŞI:
NÜKLEER FELAKET

Karanlık... Baktığım her yerde, attığım her adımda karşıma çıkan önüne geçilemeyen bir karanlık… Tıpkı uçsuz bucaksız bir tünelde yürüyor gibi, tıpkı kapalı kapıların ardında bir tutsakmışım gibi, tıpkı savaşın ardından yaşananlar gibi bir karanlık.

Yazı Kaan Sancar

Koşuyorum; ardıma bakmadan, etrafımdakileri umursamadan, yaşamak için koşuyorum. Dibi görünmeyen karanlık bir tüneldeyim, attığım her adımla daha derine, bilinmezliğe ilerliyorum. İndiğim döner merdivenler dar tünellere, dar tüneller yeniden merdivenlere ulaşıyor. Uçsuz bucaksız bir düzlemde hızla yer altına doğru koşuyorum.

Duvarlara sabitlenmiş küçük meşaleler görüyorum. Gözlerim karanlığı delen belli belirsiz ışıklar seçiyor; devam etmemi sağlayan, bana yol gösteren ışıklar. Tünelin derinliklerinden gelen acı dolu çığlıklar duyuyorum. İlerledikçe de çığlıkların sahibi bedenler görüyorum; üzerinden geçen insanlar tarafından ezilmiş, yerde kanlar içinde yatan kimliği belirsiz bedenler.

DOSYA HABER

HER ŞEYİN SARPA SARDIĞI
TUHAF BİR HİKÂYE

Joaquin Guzman, nam-ı diğer 'El Chapo', yani 'bücür'… İki yıl önceye kadar dünyanın en büyük uyuşturucu kartelinin firari baronuydu. Karanlık dünyasının bir Hollywood filmi olmasını istedi ve hikâyeye ünlü oyuncular ve yapımcılar dâhil oldu. Ancak hikâye El Chapo için pek de hayırlı bitmedi.

Yazı Türkan Doğan

Her şey, bir gece yarısı aniden başladı. Meksikalı oyuncu Kate Del Castillo (45), 9 Ocak 2012 gününün gecesinde, hayatını sorgularken düşüncelere daldı. Aklından ne geçtiğini herkesle paylaşmak istedi ve aşk, hayat, politika, iyilik, kötülük hakkında tweet'ler atmaya başladı. Del Castillo, iki ay önce model ve kendisi gibi oyuncu olan kocası Aaron Diaz'dan boşanmış ve süreci atlatabilmek için psikolojik yardım alıyordu. O sıralarda 'Güneyin Kraliçesi' isimli, reytingi yüksek bir dizide oynuyordu. Kaderin cilvesi o ya, bu dizi, Meksikalı oyuncunun suç örgütlerini konu alan ilk ve tek dizisi olmayacaktı.

MODA

FESTİVAL HAVASI!

Başladığından beri yeni sezonda 'özgür' seçimler yapmanız gerektiği konusunda sizi uyarıyoruz. Öyle ki; desenlerin, renklerin uyumu değil; uyumsuzluğu revaçta olacak kadar! Siz de yeni sezonda her durumun şıkları arasında yer almak istiyorsanız; içinizdeki serseri ruhun sesini dinleyin ve giyim konusunda aykırı olmanın tadını çıkarın.

Fotoğraf Kadir Karademir/ Pere Official

Moda Editörü Duygu Altıparmak

FUTBOL

LA LIGA 'BARÇA'LANIYOR MU?

İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'nın bağımsızlık referandumu, olası bir ayrılık durumunda ekonomi, uluslararası ilişkiler, AB üyeliği ve güvenlik gibi birçok noktada sorunları gündeme taşıdı. Barselona sokakları bir süredir sadece ayrılıkçılara değil, İspanya ile ortak bir yaşamın devam etmesini savunan Katalanlara da ev sahipliği yapıyor. Ancak bütün bağımsızlık tartışmaları, futbolla yatıp kalkan ülke için Barcelona takımına geldiğinde kilitleniyor. "Més que un club"; yani "Bir kulüpten ötesi" olarak anılan Barcelona ve artçıları, La Liga'yı ne derece yıkıma uğratabilir?

Yazı Gökhan İlker

Toplam 17 özerk bölgeye sahip İspanya'da, Katalonya ve Bask bölgesindeki ayrılıkçı hareketler daha önce de bağımsızlığı gündeme getirmişti. Futbol açısından baktığımızda ise bu özerk bölgelerden Katalonya, Bask, Endülüs, Cebelitarık ve Galiçya gibi bazılarının milli takımları bile bulunuyor. Hatta bu takımlar kendi aralarında dostluk maçları bile yapıyor. Mesela Katalan milli takımında sadece Katalonya doğumlular değil, Barcelona efsanesi Johann Cruyff ya da Bojan Krkic gibi yabancı isimler de oynuyor(du).

BİZE ULAŞIN