İstanbul Modern Yeni Binasında

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern, yeni binasında sergilerini ziyarete açtı. Hazırlayan: Badel Kenet

Giriş Tarihi: 01.06.2023 11:57 Güncelleme Tarihi: 09.06.2023 14:10

Renzo Piano Building Workshop (RPBW) tarafından tasarlanan yeni bina, dünyadaki simge kültür sanat kurumlarının ve müzelerinin mimarisinde pek çok işe imza atmış olan Renzo Piano'nun Türkiye'deki ilk projesi olma özelliğini taşıyor.

Ziyaretçiyi odak merkezine alarak tasarlanan yeni İstanbul Modern binası, her türlü kültür-sanat ve eğitim faaliyetini mümkün kılabilecek nitelikte bir mekan olarak 4 Mayıs itibariyle kapılarını ziyaretçilerine açtı. Müzenin kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ve ana sponsoru Doğuş Grubu-Bilgili Holding'in ortak katkısıyla inşa edilen yapı, 10 bin 500 metrekarelik kullanım alanıyla sergi ve programlara ev sahipliği yapacak olan beş kattan oluşuyor. İstanbul Modern'in bu yeni binasında büyük sergi salonları, çok amaçlı mekânlar, ofisler, eğitim ve farklı kültürel etkinlikler ile diğer pek çok kültür- sanat faaliyeti için alanlar da mevcut.

Tasarımında Boğaziçi'nin parıldayan sularından yansıyan ışık oyunları ilham alınırken, bu ışık ve gölge oyunları üç boyutlu olarak biçimlendirilmiş alüminyum panellerle kaplı cephesi sayesinde gün boyu devam ediyor. Şeffaf zemin katının yanında Boğaziçi ve Haliç'in kavuştuğu noktada eşsiz bir seyir deneyimi vadeden terası, ziyaretçilerine büyüleyici manzaraları hemen her açıdan sunabiliyor.

Şeffaf ve erişilebilir tasarımlı yeni İstanbul Modern, sergi ve programlarının içeriğinde günümüzün sanatsal çeşitliliğinden esinleniyor. İstanbul Modern'in yeni binasında Yüzen Adalar, Nuri Bilge Ceylan: Başka Bir Yerde, Hep Buradayız, Renzo Piano: Yerin Ruhu ve Mimarinin İnşası olmak üzere beş yeni sergi yer alıyor.

BİZE ULAŞIN