Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Kazanan Türk Filmleri

Her yıl dünyanın en prestijli sinema ödüllerinden biri kabul edilen Altın Palmiye için yarışan dünyanın her yerinden ve her türde filmin katıldığı Cannes Film Festivali bu yıl 76.’sını düzenledi. Hazırlayan: Badel Kenet

Giriş Tarihi: 29.05.2023 14:49 Güncelleme Tarihi: 09.06.2023 14:11

Avrupa'nın en önemli üç festivalinden biri olan Cannes'da şimdiye kadar uluslararası düzeyde sinemamızı temsil ederek ödül almayı başaran filmleri derledik.

Yol ''Altın Palmiye'' - (1982) Yılmaz Güney''

Senaristliğini Yılmaz Güney'in üstlendiği ve yönetmen koltuğunda Şerif Gören'in oturduğu yapım, cezaevinden bayram iznine çıkan beş mahkumun öyküsüne odaklanıyor. Yol filmi, Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

Uzak ''Cannes Film Festivali Büyük Jüri Ödülü - En İyi Erkek Oyuncu Ödülü(Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak) - (2003) Nuri Bilge Ceylan"

Uzak filmi, , yaşamının anlamını yitiren ve uzaklara gitmeyi düşleyen bir adamla, hayallerini gerçekleştirmek için İstanbul'a gelen bir gencin hikayesine odaklanırken, yapım Nuri Bige Ceylan'a Büyük Jüri Ödülü'nü kazandırarak onu uluslararası düzeyde tanınan bir yönetmen haline getirdi. Filmin oyuncu kadrosunda Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak ve Zuhal Gencer Erkaya gibi güçlü isimler yer alıyor.

Yaşamın Kıyısında "Cannes Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü - (2007) Fatih Akın"

Yönetmenliği Fatih Akın tarafından yapılan film, altı insana, altı biyografiye ve altı hayatın iç içe geçen dinamiklerine odaklanıyor. Film, Akın'a En İyi Senaryo ödülünü kazandırdı.


Üç Maymun ''En İyi Yönetmen Ödülü'' – (2008) Nuri Bilge Ceylan

Küçük zaafların beraberinde büyük yalanları doğurması sonucunda parçalanan bir ailenin hikayesini merkeze alan Üç Maymun filminin başrollerinde Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar ve Ercan Kesal yer alıyor.

Sessiz "En İyi Kısa Metraj Altın Palmiye - (2012) Rezan Yeşilbaş"

Yarıştığı kısa metrajlı filmler kategorisinde Altın Palmiye ödülünü kazanan Sessiz filminin yönetmen koltuğunda Rezan Yeşilbaş otururken filmin hikayesi, üç çocuğuyla yaşayan bir kadının cezaevindeki kocasını ziyaret etmesiyle başlıyor.

Kış Uykusu "Altın Palmiye - (2014) Nuri Bilge Ceylan"

Eski bir tiyatro oyuncusu olan Aydın'ın Anadolu bozkırının ortasında bir kış uykusuna yatmış gibi görünen izbe mekanda devam ettirmeye çalıştığı ilişkilerini anlatan film, Nuri Bilge Ceylan'a Altın Palmiye Ödülü kazandırmayı başardı.


Kuru Otlar Üstüne ''Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü - (2023) Nuri Bilge Ceylan''

Yönetmenliği Nuri Bilge Ceylan tarafından üstlenilen ve başrollerinde Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar ve Musab Ekici bulunan Kuru Otlar Üstüne, Anadolu'nun ücra bir köyünde zorunlu hizmetinin sonunda olan genç öğretmen Samet'in İstanbul atamasını beklerken bir taciz suçlamasıyla karşılaşmasıyla alt üst olan öyküsüne odaklanıyor. Kuru Otlar Üstüne filmiyle Merve Dizdar, canlandırdığı Nuray karakteriyle "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandı.

BİZE ULAŞIN