Londra Tasarım Bienali'nde Türkiye'yi "Açık Yapıt" projesi temsil edecek

Melek Zeynep Bulut’un deneysel mekan kurgusu Açık Yapıt | OpenWork, London Design Biennale’de sergilenecek.

Giriş Tarihi: 12.05.2023 13:32 Güncelleme Tarihi: 12.05.2023 13:39

Deneysel bir mekân kurgusu, tiyatral geçişler sergilemesi… Sanatçı Melek Zeynep Bulut'un "eşik, dönüşüm" metaforlarının etrafında şekillenen ve güç, sınırları belirleme, toplumsal hiyerarşi temsili olan bu kavramların anlamları üzerinde tartışmayı temel alan çalışması London Design Biennale 'Açık Yapıt | OpenWork' adıyla sergilenecek.

Türkiye Cumhuriyeti Pavilionu olarak ülkemizi temsil edecek "Açık Yapıt | OpenWork" performatif, deneysel bir mekân kurgusu sunuyor. Tıpkı bir enstrüman gibi çalışan hareketli ve sesli yüzeylerin oluşturduğu soyut kapılar ve dolaşım plânı ziyaretçinin de dahil oluşu ile bir değiş tokuş hissi yaratıyor.



Yerleştirme bilinçli olarak anıtsal bir diziliş ve büyüklükle öne çıkarken, ziyaretçilerin bu deneysel mekâna temas etmesi ile bu dokunulmazlık, sessellik ve esneklikle buluşur. Kapılar bilinçli olarak birbiri ile bağlanıp bir duvar ya da koridor oluşturmaz; aksine tüm parçalarıyla kendini açmış, açık bir karşılama gibi davranır.

Tasarımcı burada tamamen geri çekilmiştir, bir form oluşturmaz, insanlık tarihi boyunca yerleşmiş formlar burada konuşuyor olur, yalnızca ona aracılık eder. Algı ve maddenin tüm duyulara hitap etmesini sağlamak ve orada bir bilinç değişikliği, madde üzerinden bir zihinsel performans yaratmak esaslardan biridir.

BİZE ULAŞIN