Ödüllü Dramanın Finali: ‘’Succession’’ Nasıl Sona Erdi?

İzleyicilerini dört sezon boyunca soluksuz bırakan ve iki Emmy ödülüne layık görülen ‘’Succession’’ geçtiğimiz pazar gecesi final yaptı. Hazırlayan: Badel Kenet

Giriş Tarihi: 30.05.2023 11:07 Güncelleme Tarihi: 09.06.2023 14:09

Adeta bir entrikalar imparatorluğu olarak adlandırabileceğimiz küresel bir medya ve eğlence holdingi olan Waystar RoyCo'nun sahipleri olan Roy ailesinin hikayesini anlatan dizi, nefes kesen bir sonla izleyicilerine veda etti. Emmy ödüllü yaratıcı Jesse Armstrong tarafından yönetilen yapım, 90 dakikalık finalinde farklı ancak birbirine bağlı karakterlerin hikayesini çözüme ulaştırmak için temel bir soruya odaklandı: Şirketin kontrolüne kim sahip olacak?

Armstrong'un yazdığı ve Mark Mylod tarafından yönetilen ''With Open Eyes'' bölümü izleyicisini her dakikasında hikayeyi sona ulaştıran esas ana taşırken heyecan bir an olsun hız kesmedi. Final bölümü öncesinde sezonun geri kalanı için adeta bir hareket noktası olan Patriark Logan Roy'un (Brian Cox) 3. bölümde gerçekleşen ölümünün ardından, Rov kardeşlerin - Kendall (Jeremy Strong), Shiv (Sarah Snook) ve Roman (Kieran Culkin) – arasındaki karmaşık ilişkiler neredeyse kopmuştu. Sezon ilerledikçe kardeşlerin arasındaki çatışmalardan doğarak açılan çocukluk yaraları, sağlanan ve bozulan anlaşmalar diziyi her sezonda alışık olunan entrikalar zinciri üzerine inşa etmeyi başarmıştı.

Finalde neler yaşandı ve kim kazandı?
Dizinin finalinde Waystar yönetim kurulu, GoJo ile anlaşmayı onaylayacak (Matsson'ı göreve getirerek) ya da reddedecek (Roys'un kontrolünde kalacak) olan önemli bir yönetim kurulu oylamasıyla karşı karşıya kaldı. Kendall ve Shiv taraflarını bir kez daha karşı karşıya getiren oylamada Kendall dezavantajlı konumdadır. Her ikisinin de Roman'ın oyunu ne yönde kullanacağı bilmesi gerekirken, Roman ise Logan için anma konuşması yaparken bir protestocu tarafından yumruklandıktan sonra annelerinin Karayipler'deki evinde inzivaya çekilmiştir.
Bu esnada Lukas'ın ise yeni bir favorisi vardır: Tom. Kendall'ın bu bilgiyi öğrenmesiyle üç kardeş Matsson'a karşı birleşir ve uzun müzakereler neticesinde Roy kardeşler, Kendall'ı desteklemek konusunda hem fikir olurlar. Samimi konuşmaların ve oylama öncesi gecede birlikte yüzmelerinin ardından kardeşler arasında kalpleri ısıtan bir sahne de yaşanmış olur. Öyle ki tüm aile Logan'ın evinde eşyalarını müzayedeye sunmak için bir araya gelirken kardeşler arasında duygusal anlar paylaşılmaya devam eder.

Diğer yandan Shiv, Tom'un bildiği gerçeği (Tom'un CEO olmayacağını) Greg'ten öğrenince işler hızla yön değiştirir. Tom, ona CEO olanın Matsson olduğunu söyler ve herkes kendi cephesine çekilerek adeta olası bir savaşa hazırlanır. Bölümde fiziksel şiddet boyutuna ulaşan Tom ve Greg arasındaki çekişme Tom'un ona neden ihanet ettiğini sormasıyla gelişir. Kendall, Roman ve Shiv'in yeniden bir araya gelişi, GoJo anlaşmasını iptal etmek için yeterli oya sahip olunduğunu düşündürmüş olsa da son yönetim kurulu toplantısına girilmeden önceki oylamada Roman dikişlerinden dolayı rahatsız hissederek neredeyse geri çekilir. Roman, Kendall'a neden CEO olamayacağını sorarken, Kendall ve Roman'ın sıkıca kucaklaşmasıyla bölümün gerginliği bir an olsun yatışır.

Yönetim kurulunda oylama başlar ve oy sırası Shiv'e geldiğinde aniden odadan ayrılır. Kendall ve Roman'ın üzerine gitmesiyle Shiv ''Bunu iyi yapacağını düşünmüyorum.'' der. Kendall, eğer başaramazsa ''ölebilirim'' diyerek ona yalvardıktan sonaysa Shiv "CEO olamazsın. Birini öldürdün" yanıtını verir. Böylece, tam da bu sahnede, 1. sezon finalinde Shiv'in düğünündeki genç garsonun ölümüne dönmüş oluyoruz. Kendall'ın sorumlu olduğu bu suç, üçüncü sezon finalinde Kendall tarafından Shiv ve Roman'a itiraf edilmişti. Shiv'in ona karşı kullandığı bu gizli bilgiyle Kendall çaresizlikle sarsılır. Kendall, ''Bu benim söylediğim bir şey. Ben uydurdum." diyerek sayıklarken Shiv ve Roman, neyin doğru olduğunu bilemeyerek korkuya kapılırlar. Kendall "Bu yaşanmadı. Bu yaşanmadı!" diyerek kendini aklamaya çalışsa da öfkeye kapılarak nihayetinde Shiv'e bağırır. Bir yandan çocuklarının gayri meşru olduğunu dile getiren Roman'a fiziksel olarak saldıran Kendall'ın yarattığı büyük olay tüm yönetim kurulunca duyulur.

Kendall her ne kadar oylamayı ertelemek için talepte bulunsa da olan olmuştur ve 7-6 bir kararla GoJo anlaşması kabul edilir. Kendall artık neredeyse hiçbir şeye dönüşerek binadan ayrılırken CEO ise Tom olur. Kazanmanın gururuyla ofiste zaferle dolaşan Tom, Matsson ile fotoğraf çektiri ve hatta önceki ihanetine rağmen Greg'e son bir iş teklifinde de bulunur. Ayrıca Tom eve dönerken elini Shiv'e uzatır ve isteksizce bile olsa Shiv de ona karşılık verir.

Final bölümü, Kendall'ın binadan ayrılışından sonra sessizce Battery Park'ta, Colin tarafından takip edildiği sahne ile sona erer. Kendall, boş bakışlarla Hudson Nehri'ni seyrederken güneş batar ve "Succession" hikayesi de burada biter.

BİZE ULAŞIN