"1899" Dizisi Black Silence Çizgi Romanından Çalıntı Mı?

1899, Black Silence çizgi romanından fikir çalmakla suçlanıyor.

Giriş Tarihi: 24.11.2022 15:29

Bu Yazı Spoiler İçeriyor!

Yayınlandıktan sadece birkaç gün sonra Netflix'in 1899'u , Black Silence adlı bir grafik romandan intihal yapmakla suçlandı. Kerberos adlı devasa bir gemide geçen 1899, ilk sezonunda bazı iddialı ve son derece yenilikçi bilimkurgu kavramlarını masaya getiriyor. 1899, devam sezonuna yer açmak için altında yatan gizemlerin çoğunu kasıtlı olarak yanıtsız bıraksa da, cinsellik, keder, travma ve anıların ve kimliğin zayıf doğası gibi dokunaklı temalara odaklanmak için çok dilli karakter listesinden iyi bir şekilde yararlanıyor.

Bununla birlikte, çoğu izleyici ve eleştirmen 1899'un ağır ağır biten draması ve doruk noktasına ulaşan sonu hakkında olumlu eleştiriler verirken, birkaçı onu Black Silence'tan birçok anlatı öğesini çalmakla suçladı. Çizgi romanın yazarı Mary Cagnin bile, hikayesiyle dizi arasındaki çarpıcı benzerlikleri kabul etmek için bir Twitter dizisi yayınladı. Portekizce (Twitter üzerinden) "ŞOK OLDUM. 1899 serisinin 2016'da yayınlanan çizgi romanım Black Silence ile AYNI olduğunu öğrendiğim gün," diye yazdı. Daha yakından incelendiğinde, iki hikayenin olay örgüsü, imgeler ve oyuncu kadrosu açısından gerçekten de bazı benzerlikler paylaştığı ortaya çıkıyor. Bununla birlikte, ikisi arasında bazı önemli farklılıklar da var. 1899 yapımcılarından henüz bir yanıt gelmedi.

1899 VE BLACK SILENCE ARASINDAKİ BENZERLİKLER

Mary Cagnin, 1899 ve Black Silence'tan paralel görseller göstererek, dizinin bazı fikirlerinin çizgi romanında görülenlere ne kadar benzediğini ortaya çıkardı. Örneğin, 1899'da yinelenen bir motife benzeyen Dark Silence'tan çöldeki bir piramit görüntüsünü paylaştı . Ayrıca 1899'da Kerberos ve Prometheus gemilerindeki açıklanamayan ölümlerden karakterlerin gözlerinde beliren üçgen sembollere kadar her şeyin Black Silence'daki hikaye anlatım araçlarıyla örtüştüğünün altını çizdi.

Ayrıca, 1899'daki gibi çizgi romanında da dünyanın farklı yerlerinden gelen, kişisel dramlar ve gizemli ölümleri konu alan farklı karakterlerin yer aldığını sözlerine ekledi. Hatta 1899'daki Kaptan Eyk gibi, karakterlerinin kendilerine seslenen garip sesler duyduğuna dikkat çekti . Ek olarak, Black Silence'ın hikayesi, bir grup astronotun insanlığın sonuncusu için yaşanabilir bir gezegen keşfetmeye çıktığı kıyamet sonrası bir görev etrafında dönüyor. Black Silence'ın hikayesi 1899'lardan farklı dünyalar gibi görünse de , Netflix bilimkurgu dizisi'nin kapanış uzay sahnesi, gösterinin benzer bir yöne gidebileceğini gösteriyor. Bu nedenle, Cagnin'in iki proje arasındaki benzerliklere dikkat çekmesi anlaşılabilir.

1899 BLACK SILENCE'TAN NE KADAR FARKLI?

Tüm benzerliklere rağmen, 1899'u Black Silence'ın bir kopyası olarak adlandırmak haksızlık olur, çünkü dizinin kapsayıcı konusu Black Silence ile çok az ortak noktayı paylaşıyor. Black Silence'ın kozmik korku hikayesi, Christopher Nolan'ın Interstellar ve John Carpenter'ın The Thing'iyle daha uyumlu görünüyor çünkü merkezi uzay aracının yolcuları gizemli bir gezegene indikten sonra korkunç derecede ters giden bir uzay görevine odaklanıyor. Öte yandan, Netflix bilim kurgu korku dizisinin 1. sezonu öncelikle bir gemide gelişiyor, ancak sonunda karakterlerinin kimliklerinden okyanusun ortasındaki kasvetli ortamına kadar her şeyin bir simülasyondaki yalnızca bir yapı olduğunu ortaya çıkarıyor.

BİZE ULAŞIN