TikTok Tüyolarıyla Keskin Jawline’a Sahip Olmak Mümkün mü?

Gua Sha ve “mewing” tekniğiyle keskin çene hatlarına sahip olabilirsiniz.

Giriş Tarihi: 28.12.2023 15:02 Güncelleme Tarihi: 08.01.2024 16:31

Yazı Carmen Bellot

Çeviri Ece Büyükçolpan

Keskin çene hatları ilk Süpermen çizgi romanlarından beri bir tartışma konusu.

Clark Kent'in bir jilet gibi keskin çene hatları, onlarca yıl boyunca o kadar çok zaman yolculuğu yaptı ki hala çoğu kişinin estetik ideali olmaya devam ediyor.

Yüzünün bir süper kahramana benzetilmesini kim istemez ki?

Bu bahsedilen özellikler düşündüğünüzden daha faydalı olabilir. New Yorklu plastik cerrah Dr. Darrick Antell tarafından yürütülen bir araştırmaya göre daha güçlü çeneye sahip insanlar hem otorite sahibi hem de özgüvenli. Ayrıca Fortune 500 CEO'larının profilleri incelendikten sonra saptandı ki yöneticilerin %90'ı diğerlerinden daha keskin bir çene hattına sahip.

Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından bu yılın başlarında yayınlanan bir başka araştırmaya göre Amerikan Estetik Plastik Cerrahlar Derneği'nin 2021 yılında topladığı veriler gösteriyor ki erkek odaklı plastik cerrahi işlemlerinde bir artış var ve bu tesadüf değil. Sonuçların bir kısmı, çene hattı işlemlerine olan ilgiyle alakalı hatta.

İsterseniz siz buna "zoom etkisi" deyin. Bel hizasındaki kameraların ardından kendimize baktığımız iki yılın sonunda insanların çenelerine kafayı takması pek de şaşırtıcı olmasa gerek.

Ünlü mü ünlü müşterileriyle yüz şekillendirme alanında aranan bir isim haline gelen Los Angeles merkezli plastik cerrah Dr. Simon Ourian, "Bu iş daha da büyük bir fenomen haline geldi; on ila on beş yıl önce o kadar da büyük bir olay değildi," diyor keskin çene hattı "jawline" takıntısı için.

"Çene hattı işlemlerine 20 yıl önce başladım. O zamanlar sadece implantlar vardı. Bir zaman sonra, bu işlemi uygularken içine biraz dolgu maddesi de koyabileceğime karar verdim ve sonuç olumluydu. Bu pek çok erkeğe hızlıca biçimli ve genç bir görünüm kazandırma yöntemim haline geldi."

Daha belirgin yüz hatlarına sahip olma arayışı TikTok'un da radarına girdi ve iş dudak uçuklatan noktalara taşındı: #betterjawline etiketi iki milyon izlenme sayısında sahipken, #jawline etiketinin şaşırtıcı bir biçimde 5,1 milyar görüntülenme sayısı var.

@un.ermite You'll find it on the link in my bio🤝 #guasha ♬ original sound - EX7STENCE™

"Mewing" tekniği, TikTok'ta belirgin çene hatlarını elde etmek için oldukça viral olan bir yöntem. "Mewing", dilinizi ağız çatısına dokunduracak şekilde yerleştirerek yüz şekillendirme tekniği olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik TikTok nasıl "mewing" uygulayabileceğinize dair ipuçlarını ve iddia edilen olumlu sonuçları da sunuyor; iki saniye içinde daha keskin bir çene.

Görünüşe göre bu yöntem selfie çekerken hindi görünümlü boyundan kurtulmak için tasarlanan kısa vadeli estetik bir çözüm. Ama Reddit'te "mewing" başlığını okursanız durum bambaşka bir hal alıyor: "Önce" ve "Sonra" görüntülerinin arasında bir ay, bazen de yıllar süren bir zaman aralığı göze çarpıyor. Bir bakıma ilgilileri, bu tekniğin ne kadar etkili olduğu konusunda bilgilendiriyor.

Dr. Ourian, "Muhtemelen sakız çiğnemekten de aynı geri dönüşü alırsınız. Tabii o keskin çene hattını elde etmek için sakızı haşince çiğnemeniz gerekir," diyor. "Bu kasları geliştirmek için de bunu birkaç yıl devamlı yapmalısınız."

Zaten çenenizin ve boynunuzun etrafında çok fazla yağ katmanı birikmişse, bunu yapmanın pek bir anlamının olmadığını, çünkü bunun elde edebileceğiniz herhangi bir kasın maskeleyeceğini belirtiyor Dr. Ourian.

Ayrıca ileride daha fazla sorunla karşı karşıya kalmanıza neden olabilirmiş: "Bu kas egzersizini yapmakta çok büyük bir problem görmüyorum, kaslarınızı güçlendirmenin her zaman faydalı olduğunu düşünüyorum. Ancak aşırıya kaçarsanız, kasların aşırı aktive olmasından doğan TME (Temporomandibular Eklem Ağrısı) ile baş başa kalma ihtimaliniz var ki bu estetik işlemden daha büyük bir sorun haline dönüşebilir."

Yani sosyal medya platformunda düzenli olarak reklamı yapılan bu yöntem tek çözüm değil. Örneğin, cilt bakımı alanında sıklıkla adı geçen Gua Sha aparatı, cildinize masaj yapmak için pürüzsüz kenarlarıyla kolaylıkla yüz şekillendirmeye yarayan eski bir Çin kültürüne dayanıyor. Ayrıca bu uygulama kan dolaşımını artırarak hem cilde parlak bir görünüm kazandırıyor hem de yüzdeki şişkinliği indiriyor.

Hatta tekrar tekrar yürütülen araştırmalar göre Gua Sha, migren ağrısını da hafifletiyor; yani faydaları cilt bakımı ve estetik bakımla sınırlı kalmıyor. Tabii ki Gua Sha'nın da Clark Kent çenesine sahip olmayı sağlayan etkisi olduğunu iddia eden TikTok kullanıcıları var.

Dr. Ourian bu konu için, "En azından geçici olarak bunun avantajlarını görüyorum, çünkü lenfatik drenaj yaratarak şişliği bir miktar azaltıyorsunuz. Zor bir gece geçirdiniz veya yeterince uyumadınız diyelim, bu yöntemle sıvının bir kısmını yüzünüzden uzaklaştırabiliyorsunuz. Ama burada sadece birikmiş sıvıdan bahsediyorum. Yani yağları eritmiyorsunuz veya kasları geliştirip kemiklerinizi şekillendirmiyorsunuz," diyor.

Gua Sha

Gerçek şu ki, eğer çene hattınızı büyük ölçüde değiştirmek istiyorsanız, tıp uzmanından yardım almanız gerekiyor. Dr. Ourian'ın da söylediği gibi: "Çene çizgilerini oluşturmak için hızlı bir işlem veya evde uygulanabilir bir çözüm yok...henüz."

Dr. Ourian'ın kliniğindeki hastalar, çenelerindeki mevcut kasları geliştirmek ve istenen şekli elde etmek için çeşitli dolgu maddelerine başvuruyorlar. Bazı başka kliniklerde ise çenenin altındaki yağ hücrelerini eriterek çenenin daha düzgün bir yapıya sahip olmasını sağlayan bir dolgu kullanılıyor.

Ayrıca boyun bölgesine uygulanacak liposuction ve germe ameliyatları da var, ancak bu yöntem bölgedeki yağ tabakasından kurtulmak isteyenler için kalıcı bir çözüm olabilir.

Belki de eve sadece bir ring light almanız yeterlidir. Ne dersiniz?

BİZE ULAŞIN