İş yerinde Stres Nasıl Yönetilir?

İş yerinde yaşadığınız stresi yönetmenize yardımcı olacak adımları listeledik.

Giriş Tarihi: 28.11.2023 15:36 Güncelleme Tarihi: 28.11.2023 15:36

Yazı Ece Büyükçolpan

Çok çalışmak, yakın ilişkilerinize ve sağlığınıza mal olacak kadar yoğun çalışmakla karıştırılmamalı.

Çalışan herkes bir noktada yaptığı işin sebep olduğu stresin baskısını üzerinde hissetmiştir. Yaptığınız işi sevseniz bile her işin kendince kişiyi strese maruz bırakacak unsurlara sahip olabilir. Kısa vadede, son teslim tarihine yetişmek veya kısa sürede yapılması gereken birçok işi o süreye sıkıştırmak gibi stres yaratan durumlara maruz kalabilirsiniz. Ancak stres kronik bir hale geliyorsa, bunaltıcı olduğu gibi hem fiziksel hem de duygusal sağlığınıza zarar verebilir.

İş yerinizde meydana gelen her türlü gerilimden her zaman kaçınmanız mümkün olmayabilir. Yine de işle ilgili strese maruz kaldığınızda, durumu yönetmenize yardımcı olacak birkaç öneriyi sizin için listeledik:

Kontrolden çıkan stresin yan etkileri

İşle ilgili bir problemin yarattığı stres gün boyu devam ettiği gibi, ne yazık ki eve döndüğünüzde bir anda ortadan kaybolmaz.

Stresli bir çalışma ortamı baş ağrısı, karın ağrısı, uyku düzeni bozuklukları, öfke problemleri ve konsantrasyon güçlüğü hatta yüksek tansiyon ve depresyon gibi sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Yaşadığınız problemi daha da karmaşık bir hale getiren, onunla başa çıkmak için size daha da zarar veren alışkanlıklara yönelmeniz olabilir: aşırı yeme, sağlıksız besin tüketmeye yönelme, kötü alışkanlıklara eğilim gösterme gibi.

1. Sizde stres yaratan unsurları takip edin

Sizde hangi durumların stres yarattığını ve bunlara nasıl tepki verdiğinizi belirlemek için bir veya iki hafta boyunca bir günlük tutun. Durumla ilgili kişiler ve koşullar, fiziksel ortam ve durumla başa çıkma yönteminiz de dahil olmak üzere çevreniz hakkındaki düşüncelerinizi, duygularınızı ve bilgilerinizi kaydedin. Sesinizi mi yükselttiniz? Gidin ve otomattan atıştırmalık alın. Yürüyüşe çıkın. Not almak, stres yaratan etkenler ve bunlara verdiğiniz tepkiler arasındaki bağlantıyı bulmanıza yardımcı olacak.

2. Sağlıklı tepkiler geliştirin

Fast food ya da alkole yönelerek stresle mücadele etmeye çalışmak yerine, gerilimin arttığını hissettiğinizde sağlıklı seçimler yapmak için elinizden geleni yapın. Örneğin egzersiz yapmak harika bir stres atıcıdır. Yoga mükemmel bir seçim olabilir çünkü her türlü fiziksel aktivite faydalıdır. Ayrıca hobilerinize ve favori aktivitelerinize de zaman ayırmayı unutmayın. İster roman okuyun, ister konsere gidin, ister ailenizle vakit geçirin. Her ne olursa olsun, size keyif veren şeylere mutlaka zaman ayırmaya özen gösterin.

Yeterli ve kaliteli uyku almak da etkili stres yönetimi için oldukça önemlidir. Günün ilerleyen saatlerinde kafein alımınızı sınırlayarak ve geceleri bilgisayar veya televizyon kullanımı gibi uyarıcı aktivitelerden kaçınarak sağlıklı uyku alışkanlığınızı geliştirin.

3. Sınırları belirleyin

Modern hayatta günün 24 saati ulaşılabilir olmanın baskısını üzerinizde hissetmek kolaydır. Bunun önüne geçebilmek için kendiniz için bazı iş-hayat sınırları belirleyin. Akşam eve gittiğinizde e-postaları kontrol etmeyin veya akşam yemeğinde telefona cevap vermeyin. Bu konuda kendinize kural koymak mentyal sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir. İş-yaşam arasında net çizgiler belirlemek, çatışma potansiyelini ve bununla birlikte gelen stresi azaltabilir.

4. Deşarj olabilmek için kendinize zaman ayırın

Kronik stres ve tükenmişliğin olumsuz etkilerinden kaçınmak için, kendimizi yenilemek ve stres öncesindeki işlevselliğe dönmek için belirli bir zamana ihtiyacımız olur. Tatil günlerinizin boşa gitmesine izin vermeyin. Mümkün olduğunca rahatlamak ve gevşemek için zaman ayırın, böylece yeniden canlanmış ve en iyi performansınızı sergilemeye hazır hissederek işinize geri döneceksiniz.

5. Rahatlamayı öğrenin

Meditasyon, derin nefes egzersizleri ve farkındalık geliştirmek (mevcut deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi yargılamadan kendinizi gözlemleme hali) gibi teknikler stresi yönetmenize yardımcı olabilir. Buna nefes almak, yürümek veya yemeğin tadını çıkarmak gibi basit aktivitelere odaklanıp her gün birkaç dakikanızı ayırarak başlayabilirsiniz. Dikkatiniz dağılmadan tek bir aktiviteye bilinçli olarak odaklanabilme becerisi, siz pratik yaptıkça güçlenecek ve bunu hayatınızın birçok farklı alanına uygulayabileceğinizi göreceksiniz.

6. Yöneticinizle konuşun

Çalışanın sağlığı işyerinden aldığı verimlilikle bağlantılıdır, dolayısıyla patronunuz, çalışanların verimini artıran bir çalışma ortamı yaratma konusunda isteklidir. Yöneticinizle açıkça görüşün. Bunun amacı bir şikâyet listesi hazırlamak değil, tanımladığınız stres faktörlerini yönetmek için etkili bir plan hazırlamak; böylece işinizdeki en iyi performansı gösterebilirsiniz. Aktaracaklarınızın bazı bölümleri, zaman yönetimi gibi alanlardaki becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olmak için tasarlanmış olsa da diğer öğeler, yararlanabileceğiniz işveren sponsorluğundaki sağlıklı yaşam kaynaklarının belirlenmesini, sizden ne beklendiğinin açıklığa kavuşturulmasını, iş arkadaşlarınızdan gerekli kaynakların veya desteğin alınmasını içerebilir.

7. Biraz destek alın

Güvendiğiniz arkadaşlarınızdan ve aile üyelerinizden yardım kabul etmek, stresle başa çıkma yeteneğinizi geliştirebilir. İşvereniniz ayrıca çevrimiçi bilgiler, mevcut danışmanlık ve gerekirse ruh sağlığı uzmanlarına yönlendirme dahil olmak üzere bir çalışan yardım programı aracılığıyla stres yönetimi kaynaklarına sahip olabilir. İş stresinden bunalmaya devam ediyorsanız, stresi daha iyi yönetmenize ve sağlıksız davranışlarınızı değiştirmenize yardımcı olabilecek bir psikologdan destek almanızı öneririz.

BİZE ULAŞIN