Erkek Cilt Bakımının Temelleri

“Rutin” ve “cilt bakımı” kelimelerinden hâlâ korkuyorsanız doğru yerdesiniz.

Giriş Tarihi: 18.09.2023 14:54 Güncelleme Tarihi: 18.09.2023 15:11

Bu yazı Esquire Bahar 2023 sayısında yayımlanmıştır.

Yazı Nüvit Tiryaki

CİLT BAKIMININ TEK BİR CİNSİYETİN tekelinde olduğu günler çoktan geride kaldı. Bunu markaların pazar dağılımlarında ve erkeklere yönelik artan cilt bakımı içeriklerinde net bir şekilde görebiliyoruz. İçinde bulunduğumuz çağın en popüler konularından beslenme, wellness ve genel olarak daha sağlıklı bir yaşam anlayışının cinsiyet rollerinden bağımsız bir şekilde ele alınması aslında hepimizin kolektif faydasına hizmet ediyor. "Rutin" ve "cilt bakımı" kelimeleri henüz sadece yüzünü yıkayan veya sadece tıraş olduktan sonra yüzüne bir şeyler sürmek aklına gelen erkekler için başta karmaşık gelebiliyor. Ama doğru bir cilt bakım rutini ile hem sağlığınıza yatırım yapıp hem de daha özgüvenli hissedebiliyorsunuz.

Birinci Aşama

İlk aşamada takip etmesi kolay ve erkek cildinin özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış temel bir cilt bakım ritüelinin ana hatlarından; sonrasında ise bir adım ileri gitmek isteyenler için şu sıralar yükselişte olan beş aktif içerikten bahsedeceğim. Öncelikle günlük rutine yeni başlayan erkekler için cilt bakımının en temel üç aşamasını ele alalım.

1.Temizleme: İdeal olanı, sabah ve akşam olmak üzere cildinizi günde iki kez temizlemek. Buradaki en önemli kısım akşam temizliği; işe gidip geldikten sonra veya sadece evde otursanız bile cildinizde biriken kirlerden bahsedebiliyoruz. Temizleme aşaması, biriken kiri ortadan kaldırmak ve bazı ürünleri cildinize uygulayabilmeniz için bir ön şart.

Etat Pur Hassas Ciltler İçin Yüz Temizleme Köpüğü, 150 ml

2.Nemlendirme: Nemlendirmek altın kuralımız! Nemlendiriciler cilt bakım rutinlerinin vazgeçilmez ve en kolay parçası. Cildin yüzey katmanlarına nem sağlamanın yanı sıra, cildi çevresel stres faktörleri, hava kirliliği ve yaşlanmaya karşı da koruyor. Karma, kuru ve yağlı her cilt tipine göre çeşitli nemlendiriciler mevcut. Eğer cildiniz yağlıya dönük ise daha hafif formülleri tercih edin. Tam tersi eğer nemsiz ise daha yağlı formülleri tercih edebilirsiniz. Bu kısım biraz zor gelebilir, ancak ideal olanı gündüz ve akşam farklı nemlendiriciler kullanmak.

Origins GinZing Ultra Hydrating Energy-Boosting Nemlendirici Krem, 50 ml

3.Koruma: Cildi zararlı güneş ışınları olarak bildiğimiz UVA ve UVB hasarından korumak için her gün SPF kullanma alışkanlığı edinin. SPF ürünleri tek başına kullanmak zor geliyorsa gündüz nemlendiriciniz veya göz kreminiz gibi SPF içeren ürünlerden destek alabilirsiniz. Örneğin bazı günler acelem varsa yalnızca SPF içeren bir yüz nemlendiricisi kullanıp rutinimi hızlandırıyorum.

Cosrx Aloe Soothing Güneş Kremi SPF50+ PA+++, 50 ml

TEMEL ERKEK CİLT BAKIM RUTİNİ ÖZETİ

İkinci Aşama

Bu aşamalarda uzmanlaştıktan sonra, kendi bakım ihtiyaçlarınıza göre daha fazlasını hedefleyebilirsiniz. İhtiyaca yönelik çözümlerin kolay ve etkili yolu yardımcı ürünlerden geçiyor. Bunlardan bazıları serum, tonik, göz kremi, asit peeling'ler, esansiyel yağlar ve dudak bakım ürünleri gibi belki de şu ana kadar hiç kullanmadığınız veya duymadığınız ürünler olarak karşınıza çıkıyor. Yani yukarıda bahsettiğim temel aşamalardan biraz daha fazlasını arayanlar ve cilt bakım rutinini bir üst seviyeye çıkarmak isteyenler için diğer seçeneklerden bazıları ise şöyle:

1.Arındır!

Haftada bir nazikçe peeling yapabilirsiniz. Peeling ciltte daha derin bir temizlik sağlar ve gözeneklerin derinliklerindeki kiri ve birikmiş sebumu gidermeye, cildi ölü hücrelerden arındırmaya yardımcı olur. Peeling ürünleri piyasada temel olarak fiziksel ve kimyasal olarak iki farklı formülde bulunuyor. Fiziksel peeling, içeriğinde minik parçacıklar (silica/ mica parçacıklar, öğütülmüş kayısı çekirdeği, kaya tuzu) bulunan cilt temizleyiciler. Kimyasal peeling ise aktif bileşenler içeren, belli bir pH seviyesi altında asidik karakter gösteren ve cildin en üst katmanını soyan formüller. Dermatoloji alanında yeni araştırmalar fiziksel yani parçacıklı peeling'lerin aslında cilde yarardan çok zarar verdiklerini ortaya çıkardı, yani bu aşamada fiziksel peeling yerine bahsedeceğim aktif içeriklerin kullanımı daha akıllıca olabilir. Peeling bütün cilt bakım aşamalarında en temkinli yaklaşmamız gereken kısım çünkü cildin üst yüzeyinin fazlaca soyulması tahrişe sebep olabiliyor. Bununla beraber, üst katmanları fazlaca aşınan cildin su tutma kapasitesi azalıyor. Eğer her gün tıraş oluyorsanız 10 günde bir peeling yapmanızı öneririm. Çünkü cildi fazla aşındırmak, hassasiyet ve kuruluğa neden olabilir.

Cosrx AHA/BHA İçeren Arındırıcı Tonik, 150 ml

2.İyileştir!

Koyu halkalar, ince çizgiler, akne veya koyu lekeler cildimizde istenmeyen görüntülere sebep olabiliyor. Bu problemlerin çözümü için cildin sıkı, parlak ve genç görünmesine yardımcı olacak formüller genelde serum, esans ve tonikler oluyor. Nemlendiriciden daha hafif yapıları sayesinde kullanması da kolay. Birçok serum, içinde bulunan aktif bileşenler ile cildinize daha derinlemesine nüfuz edip adeta tedavi edici özelliklere sahip. C vitamini, niasinamid, hyalüronik asit ve retinol, iyileştiren içeriklerden sadece birkaçı.

La Roche Posay Saf Niacinamide 10 Leke Karşıtı Serum, 30 ml

3.Güçlendir!

Cildimizi çevresel faktörler ve hava kirliliğine karşı savunmanın ilk aşaması güneşten korumaktan yani SPF içeren nemlendiricilerden geçiyor. UV ışınlarına aşırı maruz kalmak cildin esnekliğini azaltıp cildin erken yaşlanmasına neden oluyor. Yaşlandıkça cildi beslemeye devam etmek ve sahip olduğumuz kolajeni korumak için cildi güçlendiren bileşenler kullanmamız bu süreci yavaşlatmak konusunda yardımcı olabilir. Cilt bariyerini güçlendirmek için seramidler, jojoba yağı, C vitamini gibi içeriklerden faydalanabiliriz.

Dr. Jart+ Ceramidin Besleyici Krem, 50 m

EN İYİ 5 AKTİF İÇERİK

1.Niasinamid

Niasinamid, çeşitli cilt tipi ve sorunlarına fayda sağlayabilen çok yönlü bir B3 vitamini bileşeni olarak serumlardan nemlendiricilere, her tür cilt bakım formülünde en üst sıralarda bulunuyor. Niasinamid, ciltteki kızarıklığı ve tahrişi azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere de sahip. Cildin doğal bariyer işlevini geliştirmeye yardımcı oluyor, bu da daha pürüzsüz ve daha eşit tonlu bir cilt görünümü elde etmemizi sağlıyor. Dikkate değer özelliklerinden biri de ciltteki yağ üretimini düzenlemeye yardımcı olması; bu da büyük gözeneklerin görünümünü azaltıyor.

Kiehl's Ultra Pure High Potency Serum 5.0%, 30 ml

2.Retinol

Retinol son zamanlarda altın çağını yaşıyor diyebiliriz. Eskiden biraz çekindiğimiz bir içerikti fakat şimdilerde gözler hiç olmadığı kadar bu aktif bileşenin üzerinde. İçinde A vitamini bulunan retinolün en bilinen avantajı, ince çizgi ve kırışıklıkların görünümünü azaltmada mükemmel sonuçlar vermesi ve aynı zamanda cildin doğal kolajen üretimini desteklemesi. Yeni çalışmalar retinolün cilt hücrelerinin yenilenme hızını artırmaya yardımcı olduğunu ortaya koydu. Retinol doğası gereği oldukça aktif bir bileşen, bu yüzden kullanırken dikkatli olmak ve gerekirse bir uzmana danışmak başlangıçta iyi olabilir.

L'Oreal Revitalift Lazer Saf Retinol Gece Serumu, 30 ml

3.C Vitamini

Son yılların popüleri, hepimizin bildiği güçlü antioksidanlardan biri olan C vitamini genel olarak çok yönlü bir bileşen. Cildi aydınlatmak, kolajen üretimini artırmak ve cildi çevresel faktörlere karşı korumak konusunda özellikle etkili. Cildinde koyu lekeler ve hiperpigmentasyon gözlemleyen beyler, C vitamini tam size göre. C vitamininin aktif bir bileşen olduğunu ve kararsız yani çabuk bozulabilir nitelikte olduğunu eklemeliyim, bu nedenle maksimum verim için doğru ve kaliteli formüller seçmek oldukça önemli.

Kiehl's Powerful-Strength Kırışıklık Karşıtı Serum - C Vitamini, 50 m

4.Seramidler

Seramid, cildimizin en üst tabakasında doğal olarak bulunan bir tür lipit molekülüdür. Cildin nemi içeride tutmasını sağlar, çevresel faktörlerin cilde zarar vermesini engellemeye yardımcı olur. Yani ciltte adeta bir koruma kalkanı görevi görür. Seramidler, ciltteki nem kaybını önlemek, cildin esnek kalması açısından çok önemlidir. Özetle genel cilt sağlığını koruyabilen, cildin bariyerini onarmaya ve güçlendirmeye yardımcı olan harika bir içerik.

CeraVe Nemlendirici Bakım Kremi, 50 ml

5.Hyalüronik Asit

Söylerken zorlanmıyorsanız hyalüronik asit bir süredir hayatınızda demektir. Bu asit, ciltte doğal olarak bulunan ve ağırlığının 1000 katı kadar su tutabilen bir molekül. Cilt bakımı konusunda birçok fayda sağlama kabiliyeti olan bu bileşen son yılların en popüler aktif içeriklerinden biri haline geldi. En önemli özelliği adeta su mıknatısı gibi bir özellik göstermesi; yani dışarıdan ve çevreden nemi çekip cildin içinde tutabiliyor. Böylece cildin nemli ve dolgun kalmasına yardımcı olarak birçok konuda cilt sağlığı açısından fayda sağlıyor. Cilt dokusunu iyileştirme, yaşlanmayı geciktirme, cildi yatıştırma ve elastikliği artırması sayabileceğim yararlarından. Hyalüronik asit, hassas ciltler dahil tüm cilt tipleri için uygun ve oldukça nazik bir aktif bileşen.

Institut Esthederm Intensive Hyalüronik Serum, 30 ml

BİZE ULAŞIN