Oscar'ın kuralları değişiyor

#OscarsSoWhite'tan beş yıl sonra Akademi, “En İyi Film” adaylıklarında değişiklikler olduğunu ve yeni çeşitlilik kuralları oluşturmayı planladığını duyurdu.

Giriş Tarihi: 15.06.2020 11:21 Güncelleme Tarihi: 15.06.2020 12:02

George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından protestolar ülke çapında yapılmaya devam ederken Akademi, ödülleri çeşitlendirmek amacıyla yeni kurallar uygulayacağını duyurdu."31 Temmuz'a kadar Oscar'a uygunluk için yeni temsil ve dahil etme standartları geliştirme ve uygulama" sözü verdi ancak örgüt bu yeni standartların neler olduğundan bahsetmedi.

Yine de elimizde şu an için yüzleri güldüren bir madde var: Akademi 2011'den bu yana yaptığı gibi, 5-10 En İyi Film aday adayı göstermektense, her yıl doğrudan 10 filmle çıkış yapacak. Bu, beyaz olmayan yıldızlara ve yaratıcılara sahip filmlerin ödül adaylığı alma olasılığını artırabilecek bir hareket.

Son yıllarda, Akademi 2015'te ilk kez viral olan #OscarsSoWhite hashtag'ına yol açan beyaz adaylar listesiyle eleştirildi. Bu yılın 92. Akademi Ödülleri'nde ise büyük ödülü nihayet Güney Koreli bir film olan Parasite aldı. Siyahilerin tek ödülü ise Harriet'taki performansı nedeniyle Cynthia Erivo'ya layık görülendi.

Ekrandaki çeşitlilik adına son yıllarda önemli adımlar atmış olsa da, kameranın arkasındaki ilerleme çok daha yavaş. Tek bir siyah film yapımcısı bile şimdiye kadar En İyi Yönetmen Oscar'ını kazanmadı ve 2019'da Hollywood'un en iyi filmlerinin yüzde 15'inden fazlası renkli insanlar tarafından yazıldı veya yönetildi.

BİZE ULAŞIN