Trend Borsası: Erkek Modasında İniştekiler & Yükseliştekiler

Erkek modasının pik noktasına ulaşıp düşüşe geçen siluetlerini ve yerlerini nelerin alacağını derledik.

Giriş Tarihi: 10.01.2024 10:45 Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 10:59

Yazı Ekin Kurbetçi

Trend dünyasının nabzını tutmak iyice zorlaştı değil mi? Bazen sanki her şey trendmiş gibi ve aynı anda her şey banalmiş gibi geliyor. Makro trendler dönemin moda anlayışını ve vizyonunu genel olarak belirlerken mikro trendlerse tüketicinin alışveriş keyfini tatmin eden, sosyal medya destekli ve ne yazık ki biraz da saman alevi gibi oluyor. Sonu "core" kelimesiyle biten akımlardan bahsediyoruz tabii ki. O kadar anlık trendlerin peşinde koşuyoruz ki, daha birine adapte olamadan eskiyor ve yerine yenisi geliyor.

Makro ve mikro trendlerin kesişim kümesinde olan bazı parçalar içinse durum farklı. Hem stil hem de fonksiyon hedeflerini tutturan bu tasarımlar, markalar için tam anlamıyla bir ciro makinesi. Kasayı dolduran bu ürünleri birkaç sezon boyunca kalıcı olmalarından ve yüksek moda markalarından ulaşılabilir perakende isimlerine kadar neredeyse her mağazada bulabilmenizden anlayabilirsiniz. Kafanızın karışması zor yani. Ancak her güzel şeyin bir sonu ve market satürasyonu denen bir gerçek var. Pik noktasına ulaşan, bir noktadan sonra gözde bıkkınlık yaratan ve neredeyse herkesin dolabında yer aldıktan sonra artık yenisi tercih edilmeyen parçalar, eskisi gibi ciro kazandırmıyor haliyle. Peki çözüm? Bu emektarları rafa kaldırmak ve değişmek, yeni "It" parçayı yakalamak!

Düşene bir de siz vurmayın tabii ama erkek modasının pik noktasına ulaşıp düşüşe geçen siluetlerini ve yerlerini nelerin alacağını derledik.

Vedalaşıyoruz: Şişme Montlar

Yeni Favorimiz: Teknik Montlar ve Bomber Ceketler

Son birkaç sezondur soğuk kış aylarının favorisi olan şişme montlar artık miyadını doldurmaya başladı diyebiliriz. Blok renkler, desenli görünümler, neon tonlar, deri dokular, uzun ve kısa boylar derken her varyasyonunu evire çevire deneyip suyunu sıktığımız bu görünüm, hayatlarımızda sadece fonksiyonel olarak kalabilir.

Şişme montlardan arda kalan boşluğu doldurmak zor, her anlamda. Ancak hem şık hem de fonksiyonel ikili imdadımıza koşuyor. Yeni nesil teknik montlar, 2024'te yükselişe geçecek Quite Outdoor trendiyle birlikte gardıroplarımıza yerleşecek. Outdoor giyimle şehirli stili birleştiren bu trend sayesinde hem fonksiyonel hem de şık montlar soğuk kış günlerinde hayatımıza giriyor. Geçiş mevsimleri içinse yatırımınızı bomber ve pilot ceketlerine yapabilirsiniz. Kumaşına ve kesimine göre ofis stiline veya sokak stiline kolayca uyarlanabilen bu siluet, önümüzdeki birkaç sezon daha hayatımızda olacak.

Vedalaşıyoruz: Trençkotlar

Yeni Favorimiz: Macintosh Paltolar

Aslında trençkotların bu listede olması biraz şaşırtıcı gelebilir. Zamansız bir parça olan trençkotların tekrar trend statüsünü kazanması henüz çok yeni. Son iki sezondur pik yapan bu görünüm hem fonksiyonellikten hem de seçicilikten dolayı eleniyor ve daha joker hatlara sahip bir tasarıma dönüşüyor.

Trençkotun alternatifini çok uzaklarda aramaya gerek yok. Macintosh paltolar için trençkotların çift yumurta ikizi diyebiliriz. Ancak belden oturmayan ve daha sade hatlara sahip olan bu model, daha fazla vücut tipine uyum sağlıyor ve kombinasyon imkânı yaratıyor. Bu siluet de tıpkı bomber ceketler gibi farklı kumaş tercihleriyle yeni karakterler kazanmaya uygun. Gabardin tuşeler daha zamansız bir sonuç verirken deri ve kaşe Macintosh'lar daha ağır bir görünüm için birebir. Eğer rüstik-sportif bir hava istiyorsanız mumlu ya da flanel kumaştan hazırlanan seçeneklere de göz atabilirsiniz.

Vedalaşıyoruz: Logolu Tişörtler

Yeni Favorimiz: Kimono Kollu Sade Tişörtler

Ah Logomanya! Arada siz de kendinize "Biz ne yaşadık?" diye soruyor musunuz? Üzerinde etiketini taşıyan ya da monogramlarla şaşı bak şaşır oynatan bu akımın ardından kendimizi sessiz lüksün dingin sularına bıraktık. Bu arada da büyük logolu tişörtlere veda etmeyi unutmadık. Yalnız söylemezsek olmaz, veri analizleri logoların erkek modasında artışta olduğunu gösteriyor. Yani 2024 yılında o kadar da sessiz kalmayabilir ve bağırmayan, fısıldayan logolarla yola devam edebiliriz.

Siz şimdilik büyük logolu, bol kesim tişörtlerinizi rafa kaldırın. Düşüş grafiğinin başında olan bu modellerin yerini daha sade ve düz görünümlere bırakın. Yine bol kesim ama tok kumaşlarla ağır bir görünüm kazanan, bol ve uzun kollara sahip tasarımlarla tişört koleksiyonunuzu yenileyin. Logodan veya grafik baskılardan vazgeçemeyenlerdenseniz, tercihinizi minimal dokunuşlardan yana yapın.

Vedalaşıyoruz: Klasik Kazaklar

Yeni Favorimiz: Polo Kazaklar, Hırkalar ve Süveterler

Burada vazgeçmeniz gerekenler kısmına klasik kazaklar dedik. Çünkü triko tasarımları hem kış hem de yaz aylarında yepyeni bir kimlik kazanıyor. Temel parçalar ve zamansız görünümler dolabınızda her zaman olmalı. Ancak oyun alanı bu kadar genişlemişken biraz risk almak, yenilenmek ve maceraya atılmak da gerekiyor.

Bu kış, triko koleksiyonunuzu genişletmeniz için çok doğru bir zaman. Öncelikle klasik kazaklarınızı kablo örgülü modellerle hareketlendirebilirsiniz. Form olarak da yeniliğe gidecekseniz polo yakalı kazakları önceliklendirebilirsiniz. Hırka ve süveterlerse trend listelerini hızla tırmanıyor. Polo hırkalar, bol kesim hırkalar ve desenli hırkaların yanında v yakalı ve bisiklet yakalı süveterler de alışveriş listenize mutlaka eklemeniz gerekenlerden. Yaz ayları içinse pamuklu trikolar ve özellikle kroşe ön planda. Kroşe gömlekler ve setler, sokak ve tatil stilinizi güçlendirmeniz için olmazsa olmazlarımızdan.

Vedalaşıyoruz: Skinny Pantolonlar

Yeni Favorimiz: Geniş Paçalı ve Rahat Kesim Pantolonlar

Aslında dar paça pantolonlarla uzun bir süre önce vedalaşmamız gerekiyordu. Artık konfor ve çabasız görünümler moda! Hem kumaş hem de denim modeller için skinny kapsamına girecek her görünümden uzaklaşıyoruz. Ne kadar havadar o kadar iyi.

Geniş paçalı pantolonlar artık trend listemizin demirbaşlarından oldu diyebiliriz. Hatta öyle ki yeni varyasyonlarla bu görünüm her sezon farklı bir konseptle karşımıza çıkıyor. Geniş paça dendiğinde gözünüz korkmasın. İlla açıldığında adeta bir sığınağa dönüşen kesimleri giymeniz gerekmiyor. Daha rahat, vücuda yapışıp hatları belli etmeyen, ister gerçekten geniş paça isterseniz düz kesim, kumaş ve denim pantolonlar günlük stilinizin mutlak parçası haline gelmeli. Daha da güncel ve trend belirleyici bir görünüm için balon kesimli pantolonlara da şans verebilirsiniz.

BİZE ULAŞIN