Gustav Klimt’in Kayıp Olduğu Düşünülen Eseri Viyana’da Yeni Sahibini Bekleyecek

“Nasıl yani?” diye sorduğunuzu duyuyor gibiyiz.

Giriş Tarihi: 31.01.2024 14:16 Güncelleme Tarihi: 08.02.2024 14:38

Yazı Ece Büyükçolpan

Sembolizm akımının temsilcilerinden Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in 1917 tarihli kadın tasviri "Portrait of Fräulein Lieser" yaklaşık 100 yıl boyunca yalnızca siyah beyaz bir fotoğraf karesinden ibaret olarak biliniyordu.

Portrenin akıbeti 1925 yılından bu yana bir sır olarak kalmıştı. Ta ki Viyana'daki müzayede evi Im Kinsky, tabloyu sürpriz bir şekilde yaklaşık 32,5 - 55 milyon dolar arası fiyatla açık artırmaya çıkaracağını açıklayana kadar.

Klimt'in yaşamının son yıllarında ürettiği eserlerden biri olan portrede tasvir edilen kadının kimliği sanatseverler arasında hep bir tartışma konusu olmuştur. Yine de kadının varlıklı ve üst sınıf Yahudi sanayici aile Lieser'lerin bir üyesi olduğu biliniyor. Eserin Mayıs 1917'de yapılmaya başlandığı ve Klimt'in 1918'de felç geçirip hayatını kaybetmesiyle tamamlanmamış halinin Lieser Ailesi'ne hediye edildiği de tablo ile ilgili bilinenler arasında.

Müzayede evinin modern sanat dalı bölümü yöneticisi Claudia Mörth-Gasser, basın toplantısında tablonun "inanılmaz derecede iyi muhafaza edilmiş ve orijinal durumda" olduğunu açıkladı.

Kamuoyundan gizlenen eserin 1925 tarihli fotoğrafı, Avusturya Milli Kütüphanesi'ne ait olsa da mülkiyetinin Lieser Ailesi'nde olduğu biliniyor. 1925-1960 yılları arasında nasıl ve hangi koşullarda el değiştirdiği ise meçhul.

Klimt'in gizemli eserinin geçmişini araştıran sanat hukuku uzmanı Ernst Ploil'in iddiasına göre eserin Nazi yönetimi altında yağmalandığına veya el konulduğuna dair hiçbir iz bulunamadı. Hatta Lieser Ailesi de bununla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Im Kinsky Müzayede Evi Eser İçin Özel Olarak Seçildi

Bir yandan gizemli eserin yağmalanıp yağmalanmadığı bilinmiyor olsa da,

Fräulein Lieser'in açık artırması için Avusturya merkezli müzayede evi Im Kinsky'in seçilmesi bu ihtimali düşündürüyor. Im Kinsky, Sotheby's veya Christie's yerine "yağmalanmış sanat vakaları" olarak adlandırılan yani Nazi döneminde el konulan eserlerle mücadelede uluslararası yetkinliğe sahip olması sebebiyle özel olarak tercih edilmiş.

Gustav Klimt'in 1917 tarihli bu eşsiz eseri, 24 Nisan 2024'te Gustav Klimt Satışı kapsamında açık artırmaya çıkarılmadan önce İsviçre, Almanya, İngiltere ve Hong Kong'da sergilenecek.

BİZE ULAŞIN