Kraliçe Nefertiti'nin Mumyasınının Bulduğu İddia Edildi

Mısırlı bir arkeolog, Kraliçe Nefertiti'nin mumyasını bulduğunu iddia etti. Eğer doğruysa, keşif antik dünyanın en büyük gizemlerinden birini çözecek.

Giriş Tarihi: 20.09.2022 14:51

Damla Yüce

Önde gelen Mısırbilimci Zahi Hawass, Kraliçe Nefertiti'nin mumyasının yerini bulduğunu iddia ediyor.

Newsweek tarafından yayınlanan bir habere göre, arkeolog, eski hükümdarlar olduğuna inandığı kalıntıları, Hawass ve ekibinin geçen Aralık ayında Mısır'ın Luksor kentindeki Krallar Vadisi'nde kazdığı kimliği belirsiz birkaç mumyayla ilişkilendiriyor. Hawass bir röportajda, "Ekim ayında Tutankhamun'un karısı Ankhesenamun ve annesi Nefertiti'nin mumyasının keşfini açıklayabileceğiz" dedi.

Kraliçe Nefertiti kimdir?

Kraliçe Nefertiti, tam adı Neferneferuaten Nefertiti, kocası Firavun Amenhotep IV ile birlikte, yaklaşık 3300 yıl önce MÖ 14. yüzyılda Mısır'ı yönetti.

Nefertiti ve Amenhotep'in Mısır'ı yönettikleri dönem, çok tanrılılıktan güneş tanrısı Aton'a adanmış tek tanrılı bir topluma dönüştürdüğü büyük bir zenginlik ve toplumsal huzursuzluk dönemi olarak tanımlanıyor. İkili, tanrı Amun'a adanmış dini ikonografinin çoğunu Aton lehine değiştirmeye devam ederken, Amenhotep, kendi adını "Aten için faydalı" anlamına gelen Akhenaten olarak değiştirecek kadar ileri gidiyor. Ölümünden sonra, Eski Mısır'ın eski geleneklerinin çoğu restore edildi ve Amenhotep, Nefertiti ile birlikte tarihi arşivlerde büyük ölçüde unutuldu ve o zamandan beri bir gizem olarak kaldı.

Mezarın bulunması çok zor
Hawass, mumyalanmış kalıntılarını bulduğundan emin olsa da, arkeolojik çevrelerde şüpheler mevcut. Mısırlı tarihçi ve Mısırbilimci Bassam al-Shammaa Al-Monitor'a verdiği bir röportajda, "Nefertiti'nin hakkında çok az şey açığa çıkan gizemli hayatı göz önüne alındığında, mezarının bulunmasının önünde birçok engel var" dedi.

Dönemin dini ve siyasi liderlerini karşısına almış
Shammaa yaptığı açıklamada, "Eski Mısır'ın en ünlü şahsiyetlerinin en gizemlileri olduğu söylenir... Ekibin Nefertiti'nin mumyasını ve orijinal mezarını Luksor'da bulacağına dair şüphelerim var özellikle dini ve siyasi nedenlerle.. Ayrıca en önemlisi, kocası Akhenaten'in tanrı Aten'e ibadet etmesi için çağrıda bulunmasından ve onu desteklemesinden sonra, Amun-Ra rahipleriyle ters düştü. O dönem bunca soruna yol açtı ve onları eski Mısır'ın başkenti Thebes'i (Uksur'da) terk etmeye ve Amarna'da yeni bir başkent inşa etmeye itti," diyerek mezarın bulunmasının zorluğuna değindi.

BİZE ULAŞIN