İngiliz Tasarımcı Vivienne Westwood Hayatını Kaybetti

Vivienne Westwood 81 yaşında öldü. İngiliz moda tasarımcısı ve aktivist, 70'lerin punk modasını ana akıma taşımasıyla biliniyordu.

Giriş Tarihi: 30.12.2022 12:12 Güncelleme Tarihi: 30.12.2022 12:12

İngiliz moda tasarımcısı Vivienne Westwood, 1970'lerin punk moda fenomenini ana akıma taşımaktan sorumluydu. 70'lerin punk moda fenomenini başlatmaktan sorumlu olan ve korsanlardan kabarık eteklere kadar sonraki tasarımları da sonraki yıllarda büyük etkiye sahip olan Dame Vivienne Westwood, Perşembe günü 81 yaşında öldü.

Westwood'un on yılı aşkın kariyeri boyunca eksantrik tasarımları, stili ve çevreci aktivizmi ile İngiliz modasını tanımladı.

Vivienne Westwood ölüm haberi, resmi Instagram sayfasından yapılan açıklamayla duyuruldu. Açıklamada, "Vivienne Westwood ailesinin yanında, Güney Londra'nın Clapham kentinde huzur içinde vefat etti. Vivienne, son ana kadar sevdiği şeyleri yapmaya, tasarlamaya, sanatı üzerinde çalışmaya, kitabını yazmaya ve dünyayı daha iyiye doğru değiştirmeye devam etti. Harika bir hayat sürdü. Son 60 yıldaki inovasyonu ve etkisi çok büyük oldu ve gelecekte de devam edecek."

Westwood, 1941'de İngiltere'nin Doğu Midlands bölgesindeki Tintwistle'da doğdu. 1958'de ailesi, London Borough of Harrow'daki Harrow'a taşındı ve bu, şimdi Westminster Üniversitesi olarak bilinen Harrow Art School'da bir mücevher ve gümüşçülük kursuna kaydolarak modaya ilgi gösterdiği , ancak bir dönem sonra okulu bıraktığı zamandı.

Kısa bir süre ilkokul öğretmeni olarak çalıştı ve aynı zamanda kendi mücevherlerini yapıp Portobello Yolu'ndaki bir tezgahta sattı.

Westwood, ilk kocası Derek Westwood ile 1962'de tanıştı ve aynı yıl 21 yaşında kendi diktiği bir gelinlikle onunla evlendi. 22 yaşında oğlunu kucağına aldı.

Çift, 1965'te Westwood ile birlikte punk'ın arkasındaki itici güç olan Malcolm McLaren ile tanıştığında boşandı.

1981'de Westwood, Londra podyumlarında "Korsanlar" adlı ilk defilesini başlattı. İlham, onun hem tasarımlarında hem de konuşmalarında sıklıkla atıfta bulunduğu tarih ve sanat konularına ömür boyu duyduğu hayranlığı gösteriyordu. Rönesans, II. Dünya Savaşı, çevre ve günümüz siyaseti arasında sorunsuz bir şekilde kıvrılabilen birden fazla yol boyunca herhangi bir röportajı yumuşak sesiyle alırken, bir zamanlar okul öğretmeni havasını hiç kaybetmedi.

Westwood'un moda kariyeri, kısmen uzun ömürlü olması nedeniyle, ama çoğunlukla etkisinin uzun ömürlü olması nedeniyle benzersizdi. 70'lerde Malcolm McLaren ile birlikte butik ve giyim markaları modayı bir aktivizm platformuna dönüştürdü.

McLaren, üretimin ve markanın İngiltere'de kalmasını isterken, Westwood İtalya'ya taşınarak Fiorucci'ye satılmasını istedi.

Sonunda Westwood, 1984'te Giorgio Armani ile İtalyan tasarımcıya kendi adına münhasır haklar veren yedi yıllık bir lisans anlaşması imzaladı. Ancak anlaşma kapsamında hiçbir kıyafet üretilmedi ve 1987'de Westwood, Armani'ye ödeme yapmadığı için fiilen dava açtı.

Westwood 90'larda yeni bir estetiğe yön verdi ve yirmi yılı aşkın bir süre boyunca hem hayat hem de iş ortağı olan Avusturyalı tasarım öğrencisi Kronthaler ile evlendi.

Çiftin ortaklığı başarıya ulaştı. Westwood, 1990 ve 1991'de İngiliz Moda Konseyi'nden Yılın Moda Tasarımcısı ödülünü aldı.

Yakında Westwood'un moda çabaları, 1992'de Buckingham Sarayı'nda Kraliçe II. Elizabeth tarafından OBE ile ödüllendirildi.

BİZE ULAŞIN