Hala çekici: Nissan Juke

Piyasaya çıktığı ilk günden bu yana albenisini korumayı başaran ender modellerden biri olan Nissan Juke, egale edilmesi zor bir rekora doğru gidiyor.

Giriş Tarihi: 07.03.2017 11:44 Güncelleme Tarihi: 08.03.2017 11:30

Yazı: Onur AKÇAY

İşim gereği otomobil dünyasındaki haberleri elimden geldiğince takip etmeye çalışırım. Bu aralar okuduğum haberlerin ortak noktasında Cenevre Otomobil Fuarı var. Dünyaca ünlü bu fuarın tarihi yaklaştıkça doğal olarak sektörün, medyanın ve hatta otomobil meraklılarının tüm dikkati Cenevre üzerinde toplanıyor. Bu yıl yine oldukça ses getirecek modellerin dünya prömiyerleri yapılacak, yeni araçlar tanıtılacak ve bolca basın bülteni okuyacağız. Ama ben size bu yıl tanıtımı yapılacak bir modelden bahsetmeyeceğim. Cenevre Otomobil Fuarı'nın neden bu kadar önemli olduğunu kullanma fırsatı bulduğumuz Nissan Juke üzerinden bir örnekle açıklayacağım. Bugüne kadar Cenevre'den dünyaya açılan birçok model olmuştur, ama bana her zaman Cenevre Otomobil Fuarı Nissan Juke'u, Nissan Juke da Cenevre Otomobil Fuarı'nı hatırlatır.

Sebebi de şudur; bu önemli fuar, içinde bulunduğumuz mart ayında düzenlenir. Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa 2009 yılında fuar koşturmacası içinde oradan oraya savrulurken Nissan standının önünde bir model dikkatimi çekti. Görünümü, tasarımıyla çok ilginç olan aracın etrafında 6-7 defa döndüğümü hatırlıyorum. Nissan Qazana adındaki konsepti incelerken medya mensubu arkadaşlarımla yaptığımız yorumları, gelişi güzel kurulan cümleleri anımsıyorum: "Güzel, ama üretmezler bunu. Üretseler bile, Türkiye'ye gelmez, belki Japonya'da satabilirler. Bizim ülkemizde kimse almaz zaten!" Fuar standında bulunan, Türkçe konuştuğumuz için ne dediğimiz hakkında hiçbir fi kri bulunmayan güler yüzlü Nissan yetkilileri sanki bizim tüm konuşmalarımızı kaydetmiş, gidip fabrikada herkese dinleterek; "Bu üretimi, bu adamlara inat yapacağız. Hem de çok şey değiştirmeden üreteceğiz." demiş gibi hissediyorum yıllardır. Çünkü bir yıl sonra küçük dokunuşları bir kenara bırakırsak sadece adı değişerek üretime başlanan Juke ile karşılaştık.

Cenevre Otomobil Fuarı'nda sohbet ettiğimiz arkadaşlara Juke'un elde ettiği başarıyı bugün sorsak, "Ben zaten çok satar demiştim." diyeceklerdir. Ama dürüst olmak gerekirse ben hiç beklemiyordum ve Nissan yetkililerinin bile bu kadar büyük bir sıçrama hayal ettiğini sanmıyorum. O gün bugündür 'Crossover' kelimesini dilimize pelesenk eden, Avrupa'da dahi satış rekorları kırarak adeta kendi sınıfını yaratan Juke'un önünde saygıyla eğilirim. Nissan Juke'un 1.6 Special Edition CVT versiyonunu İstanbul sokaklarında kullanırken bunlar geldi aklıma. Nereden nereye! Bravo Nissan, bravo Juke!

BİZE ULAŞIN