2023’ün Kelimesi Rizz Ne Demek?

Oxford Sözlüğü tarafından yılın kelimesi seçilen Gen Z icadı rizz ne anlama geliyor?

Giriş Tarihi: 19.12.2023 15:23 Güncelleme Tarihi: 26.12.2023 15:55

Yazı Ece Büyükçolpan

Kabul edelim, 2023 çok rizz bir yıl oldu.

Günümüzde trendlerin belirleyicisi sosyal medya platformu TikTok'un 2023'e kazandırdığı en yeni trendlerden biri rizz kelimesi oldu. O kadar viral oldu ki, Oxford Sözlüğü tarafından 2023 yılın kelimesi olarak bile seçildi!

TikTok'un yabancısıysanız veya Z kuşağı bireyi değilseniz, bu kelimenin ne anlama geldiğini bilmeniz pek de ihtimal dahilinde olmayabilir.

Peki Rizz ne anlama geliyor?

İngilizcedeki charisma (karizma) kelimesinin kısaltması olarak karşımıza çıkan, kısaca cazibe anlamına gelen yeni nesil bir kelime rizz.

Romantik cazibeye sahip olup gelişmiş sohbet yeteneği ile partnerini etkileme yeteneğini elinde bulunduranları tanımlıyor.

Bir dijital canlı yayın platformu kullanıcısı olan Kai Cenat'ın, yılın kelimesi olarak ilan edilen rizz'in mucidi olduğu biliniyor.

@kaicenatsteams W definition! #kai #kaicenat #kailive ♬ original sound - Kai Streams

Cenat, bir dergiye verdiği röportajda yılın kelimesini şu şözlerle açıklıyor: "Rizz, güzel bir kızla konuşurken kelime oyunlarınızla kafasını karıştırıp onu etkilemeyi başardığınızı tanımlayan özelliktir."

Cenat, kelimeyi aslında 2021 yılında kendi arkadaş ortamında oluşturduğunu, TikTok'ta ise yeni yeni popülerleştiğini ve kullanıldıkça farklı anlamlar kazanıp asıl anlamından uzaklaştığını belirterek "TikTok kelimeyi berbat etti. Resmen öldürdüler," sözleriyle ifade ediyor.

Yine de rizz sosyal medyanın ve Z kuşağının dijital etkileşim gücüyle devleşerek Oxford Sözlüğü'nde 2023'ün kelimesi olarak literatürde yerini almayı başardı.

BİZE ULAŞIN