Mutfakta sınır yok

Sosyal medyada yaratıcı içerikleri ve yemek tarifleriyle radarımıza takılan Emir Elidemir ile mutfağa olan tutkusu üzerine.

Giriş Tarihi: 27.10.2022 15:29
Röportaj Pelin Hasçalık
Fotoğraf Kutup Dalgakıran



Şef olmaya nasıl karar verdiniz?
Mutfak çocukluğumdan beri ilgi duyduğum bir alandı. Daha altı yaşındayken waffle yapar, dondurmayı maydanoz ile süslermişim. Üniversiteye giriş dönemimde ailemin de desteğiyle hobimi mesleğim haline getirmeye karar verdim ve gastronomi bölümünü seçtim.

Mutfakta başarının sırrı nedir sizce?
Bana kalırsa mutfakta başarı, dayanıklılık ve kişisel disiplinle sağlanabilir. Yemek yapmaktan hoşlanmayan biri için profesyonel mutfaklar zindandan farksız. Pratik kararlar vermeniz gereken, yüksek stres içeren bir ortam. Aynı zamanda öğrenmeye olan aşkınız yanlış eller tarafından yok edilebilir. Doğru mutfak ekipleriyle çalışmak, daha hızlı gelişmenizi sağlayacaktır. Mükemmeliyetçilik sadece en iyilerde olan bir hastalık diyebilirim.

Sizi zorlayan koşullar oldu mu?
Mutfakta kolay bir gün geçiriyorsanız, o gün yeteneklerinizin altında bir seviyede çalışmışsınız demektir. Bu yüzden kaliteli restoranlarda ekip liderleri genelde sizi zorlamayı tercih ederler. Günde 16-17 saatlere çıkan hızlı tempo, uykusuzluk ve işteyken yemek bile yiyecek zamanınızın olmaması gibi nedenler sayabilirim.

Türk mutfağındaki favori menünüz nedir?
Tarhana çorbası, zeytinyağlı kuru Ş biber dolması, Radika salatası, ana yemek olarak kuzu etli pırasa, tatlı olarak ev baklavası.

En çok hangi mutfağa ilgi duyuyorsunuz?
Ayrım yapamam, hemen hemen her mutfağa ilgim var ve hepsini daha iyi öğrenmek istiyorum. Eğitimini aldığım ve daha çok tecrübem olan mutfak ise Fransız mutfağı.

En büyük hayaliniz nedir?
Bugüne kadar New York, Amsterdam, Lyon ve İstanbul'da çeşitli restoranlarda çalışma fırsatı yakaladım. Hayalim, geçmişte çalıştığım her şehirde restoran sahibi olabilmek. Hayallerin bir sınırının olmadığını düşünüyorum. Gerçekleştirmemek için de hiçbir sebep göremiyorum. Aynı zamanda sosyal medyada şef ve içerik üreticisi olarak çok sayıda tarif veriyorum ve büyük bir kitleye ulaşabiliyorum. O taraftaki hedefim ise global düzeyde en iyilerden biri olabilmek.

Bu mesleğe ilgi duyanlara önerileriniz neler?
Gastronomi bölümü günümüzde popülerleşmeye başladı. Benden genç arkadaşlarıma önerim, bu mesleği tercih etmeden önce muhakkak profesyonel mutfak deneyimi edinmeleri. Sadece bir gününüzü ayırıp, sizi nelerin beklediğini deneyimlemeniz geleceğiniz için yapacağınız tercihte büyük önem arz ediyor.

Yakın gelecekte kendi restoranınızı açmayı planlıyor musunuz?
Restoran açmak hemen hemen her şefin hayalidir. Tabii ki ben de çok istiyorum. Doğru zamanda ve doğru şartlar altında olduğumu hissettiğim gün, taslakta hazır projelerimi hayata geçireceğim.

Sosyal medyada çok aktifsiniz. İçerik planlamasında nasıl ilerliyorsunuz? Tarifler konusunda neler size ilham veriyor?
Sosyal medya asla uyumuyor. Kendimi güncel tutabilmek için sürekli yeni tarifler üretmeye çalışıyorum. Planlamam genelde haftalık olarak ilerliyor. Haftanın hedeflerine ulaşmaya çalışıyorum. İçerik üretmediğim zamanlarda yerli ve yabancı tüm platformlarda çok fazla zaman harcıyorum ki her alanda olan trendleri yakından takip edebileyim

BİZE ULAŞIN