İtalya'yı fetheden Rus: Gosha Rubchinskiy

Sovyet esintileriyle Avrupa modasına yeni bir soluk getiren genç tasarımcı Gosha Rubchinskiy, geçtiğimiz ay 90'ıncı defa gerçekleştirilen Floransa'daki Pitti Uomo Fuarı'nın konuk tasarımcısı olarak bir defile gerçekleştirdi.

Giriş Tarihi: 05.08.2016 16:18 Güncelleme Tarihi: 05.08.2016 16:20

Yazı: Serhat ŞENGÜL

Gosha Rubchinskiy, umutlarını yatırdığı ve Rus modern topluluğunun gelecek vadeden, etkili bir parçası olarak gördüğü 1991'den sonra doğan neslin giymesi için koleksiyonlar tasarlayan bir moda tasarımcısı. 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra farklılaşan Rus kültüründe büyüyen biri olarak, koleksiyonlarına bu kültür çatışmasını taşıyor. İlhamını genellikle kaykaycı gençlikten, Rus köklerinden ve post- Sovyet sokak modasından alıyor.

Aslında Rubchinskiy, yalnızca bir moda tasarımcısı değil; aynı zamanda bir fotoğrafçı ve fi lm yapımcısı. 2008 yılında kendi markasını kuran tasarımcı, Şubat 2010'da Londra Moda Haftası sırasında, dördüncü koleksiyonu olan 'Slave'i Fashion East Menswear Installation'ın bir parçası olarak sundu. Aynı yıl Londra'nın Dover Street Market mağazasında bir corner'da koleksiyonunu tüketicilerle buluşturdu. Böylece ilk defa Rusya dışında koleksiyonu satılıyordu. 2012'de tasarımcının markasında sihirli bir değnek değdi: Kendi bünyesindeki yaratıcı tasarımcıları destekleyen Uzak Doğu'lu oluşum Comme des Garçons (daha fazla bilgi için rafl ardaki yerini alan The Big Black Book İlkbahar-Yaz 2016'ya göz atabilirsiniz), ilk defa kendi ekibinin dışındaki bir tasarımcının üretim ve uluslararası dağıtımını üstlendi.

Böylece Rubchinskiy, Haziran 2014'te Paris Moda Haftası kapsamında, 2015 İlkbahar- Yaz koleksiyonunu podyuma taşıdı. 'Arctica' isimli koleksiyon, basından oldukça iyi tepkiler aldı. Tasarımcı, koleksiyonlarını o zamandan beri her sezon Paris'te tanıtmaya devam ediyor. Her sezon tasarımcıları Floransa'ya davet eden Pitti Uomo Fuarı'nın konuğu olarak bu kez 2017 İlkbahar-Yaz koleksiyonunu Floransa'da bir defi le ile tanıttı. Hangi şehirde olursa olsun, koleksiyonlarını tanıtmak için daima farklı noktaları tercih eden tasarımcı daha önce bir stadyumda ve Moskova banliyölerinde bulunan ve bir spor merkezine dönüştürülen eski bir Ortodoks kilisesinde koleksiyonlarını sunmuştu. 90'ıncı Pitti Uomo kapsamında Rubchinskiy, bu kez terk edilmiş, mimarisiyle Sovyet dönemini hatırlatan eski bir tütün fabrikasının bahçesinde 2017 İlkbahar-Yaz koleksiyonunu tanıttı.

Tasarımcı, bugüne kadar sokak modasından ilham alarak şık spor giyim koleksiyonları tasarlıyordu. Bu kez koleksiyonunu erkek resmi giyimle müsemma Floransa'daki Pitti Uomo'da sunuyor olmanın bilinciyle, koleksiyonlarına takım elbiseler ve İtalyan spor giyim markaları Fila ve Kappa ile işbirliği içinde parçalarla, Sovyet dönemi tarzına adeta Avrupalılık katmıştı. Defi leden hemen sonra, izleyenleri fabrikanın içinde bir fi lm gösterimi bekliyordu. Tasarımcının lookbook çekimlerinden tanıdığımız iki kardeş, üniformalı asker kılığında bir üçüncü kişiyi öldürüp otomobille kaçıyorlardı. Tıpkı, benzer bir şaibeyle öldürülen ünlü İtalyan yönetmen Pier Paolo Pasolini gibi. Zaten fi lm de kendisine adanıyordu. Tüm bu defi le ve fi lm gösterimlerinin ertesi günündeyse 'Öldüğüm Gün' adlı bir fotoğraf sergisiyle bu üçleme sona erdi.

Yaptığı işin hakkını veren, sokak modasında farklı bir soluk getiren Vetements ve Comme des Garçons gibi markaların ışığında, kendi bildiğini okuyan, Avrupa'ya oldukça soğuk gelen kendi köklerini dünyaya sevdiren Gosha Rubchinskiy moda tasarımı yanında fotoğraf, fi lm ve diğer benzer tüm yollarla bize dünyasını yansıtmaya devam edeceğe benziyor.

BİZE ULAŞIN