The Big Watch Book Bayilerde!

Esquire Türkiye’nin özel sayıları arasında artık The Big Watch Book adlı saat dergisi de var! Uzun bir süre raflarda kalacak olan dergimizi almak için çok beklemeyin.

Giriş Tarihi: 03.11.2015 15:36 Güncelleme Tarihi: 03.11.2015 15:59
DİJİTAL BİR ÇAĞDA MEKANİK SAAT TAKMANIN 10 NEDENİ

Saatlerimizin bilinen, az bilinen, sadece bizim bildiğimiz veya hiç bilmediğimiz gizemli bazı özellikleri var…

YAZI MEHMET ÇELİK

Yeryüzünün kadim zenginliğini, insanların nereden gelip nereye gittiklerini, eşyanın ruhunu, tabiatın büyüklüğünü ve gökyüzünün karanlığını düşünen, anlamaya çalışan her kişinin zamanı kavramaya çalıştığında her zaman hayret edeceği bilgiler vardır.

Saatler, hele saat dünyasından ayrıcalıklı bir yere sahip mekanik saatler, sahip oldukları uzun geçmişlerine rağmen insanın kendisi kadar çağdaştır. Binlerce yıl önce Eski Mısır'da güneşe uzanan devasa dikilitaşlar aslında sadece güzel anıtlar veya güç göstergeleri değildi. Belki de onlar güneş saatleriydi ve binlerce yıl sonraki meydan saatleri gibi insanların zamanı öğrenmesine ve anlamasına yardımcı oluyordu.

Saatlere uzaktan bakanlara tuhaf gelecek bir gerçeğin farkındayız: Son derece çirkin atom saatlerinin geliştirildiği bir dönemde güzeller güzeli mekanik saatlerin macerası dünya savaşları sırasında yahut da 1970'lerdeki quartz devriminde dönem dönem duraklasa da her defasında yeni bir bilgiyle gelişimini sürdürmeye devam ediyor. Her geçen yıl yeni icatlar yapılıyor, yeni patentler alınıyor, teknik, estetik ve bilimsel gelişmelerle birlikte zanaatkârlar, sanatçılar ve bilim insanları el ele verip saatleri, varsa kusurlarından ayırmaya; yani kusursuzlaştırmaya çalışıyor. Böylelikle her çağda, zamanı bilmek ve daha çok da anlamak isteyenler dünyaya saatinin yardımıyla baktığında bambaşka bir şey görüyor. Sonra ne gördüğü tartışılabilir ama bence saatine bakan insanın farkında olmadan ilk gördüğü şey; zamanın acımasızca hızlandığı ve durup güzel şeyleri görme ve anlama vaktimizin giderek azaldığı…

Yazının tamamı The Big Watch Book'ta.


ÇAĞIMIZIN EN BÜYÜK SAAT USTALARI

Hayran olduğumuz ve sayfalarca anlattığımız saatlerin arka planındaki büyük saat ustalarına dair de birkaç sözümüz var.

YAZI ÖZGE DİNÇ

Ziya Paşa'nın ünlü 'Terkib-i Bend'indeki "Âyinesi iştir kişinin." Sözü uyarınca biz de saat ustalarının büyüklüğünü, ortaya koydukları saatlerde görüyoruz. Bir saatin bitmiş haline büyülendiğimiz sırada minik bir parçanın dahi arkasında araştırma, deneme, üretim aşamaları olduğu ise aklımıza gelen ilk fikir oluyor.

Her yenilikçi, çığır açan, saat dünyasını dönüştüren fikrin arkasında büyük ve tutkulu bir saat ustası duruyor. Yüksek saatçiliğin bugünkü durumuna gelmesini sağlayan pek çok usta var. Belki 15. Yüzyılda Dünya yerine Güneş'in merkezde olduğu bir sistem fikrini ilk ortaya atan Kopernik'ten ve Paris'teki bir kütüphane için astronomi saati tasarlayan Oronce Fine'dan sarkaçlı saati düşünen Galileo Galilei'ye, ilk denizci kronometresini yapan John Harrison'dan bundan 150 yıl kadar önce cep kronometreleri ve komplike saatleriyle ödül kazanan Ulysse Nardin'a ve dalış saatleriyle birçok patent alan Hans Wilsdorf'a uzanan bir miras…

Bahsedeceğimiz çağdaş büyük saat ustaları, işte bu mirasın temsilcilerinden bazıları…


EFSANE SAATLER

Bazı saatler yüzlerce yıl boyunca kuşaktan kuşağa aktarılan söylenceler gibi hüküm sürer. Tarihte bazı saatleri diğerlerinden ayıran, 'önemli' ve 'sevilen' yapan özellikleri vardır. Listedeki bugünden geçmişe sıralanan saatler birer başyapıt. Hepsinin arkasında ise tutkulu insanların gölgesi var.

YAZI MEHMET ÇELİK

• Yazının tamamı The Big Watch Book'ta.


SAAT SEÇMEK MAHARET İSTER

Saatler artık sadece vakit gösteren birer makine değil; aynı zamanda tarzınız hakkında da ipuçları veren birer aksesuar. Dolayısıyla sizi yansıtacak kol saatinizi seçmek konusunda son derece 'ciddi' olun.

MODA EDİTÖRÜ AHMET EMİN HONDOR

FOTOĞRAF CAN TORUN

BİZE ULAŞIN