CES 2024’te Öne Çıkan 5 Trend

Yapay zekâ gelişmelerinden transparan TV ekranlarına kadar fuarın öne çıkan beş trendini inceliyoruz.

Giriş Tarihi: 19.01.2024 09:15 Güncelleme Tarihi: 19.01.2024 09:15

Yazı Ece Büyükçolpan

Her yıl Las Vegas'ta düzenlenen, dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES (Consumer Electronics Show) bu yıl dört bin katılımcıya ev sahipliği yaptı. Fuarın genelinde çağımızın öne çıkan teknolojisi yapay zekânın hemen hemen her üründe ve etkinlikte kullanılması şaşırtıcı değildi ki bu defa yapay zekâ, oyun donanımı, robotlar ve benzeri cihazlara güç katmak için kullanıldı. Teknoloji devleri Samsung ve LG arasında gelişen sürpriz çekişme de dahil olmak üzere fuarda sergilenen pek çok cihaz teknoloji severleri şaşırtıcı nitelikteydi.

CES 2024'te sergilenen ürünlere şöyle bir göz gezdirince öne çıkan trendleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Yapay zekâdaki yeni gelişmeler

Dünyanın hakimiyetini ele geçirmeye hazırlanan ve bu yüzden de pek sevilmeyen ama yine de çok merak uyandıran yapay zekânın CES 2024'te de kendini göstermesi şaşırtıcı bir şey değil. Yapay zekânın en etkileyici kullanımlarını sergileyenler arasında İnovasyon Onur Ödülü sahibi BMind Smart Mirror vardı. Baracoda Daily Healthtech tarafından geliştirilen bu banyo aynası, öz değeri ve mental sağlığı iyileştirmek üzere tasarlandı. Kullanıcılar aynanın önünde dururken, kişinin ifadesini ve ses tonunu analiz edebilmek için yüz ve mimik tanıma ve sesli komutları kullanıyor. Firma bu teknolojinin kullanıldıkça geliştirileceğini söylüyor.

Capella isimli yapay zekâ destekli uygulama bir anda parlayan trend oldu CES 2024'te. Uygulamanın, bir bebeğin ihtiyaçlarını belirlemek için ağlamaların ses kayıtlarını anlamlandırma yeteneğine sahip olduğu belirtildi. Üstelik Capella, bebeklerin ihtiyaçlarını tahmin etmede insanların %30 oranında doğruluk payının olduğunu, uygulamanın ise %95 oranında doğru olduğunu iddia ediyor. Fuarın geri kalanında sergilenen yapay zekâ kullanımları ise daha geleneksel, daha alışılagelmişti. HP, dizüstü bilgisayarları için güçlü bir çip olan HP Spectre x360 14'ü piyasaya sürdüğünü sergiledi. Söz konusu çip, kullanıcıların bakışlarını başka yöne çevirdiğinde otomatik olarak kararan ekran gibi birçok yapay zekâ destekli pratik, yenilikçi donanımla dolu.

Ayrıca Mercedes, bir Mercedes–AMG aracını yapay zekâ destekli olarak tasarladığını açıkladı. Otomobil devi, müziğin sürücünün hızlanma, yavaşlama veya kırmızı ışıkta durma gibi hareketlerine karşılık veren MBUX SOUND DRIVE yazılımını kullanıyor. Bu ileri teknolojinin otomobili sanal bir müzik enstrümanına dönüştürdüğü belirtiliyor. Kampanya ise Black Eyed Peas grubunun ünlü prodüktörü will.i.am eşliğinde sergileniyor.

Yeni Nesil Oyun

Daha büyük bir ekranda oynamayı tercih eden ancak monitöre para harcamak istemeyenler için 100 inç XGIMI Aladdin projektör, oyunları 1080p çözünürlükte sergilemek üzere özel olarak tasarlandı. Ayrıca tamamen sesli komutlarla kontrol edilebiliyor.

MSI ve Hyperkin ise yeni el bilgisayarlarıyla öne çıktı. MSI'ın Claw A1M el kumandası ve Intel'in video oyunlarında yapay zekâyı işlemeye yönelik özel bir NPU içeren son teknoloji oyun çipi Intel Core Ultra 7-155H'yi barındıran türünün ilk örneği.

Transparan TV Ekranları

Samsung ve LG, ilk transparan TV ekranlarını CES 2024'te görücüye çıkardı. Benzer ürünleri piyasada görmüş olabilirsiniz ancak teknoloji devlerinin bu iş birliği transparan TV tasarımına yeni bir boyut kazandırdı. Samsung'un MicroLED TV'si, ardından da anlaşılacağı gibi, arkadan aydınlatma gerektirmeyen ancak piksel yoğunluğu sayesinde keskin görüntüler oluşturabilen bir MicroLED panele dayanıyor. TV, özellikle de MikroLED'lerdeki atılımı vurgulamak için Samsung'un şeffaf OLED ve şeffaf LCD modellerinin yanında sergilendi.

Öte yandan, LG'nin OLED Signature TV'si, OLED teknolojisini uygulamanın zorluklarını da sergiledi. Örneğin, TV'deki siyahlar ve griler şeffaf görünüp yalnızca renk tonlamasıyla renklendiriliyor. Koyu renklerin şeffaf görünümü TV'nin arkasındaki alanı tamamen engellemese de her iki markanın sergilediği transparan TV modelleri geleceğin bilgisayar ve monitörlerinin farklı bir boyuta ulaşmasının zeminini hazırlayan, çığır açıcı bir adım olarak tanımlandı.

Çok Amaçlı Robotik Teknoloji Harikaları

Çoğu insanın aklına robot denildiğinde belki de Terminatör filmindeki gibi insansı mekanik varlıklar geliyor. CES 2024'te sergilenen robotlarsa bir robotun hemen hemen her biçimde olabileceğini kanıtlar nitelikte. WIRobotics, yaşlılara ve sınırlı hareket kabiliyetine sahip bireylere yürüme konusunda yardımcı olmak için tasarlanmış WIM kemerini tanıttı. "Ultra hafif yürüme destek robotu" olarak tanımlanan WIM, kullanıcının beline kilitlenip her iki bacağa da bağlanıyor. Bu özel cihaz, kas-iskelet sitemi verilerini izlemek ve hareket performansı hedeflerine yönelik çalışmak için WIRobotics'in yapay zekâ koçluk programıyla eşleştirilebiliyor.

Alışılmışın dışında öne çıkan bir diğer robotik teknoloji ise Holoconnects'in Holobox'u. Telefon kulübesini andıran şey aslında bir kişinin üç boyutlu görüntülerini görüntüleyen bir monitör. Bu sayede konuştuğunuz kişinin varlığını karşınızda hissetme olanağı elde edebiliyorsunuz. 3D hologram teknolojisi birkaç yıldır zaten mevcut ancak çoğu cihaz bir kişiyi izlemek için birkaç kez dönen kameranın bulunduğu karmaşık bir kurulum gerektiriyor. Holobox'ın sadece bir prize takılması ve kullanıcısının beyaz bir duvarın önünde durması yeterli. Zoom toplantılarının üçüncü boyuta taşımak istenmesi durumunda Holobox Mini adlı masaüstü bir versiyonu da mevcut.

Akıllı Ev Teknolojisi

Akıllı eve sahip olmak belki bir zorunluluk değil ama evdeki banyo deneyiminizi biraz daha lüks bir hale getirebilir. Kohler'in Purewash E930'u, geleneksel bir tuvalete sabitlenen ve Amazon'un yapay zekâsı Alexa ve Google Assistant ile uyumluluğu sayesinde tamamen kullanıcısının sesini kullanarak komut verebilen bir aparat. Açmak ve kapatmak, koltuğu ısıtmak, su sıcaklığını ve basıncını değiştirmek için tek yapmanız gereken sihirli kelimeleri söylemek. Yani komut vermek!

Akıllı ev sektöründeki diğer şirketler, geleneksel kilit ve anahtar ikilisinin günlerinin geride kaldığının sinyalini veren gelişmeler sunuyor. Lockly'nin yeni Visage akıllı kilidi, Apple'ın FaceID'sine benzer bir yüz tarama protokolü sunuyor; böylelikle alışveriş torbalarıyla dolu kollarınızla eve girerken "Anahtarım nerede?" diye dertlenmenize gerek kalmıyor.

Philips ise Phillips Wi-Fi Palm Recognition Smart Deadbolt adlı kendi güvenlik çözümünü sunuyor. Akıllı kilit, kişinin yüzünü taramak yerine avuç içi damar desenini tarıyor. Kilit aynı anda 50'ye kadar avuç içi desenini kaydedebildiği gibi kapı zili olarak da kullanılabiliyor.

Gelecek çok da uzağımızda değil gibi. Ne dersiniz?

BİZE ULAŞIN