Yohji Yamamoto x Vans İşbirliği

Giriş Tarihi: 15.09.2020 11:39

Yazı: Damla Yüce

Supreme, Vans ile yaptığı son ekip çalışmasının ardından, Yohji Yamamoto ile sürpriz bir işbirliğini ortaya çıkarmak için geri döndü. 2020 Sonbahar / Kış koleksiyonlarının tanıtıldığı 4. haftaya eşlik eden bu iş birliği, Japon tasarımcının benzersiz moda duyarlılıklarını ve New York 'skate' baskısının imza estetiğini Sancheeto, Peter Saville ve Yuuka Asakura'nın orijinal sanat eserleriyle birleştiriyor.

Yohji Yamamoto, günümüzün hala yaşayan ve üreten asi bir ruhla beslenen usta bir zanaatkarı olarak kabul ediliyor. Yamamoto, son 50 yılda insanların podyumların çok ötesinde; hissettirdiği dönüştürücü etkisiyle giyim tarzımızı temelden etkiledi.


1943'te doğan Yohji Yamamoto, Tokyo'da terzi annesi Yumi tarafından büyütüldü. Annesi, oğlu Yohji'yi 1966'da Keio Üniversitesi'nden hukuk diplomasıyla mezun olup başarılı bir avukat olabilmesi için teşvik etti. Yohji, bu yoldan bir miktar farklı yollara yönelerek, "sıradan topluma katılmak istemediğini" belirtti ve annesini onunla çalışmasına izin vermeye ikna etti ve Bunka Moda Koleji'ne dereceyle kabul edildi.


Yohji, mezuniyetinin ardından onu Paris'e getirecek bir ödül aldı ve burada haute couture'un ardından ortaya çıkan hazır giyim hareketini şekillendirmeye yardımcı oldu. Çalışmalarını Fransa'da temellendirmeye çabalayan genç tasarımcı, 1972'de Y's etiketini bulmak için Tokyo'ya döndü. Yohji, gelişen punk hareketinden esinlenerek 1977'de ilk koleksiyon sergisiyle başarıyı yakaladı. 1981'de Paris'e dönen Yohji ve Rei Kawakubo'nun ilk çalışmaları, meydan okuyan, yapısız giysileri ve sıra dışı zihniyetiyle çağdaş modada devrim yaratmaya yardımcı oldu.

Bugün, Yohji kendini adamış bir küresel takipçiye hitap ediyor ve podyum ile sokak, lüks ve spor, gelenek ve avangart arasındaki engelleri aşmaya devam ediyor.


Supreme ile yakın işbirliği içinde çalışan Yohji Yamamoto, ilerici bakış açısını bir kez daha kanıtlayan bir Sonbahar / Kış 2020 koleksiyonu hazırladı. Özel ürün yelpazesinde deri ceket,parka, yün takım elbise, kazak, gömlek, kapüşonlu sweatshirt gibi modeller bulunuyor. Sırtını sokakalara yaslayan tasarımlar beklendiği gibi siyaha saygı duruşunda bulunuyor ancak alternatif renk seçenekleriyle koyu turuncu-kırmızı, haki yeşili ve beyaz tonlarını da içeyor. Sanatçı Sancheeto'nun sprey boya ile boyanmış grafikleri, ünlü sanat yönetmeni / grafik tasarımcısı Peter Saville'in görüntüleri ve resim ve çizim sanatçısı Yuuka Asakura'nın eskiz çalışmaları ile Vans işbirliğini gurula sunuyor.

Supreme x Yohji Yamamoto FW20 koleksiyonu, 17 Eylül'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ve 19 Eylül'de Japonya'da streetwear markasının web sitesinde bulunan küresel bir sürümle karşılaşacak.

BİZE ULAŞIN