Eşsiz deneyim Rolls-Royce Phantom

Zamana meydan okuyan otomobil Rolls-Royce Phantom’u Budapeşte’de kullandık. Lüks, güç ve zarafeti simgeleyen model misafirlerini başka bir dünyaya götürüyor!

Giriş Tarihi: 02.05.2018 17:11 Güncelleme Tarihi: 02.05.2018 17:12

Yazı: Onur AKÇAY

Global bir markanın yaptığı organizasyonlar vizyonunu ortaya koyar. Birçok önemli otomotiv devinin sayısız lansmanına katıldım. İşini çok yapanlar olduğu gibi, yapamayanlar da var! Belki de şöyle tanımlamam daha doğru olacaktır; farklı olanlar var, bir de farklı olmaya çalışanlar! Rolls-Royce'u harika örneklerden biri olarak gösterebiliriz. Çok niş bir marka, oldukça lüks ve pahalı otomobiller satıyorlar ve doğal olarak tabiri caizse kişiye özel hizmet veriyorlar. Bu hizmeti showroom'a gelen potansiyel müşterilere vermekle yetinmiyorlar, aksine tüm organizasyonlarına yayıyorlar. Örneğin; ben daha uçaktan iner inmez farklı hissetmeye başladım. Çünkü telefonumu açtığımda yetkililerden gelen hoş geldin ve bilgilendirme mesajlarıyla karşılaştım. Çıkış kapısında beni bekleyen bir centilmenin eşliğinde otele transferim için ayrılan Rolls-Royce Ghost modeline yönlendirildim. Sık sık yurt dışı lansmanlarına katılan biri olarak aradaki farkı görmemem imkânsız. Genellikle ticari taksiler veya otobüslerle gazetecilerin transferi sağlanır. Ama Rolls-Royce'da durum çok farklı.

Davet edilen gruplardaki kişi sayısına çok önem veriyorlar. Türkiye'den ilk olarak benim katıldığım organizasyona birçok farklı ülkeden gazeteci davet edilmişti, ama önemli olan şey şu; gruplar sadece iki kişiden oluşuyordu. Sebebi çok basit; kalabalıktan, koşuşturmadan uzak bir sürüş ve keyifli bir organizasyon. Düşünün lütfen; otele varıyorum ve beni karşılayan Rolls-Royce Motor Cars Avrupa Kurumsal İletişim Müdürü Frank Tiemann. Kısa bir sohbetin ardından hemen şunu söylüyor; 'Sen ne istersen onu yapacağız, belirtmen yeter!" Bir dakika; ben dakika dakika her şeyin yazılı olduğu, hızlı hareket etmezsem mutlaka bir şeyler kaçıracağım lansmalara alışığım. Bu kadar özgürlük beni bozmasın? Bitmedi! Frank, sürüş esnasında aracın tüm detaylarını hissetmemi o kadar istiyor ki, kısa süreliğine şoför koltuğuna geçiyor, beni makam koltuğuna gönderiyor ve anlatmaya başlıyor; "Mühendislerimizin işi gerçekten çok zor. İki tarafı da çok iyi yapmak zorundalar. Çünkü aracı satın alanların yaklaşık %60-65'lik kesimi Phantom'u kendisi kullanmayı tercih ediyor. Geriye kalan kısım şoförle seyahat etmeyi seviyor. Biz aracı satacağımız müşterinin hangisini tercih edeceğini bilmediğimiz için iki tarafı da mükemmel yapmak zorundayız!"

Gelelim hikâyemizin kahramanı sekizinci nesil Phantom'a. Etraftaki insanların araca hayranlık dolu bakışlarından, araçta otururken neredeyse her an fotoğrafınızın çekilmesinden, hiç tanımadığınız insanların sırf Phantom koltuğunda oturduğunuzdan dolayı size tebessüm edip el sallamasından hiç bahsetmeyeceğim. Her şeyden önce şunu belirtmeliyim; araca bindiğinizde kapı ve camları kapattığınızda anında fark ettiğim ilk şey 'sessizlik' oldu.

Rolls-Royce Phantom'da öyle bir yalıtım var ki, resmen dış dünyayla bağlantınızı kesiyorsunuz. 570 beygir güç üreten 6.75 litrelik V12 motorun sesini bile duymuyorsunuz diyebilirim. Araçta kullanılan 6mm iki katmanlı cam bu sessizlikte önemli rol oynuyor.

Ama ses yalıtım için fazladan 130kg'lık malzeme kullanımını da unutmamak gerek. Bazı modeller ağırlık düşümüne gitmek için birçok şeyden vazgeçerken, Rolls-Royce konfordan ödün vermemek için ekstra ağırlık bile almış görünüyor. 2.560kg boş ağırlığa sahip araç 1.700 devirde 900Nm tork açığa çıkaran güçlü motoru sayesinde 5,3 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlıyor.

Rolls-Royce Phantom'un iç mekânı kelimelerle pek anlatılacak gibi değil. Sırtınızı o koltuklardan birini yaslamadan ne hissettiğimi tahmin edemeyebilirsiniz. 4.400 renk tonunda seçim, iki kontrast renkle boyama yapabilmek gibi dış tasarıma yönelik kişiselleştirmeler, iç mekânda 'The Gallery' olarak adlandırılan aracın ön panelinin yeniden yorumlanmasıyla devam ediyor. Bu özellikle araç sahipleri istedikleri sanat eserlerini veya kendileri için özel bir eşyayı konsoldaki cam levha arkasına konumlandırabiliyorlar.

Müşteriler, bahçelerindeki bir ağaçtan yapılmış ahşap kaplamaları da tercih edebilir, elde işlenen 20 bin farklı ahşap kaplamalarından da seçim yapabilir. Kısacası kişiselleştirme konusunda Phantom'un limiti yok. Sanırım hissettirdiklerinin de…


Teknik Özellikler

ROLLS-ROYCE PHANTOM

6.75 litre | 571hp | 900Nm tork | Ortalama tüketim: 13.9 litre | 0-100 km/s: 5,3 saniye | Maksimum hız: 250 km/s | Türkiye Fiyatı: 1.406.000 avro

BİZE ULAŞIN