Jaguar nostaljide tavan yaptı

Eskiye özlem yani "nostalji" modasına otomotiv de uydu. Üretimi uzun yıllar önce duran eski modeller yollara dönüyor.

Giriş Tarihi: 10.02.2018 13:42

Klasik tasarıma sahip otomobiller günümüz teknolojisiyle üretiliyor. Nostalji modasından Jaguar da uzak kalmadı. XKSS ve F-Type modellerinin ardından D-Type yarıs otomobilini yeniden üretme kararı aldı. Jaguar, D-Type modelinden sadece 25 adet üretecek. D-Type'ın dünya lansmanı 7 Subat tarihinde açılan Paris Klasik Otomobil Show'unda yapıldı.

İLERİ TEKNOLOJİYE SAHİPTİ
Günümüz teknolojisiyle üretilecek D-Type, eski görünümüyle birebir aynı olacak. D-Type'ın satıs fiyatının yedi haneli olması bekleniyor. 62 yıl önce üretilen D-Type 1955- 1957 yılları arasında üç kez üst üste Le Mans 24 yarıslarını kazandı. D Type'ın en önemli özelligi üretildigi yıllara göre ileri teknolojiye sahip bir otomobil olmasıydı. Monokok sase ve motor alüminyumdan üretilirken, dört lastikte de disk fren bulunuyordu. D-Type toplamda 87 adet üretildi. D-Type'ın yol versiyonu ise Jaguar'ın kurucularından Sir Williams Lyons'un istegiyle, fabrikada kalan parçalarla 25 adet üretildi. XKSS adı verilen modelin 16'sı satılırken, çıkan bir yangın sonucunda 9'u tamamen yok oldu.

ÜÇ KEZ LEMANS KAZANDI
Type, Le Mans'ta ilk galibiyetini aldıgı 1955 yılında gerçeklesen kazada büyük bir rol oynadı. 82 kisinin hayatını kaybettigi kaza söyle gerçeklesti: Ingiliz pilot Mike Hawthorn, yarısta öne geçtikten sonra piste yönelmek için sıkı fren yapar ve direksiyonu saga kırar. Disk frenler sayesinde D-Type sorunsuz yavaslar. Ama arkadaki otomobilin pilotu duramaz ve direksiyonu sola kırar. Bu sırada arkadan gelen otomobille çarpısır. Pierre Levegh'in kullandıgı otomobil çarpısmanın etkisiyle havalanarak seyircilerin arasına dalar.

DOKUZ ADET ÜRETİLDİ
Jaguar'ın üçüncü nostalji modeli Jaguar, D-Type'tan önce E-Type ve XKSS modellerini de yeniden üretmişti. Marka 2014 yılında 6 adet E-Type üretti. Efsane XKSS ise 2017'de yola çıktı. Sadece dokuz adet üretildi.

BİZE ULAŞIN