“İsviçre Çakısı Gibi" demekte haklılar

Swiss Army Knife’ın tasarımı, tarihi boyunca pek değişmedi. Mükemmel bir şeye neden dokunulsun ki.

Giriş Tarihi: 15.12.2022 15:28
Yazı Charlie Teasdale

Bir ürünün başarısını kâr ve beğeninin ötesinde ölçen en gerçek test, adının kolektif bir sözlükte yer alması, hatta bir fiile dönüşmesidir. Mesela bir sorunuzu arama motoruna yazıyorsanız, Google'lıyorsunuzdur. Aynı şekilde, elinden her iş gelen insanlara "İsviçre çakısı gibi" dendiğini duymuşsunuzdur. İşte, o İsviçre çakısı, Victorinox'un 125 yıl önce kusursuzluk seviyesine ulaştırdığı çok işlevli Swiss Army Knife'ın ta kendisi.

İsviçreli mucit ve Victorinox'un kurucusu Karl Elsener tarafından tasarlanan ve ilk patenti 1897'de alınan ilk çakı; iki bıçak, bir tirbüşon, bir konserve açacağı ve en önemlisi de bir tornavida içeriyordu. Elsener, 19. yüzyılda çok işlevli ilk cep aletini yapan kişi olmasa da tasarımı mükemmelleştiren ilk kişiydi. Haliyle, çakısı anında hit oldu. Bugün, mutfak gereçleri, valizler, saatler, giysiler, hatta kokular sunacak şekilde ürün gamını genişleten şirketin temel taşı hâlâ, zaman içinde sayısız kez yenilenen İsviçre çakısı.

Bu yıl Victorinox, Swiss Army Knife'ın yıldönümünü kutlamak için orijinal tasarıma sadık kaldığı fakat günümüzdeki gelişmiş teknoloji ve materyalleriyle desteklediği sınırlı sayıda bir replika versiyon üretti.

Ahşap lifli kenarların sertleştirilmiş lifle değiştirildiği yeni serideki her çakının malzeme ve yapı kusurlarına karşı ömür boyu garantisi bulunuyor.

Victorinox yetkililerinden duyduğumuza göre, İsviçre'nin Ibach kentinde yer alan şirket merkezinde, bir rafın arkasındaki kilitli bir zaman kapsülünün içinde orijinal bir 1897 üretimi çakı varmış. Bugün CEO koltuğunda oturan, Karl Elsener'in torunu Carl Elsener Jr, bu değerli parçadan ilhamla yeni bir replika yaratmak istemiş.

Böylesine köklü ve titiz bir İsviçre şirketinin şimdiye kadar yaptığı her şeyin kapsamlı kayıtlarına sahip olmayacağını düşünmek biraz saflık olurdu. Ancak ara ara böyle sürprizler yapması yine de güzel.

BİZE ULAŞIN