Büyük adım JAGUAR F-PACE

Lüks ve spor otomobiller üreten Jaguar’dan markanın geleceğini de etkileyebilecek yeni bir model geldi. İşte devrim niteliğinde bir hamle olarak tanımlanan Jaguar F-Pace.

Giriş Tarihi: 13.07.2016 16:52 Güncelleme Tarihi: 13.07.2016 17:38

Jaguar denildiğinde aklıma birçok şey geliyor, ama ilk üç kelimeyi 'lüks, statü, sportifl ik' olarak sıralayabilirim. İlk bakışta Jaguar Ailesi'ni çok kalabalık görmeyebilirsiniz, ancak aslında XE, XF gibi göz dolduran modellerden F-Type gibi nefes kesen bir safkan spor otomobile, XJ gibi makam otomobili sınıfında fark yaratan araca kadar uzanan geniş bir yelpazeden bahsediyoruz.

Peki, bu kadar lüks, konforlu ve hatta spor otomobiller üreten markanın yeni bir sınıfa adım atması büyük bir risk değil miydi? Evet, kabul edelim hem büyük bir adım hem de büyük bir riskti. Ama büyük marka olmak, zamanı geldiğinde bazı adımları korkmadan atmayı gerektiriyor.

İşte Jaguar da aynen böyle yaptı; tüm dünyada marka çıtasını birkaç basamak daha yükselten harika bir modelle, yeni F-Pace ile karşımıza çıktı. İtiraf edeyim; Türkiye'de medya mensupları arasında Jaguar F-Pace'i ilk olarak gören, kullanan, inceleyen editörüm ve bundan dolayı çok mutluyum.

Borusan Otomotiv Kurumsal İletişim Müdürü Fatma Tüker ile aracın dünya lansmanı için Karadağ'a hareket ederken F-Pace'in çok daha yumuşak, yüksek otomobil kıvamında bir model olacağını düşünüyordum, fakat dillendirmiyordum. İyi ki de öyle yapmışım, çünkü aracı yüzlerce kilometre dağ ve patika yollarda kullandıktan sonra önyargılarımın çok gereksiz olduğunu gördüm.

Örneğin; yağışlı havada, kaygan toprak ve çakıl taşlarından oluşan zeminde 'All-Surface Progress Control' sistemine sahip F-Pace, korkutucu derecede dik bir tepeye tırmandı ve indi. Tırmandı ve indi diyorum, çünkü ben hiçbir şey yapmadım, araç en iyi çekişi yakalamak için fren ve gazı otomatik olarak yönetti.

Kısacası 3,6 km/s ile 30 km/s arasında çalışan, cruise control düğmeleriyle hızı ayarlanabilen sistem sayesinde tam bir arazi aracı refl eksleri gösteren, crossover'lardan çok büyük farklarla sıyrılan araçtan çok etkilendim.

Yola çıktığımızda, işin rengi daha da değişti. Jaguar'ın ilk SUV modeli F-Pace, asfalt yollarda ailenin diğer bireylerinden daha konforlu hissettirdi. 2.0 litre 180 beygirlik dizel motorlu araç, gaz pedalına yüklendiğimde hiç tereddüt etmeden hızlandı, ama en önemlisi bunu yaparken konforu ve sessizliği elden bırakmadı.

İşte bu nokta çok önemli; çünkü otomobilden çok daha yüksek ve cüsseli olan bir SUV'un hızlı giderken virajlara rahat girmesi, yol ve rüzgâr gürültüsünü kabine yansıtmaması müthiş bir başarı. Akıllı dört çeker sistemi sayesinden hem yolda hem de arazide sürücüsünü tedirgin etmeyen aracın kokpiti hakkındaysa söylenebilecek pek fazla şey yok; her şey Jaguar kalitesinde diyebilirim.

F-Pace'in 'Aktivite Anahtarı' ise olayı bambaşka bir yere taşımış. Suya dayanıklı bu anahtar bir bileklik şeklinde tasarlanmış. Örneğin; sahile aracı park ettiniz, bilekliğinizle denize girip-çıkıp F-Pace'in yanına geldiğinizde yapmanız gereken tek şey var; bagaj kapağındaki logoya bilekliğinizi yaklaştırmak. Araç sürücüsünü bilekliğinden, yani aktivite anahtarından tanıyor ve kapılarını açıyor.

Hazırlayan: Onur AKÇAY

BİZE ULAŞIN