Oyunda Yeni Boyut: GameScent

Hızla gelişen ve popülerleşen oyun sektöründe, oyun deneyimini daha da gerçekçi kılacak GameScent koku cihazı satışa sunuldu.

Giriş Tarihi: 07.03.2024 10:01 Güncelleme Tarihi: 07.03.2024 10:03

Yazı Damla Beklin

"Gamer" kavramının gittikçe yaygınlaştığı günümüz dünyasında, kırılan gerçeklik algısıyla oyuncuları masa başından kaldırmayan oyun sektörü gittikçe gelişiyor. Biz oyunlar için "Daha ne kadar gerçekçi olabilir?" dedikçe, geliştiriciler her seferinde bizleri şaşırtmayı başarıyor. Bu sefer karşımıza GameScent adlı, oynadığınız oyundaki sahnelere göre odanıza koku yayan bir cihaz çıktı.

Yapay zeka ile oyundaki sahneleri algılayarak, farklı kokular içeren kapsülleriyle bulunduğu ortama koku yayan GameScent; tüm büyük oyun konsolları, PC ve sanal gerçeklik cihazlarıyla uyumlu çalışıyor. Bu inovatif cihaz şu an; silah, patlama, araba yarışı, fırtına, orman ve ortama yaydığı kokuları nötralize edecek "Temiz Hava" adını verdiği bir kokuya sahip. Ancak ilerleyen dönemlerde cihaza; okyanus, çimen, zombi, kan, büyük şehir gibi kokuların da ekleneceği belirtiliyor.

Peki bu cihaz oyun sektöründe koku üzerine üretilen ilk cihaz mı?

Aslında evet: Daha önce Japon merkezli Aromajoin tarafından üretilen ve ekranda gördüğü aromaları taklit ederek dışarı veren Aroma Shooter ya da Malmö Üniversitesi ile Stockholm Üniversitesi bünyesinde "olfaktometre" olarak adlandırılan koku alma cihazı ile geliştirilen bir sanal gerçeklik oyunu olduğunu bilsek de GameScent; oyun sektöründeki oyunlarla entegre olup, çalışabilen ilk cihaz.

BİZE ULAŞIN