İtalyan Diva: Raffaella Carrà

İtalya’nın Bologna’lı divası Raffaella Carrà ’yı vefatının ikinci yıl dönümünde hayranlıkla bir kez daha anıyoruz.

Giriş Tarihi: 04.07.2023 12:02 Güncelleme Tarihi: 05.07.2023 11:00

Hazırlayan: Ece Büyükçolpan

Bologna deyince milyonların aklına dünyaya bahşedilmiş, tadına doyum olmayan bir dizi lezzet gelir. Ancak Kuzey İtalya'nın kızıl şehri Bologna'nın bir de kült yıldızı var. Yaşadığı süre boyunca Akdeniz ateşine disko parıltısı serpen İtalya'nın divası Raffaella Carrà. Carrà'nın vefatının ikinci yılına ithafen hayatını ve kariyerini mercek altına alıp sizler için derledik.

Raffaella Maria Roberta Pelloni (18 Haziran 1943 - 5 Temmuz 2021) veya bilinen sahne adıyla Rafaella Carrà, kendi ülkesi İtalya dışında İspanya, Latin Amerika ve diğer Avrupa ülkeleri tarafından oldukça sevilen disko şarkıcısı, aktris, dansçı ve televizyon sunucusuydu.

Oyunculuk kariyeri ve Hollywood

Henüz 8 yaşındayken Roma Ulusal Dans Akademisi'ne kayıt olmak için Roma'ya taşınan Carrà, 9 yaşına geldiğinde ilk film oyunculuğu deneyimini yönetmenliğini Mario Bonnard'ın üstlendiği 'Tormento del Passato' adlı filmde edindi. 'Graziella' rolündeki küçük Carrà yıllar sonra Hollywood'a adım atacak kadar başarılı bir aktris olacaktı.

1965 yılına gelindiğinde 20th Century Fox yapım şirketiyle anlaşarak Hollywood'a taşındı. 'Von Ryan's Express' (Fedailer Treni) isimli filmde Frank Sinatra ile beraber başrolleri paylaşan Carrà oldukça gelecek vadeden bir oyunculuk kariyerine sahip olsa da özlemini çektiği ülkesinden daha fazla ayrı kalmayı göze alamadı. 1967 yılında İtalya'ya temelli geri dönüş yapan Carrà, televizyon programı sunuculuğu için kolları sıvadı.

Fütürist Carlo Carrà'dan Raffaella Carrà'ya

'Raffaella Pelloni' olarak yola çıkılsa da 1960'lı yılların ortalarına doğru yönetmen Dante Guardamagna tarafından bir sahne ismi önerildi Carrà'ya. Guardamagna'ya göre böylesine sanatçı ruha sahip olan bir kişiliğin ismi de sanatçılardan ilham alınarak oluşturulmalıydı. Rönesans dönemi ressamı Raphael Sanzio ve fütürist ressam Carlo Carrà'dan alınan ilhamla 'Raffaella Carrà' ismi yaratıldı.

Televizyon kraliçesinin disko dalgası

Raffaella Carrà deyince akla gelen o göz dolduran yüksek enerjili sahne şovları ve renkli disko koreografileri, 1970'li yıllarda İtalyan televizyon kanallarında sunduğu cumartesi gecesi eğlence programları ile şekillenmeye başladı. Renkli kişiliğini yansıtan bu şovlarla kısa sürede tüm İtalya'nın kalbini kazandı. Öyle ki, Eurpeana'nın haberine göre 1984 yılında yayınlanan bir dergide Raffaella Carrà'nın dönemin başbakanından daha çok alkışlandığı, dönemin fulbolcularından çok daha fazla kazandığı ve Aziz Padre Pio'dan daha büyüleyici bir kişiliğe sahip olduğuna inanıldığı yazılıp çizildi.

25 albümlük dev müzik kariyeri

1970'li yıllar itibariyle müzik kariyerine odaklanan Carrà disko dalgasını İtalya'da estirmeye başladı. İçinde 'Tuca Tuca', 'El Borriquito' gibi hitlerin bulunduğu ilk albümü 'Raffaella Carrà' yı 1971 yılında yayınladı. 1976 yılında 'Forte forte forte' isimli albümü ise 36 ülkede yayınlanarak Carrà'yı uluslararası çapta disko kraliçesi olarak üne kavuşturdu.

Ajda Pekkan'ın Türkçe olarak 'Sakın Sakın Ha' ismiyle yorumladığı 'A far l'amore comincia tu','Tanti auguri', 'Pedro', 'Ballo Ballo', 'Fiesta' gibi dillere pelesenk olan bir dizi hit, Raffaella Carrà efsanesini köklendiren başarılı işler olarak tarihe geçti. Carrà, 78 yıllık yaşamına tam 25 albüm sığdırdı.

Eurovision sunumunun aranan ismi

Kariyerinin olgunluk döneminde yüzündeki sıcacık gülümsemesi ve yüksek enerjili tecrübesiyle Rai2'de Eurovision Şarkı Yarışması'nı sundu Raffaella Carrà.

Milyonlar uğurladı

5 Temmuz 2021'de akciğer kanseriyle verdiği mücadele sonucunda aramızdan ayrılan Carrà'yı milyonlar Roma'da işte böyle uğurladı.

Huzur içinde uyu Raffaella Carrà.

BİZE ULAŞIN