Spike Lee sinemasındaki tüm renkler

Spike Lee’nin Haziran’da Netflix’te gösterilecek yeni filmi “Da 5 Bloods”, Afro-Amerikan Vietnam gazileri ve daha birçok şey üzerine…

Giriş Tarihi: 28.05.2020 17:37 Güncelleme Tarihi: 29.05.2020 21:51

Karantina sürecinde "New York New York" isimli bir kısa film çekip, Instagram üzerinden yayınlayan yönetmen Spike Lee bu kez uzun metraj heyecanı yaşıyor. Haziran'da Netflix'te ilk gösterimi olacak "Da 5 Bloods" filmi öncesinde Esquire UK'ye Amerika'daki ırkçılık tartışmaları üzerine görüşlerini aktardı.

"Da 5 Bloods", Afro-Amerikan dört gazinin savaştan onlarca yıl sonra manga komutanlarının cesedini ve gömülü bir altın zulasını bulmak için Vietnam'a dönmesi üzerine. Ama film sadece bundan ibaret değil. Harlem gecekondu bölgelerinden, faşist cinayetlerden ve dönemin ABD Başkanı Richard Nixon'un siyasi tavrını da içeriyor. Üstelik 1970'lerin müthiş şarkıları eşliğinde…

Yönetmen daha önceki filmlerinde de Amerika'da bir siyah olarak yaşamanın ne demek olduğunu izleyicilere aktardı. Filmlerinde Afrikalı-Amerikalıların sorunlarını ve kendilerine yönelen ırkçılığı anlattı. Hatta bir filminde siyah lider Malcolm X'in hayatına yer verdi. Kendisi Ocak 2020'de Cannes Film Festivali'ne seçilen ilk siyah jüri başkanı oldu.

Francis Ford Coppola'nın "Apocalypse Now" yapımını sevdiğini söyleyen Lee neden Afro-Amerikan askerlere odaklanan bir film yapmak istediğini şu şekilde anlattı: "Vietnam Savaşı sırasında, Afro-Amerikan nüfusu Amerika Birleşik Devletleri'nin yüzde 10'uydu. Yine de savaşın zirvesinde Vietnam'daki savaş güçlerinin üçte biri olduk. Bu genç adamlar, liseden koparıldı, cephelere gönderildi. Bu filmde anlatmak istediğim bu."

BİZE ULAŞIN