Mars, geçmişte Dünya'dakilerden daha büyük nehirlere sahip olabilir

Bilim insanları, Mars'ın geçmişte sıcak ve sulak iklimin yaşandığını ve Dünya'daki benzerlerinden daha büyük nehirlere sahip olabileceğini açıkladı.

Giriş Tarihi: 29.03.2019 14:35

ABD'nin Chicago Üniversitesinden bilim insanları, Mars'taki iklim şartlarına dair bilinenlerin aksine gezegenin milyonlarca yıl önce suyun gece ve gündüz sıvı halde kalmasını sağlayan sıcak iklime sahip olduğuna dair izler bulunduğunu açıkladı. Mars'ta su aşındırması sonucunda oluştuğu anlaşılan derin vadiler bulunduğunu belirten araştırmacılar, bu vadi yataklarının genişliğinin tabanlarındaki çakıl taşı oluşumlarının, buradan akan nehirlerin Dünya'dakilere göre çok daha büyük ve güçlü debiye sahip olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Mars hakkında aldığımız yeni bilgiler konusunda bilim insanları, bu kanıtların gezegenin ikliminin evrimine dair mevcut bilgilerle çeliştiği, böylesine güçlü sulak iklimin hangi şartlarda oluştuğunun bilinemediğini de ekledi.

Kızıl Gezegen, geçmişinde belirli bir dönemde suyun gece ve gündüz şartlarında sıvı halde kalmasını sağlayan sera etkisinin oluştuğu tespit edildi. Araştırmacılar, bunun uzun süre devam ettiğini ancak bu iklim koşullarının uzun zaman içinde değil, bir düğmenin açılıp kapanması gibi aniden değiştiğini ve aşırı soğuk ve kurak iklimin hakim olduğunun anlaşıldığını kaydetti.

Bu durumun Mars'ta atmosfer oluşumunun daima zayıf olduğuna dair bilinen açıklama modelleriyle çeliştiği de vurgulandı.

BİZE ULAŞIN