Podyumlarda Doğan 8 Şarkı

Podyumlar müziksiz düşünülebilir mi hiç?

Giriş Tarihi: 24.01.2024 10:27 Güncelleme Tarihi: 24.01.2024 10:27

Yazı Ece Büyükçolpan

Sabato de Sarno'nun Gucci'deki ilk çıkışına ilham olan Ancora ve müzisyenlikten kreatif direktörlüğe yatay bir geçiş yapan Pharrell Williams'ın tasarımcı kimliğini sahne yerine koyduğu podyumlarla birleştirdiği şarkıları... Bu yıl podyumların şarkıları da en az koleksiyonlar kadar dikkat çekiciydi. Zaten müziksiz bir podyum düşünülebilir mi? Ancak bu sekiz şarkı, koleksiyon parçası misali ilk defa podyumda görücüye -pardon, dinleyiciye- sunuldu.

İşte podyumlarda doğan o sekiz şarkı:

Good People – Pharrell Williams ft. Mumford & Sons (2024)

İngiliz rock grubu Mumford & Sons, 2019 yılından bu yana ilk parça olan, Pharrell Williams iş birliği "Good People"ı, Louis Vuitton'un Paris Moda Haftası'nda sunulan Sonbahar/Kış 2024 Erkek Giyim defilesinde koleksiyon parçaları eşliğinde sunmuş oldu.

Hem New York hem de Paris'te kaydedilen şarkıda yer alan yerli vokaller, Williams'ın tasarımı Kızılderililerden ilham alan koleksiyonla uyum sağladı.

Doctor – Pharrell Williams ft. Miley Cyrus (2024)

Evet, yine Pharrell. Yapımcılığını Pharrell Williams'ın üstlendiği ve henüz bir yerlerde yayınlanmamış olan yeni Miley Cyrus şarkısı "Doctor", Williams'ın müzik grubu N.E.R.D.'nin küratörlüğünde ve Williams'ın kreatif direktörlüğünde tasarlanan Louis Vuitton Sonbahar/Kış 2024 Erkek Giyim defilesinde izleyicilerle buluşturuldu.

Ancora, ancora, ancora – Mark Ronson ft. Mina (Remix) (2023)

İtalya'nın Sezen Aksu'su, buram buram İtalya kokan sesiyle Mina, Sabato de Sarno'nun Gucci koleksiyonunu tasarlarken nostaljik bir ilham kaynağıydı. Sarno bunu böyle belirtiyor, zaten lüks moda evinin yeni kreatif direktörü Sarno, Gucci'nin İtalyan mirasını yansıtan eski gücünü ona geri kazandırmaya kararlı olduğunu söylüyor. Sarno ve Gucci için oldukça kritik bir başlangıcı temsil eden koleksiyon ise adını İtalyancada "yeniden" anlamına gelen, Mina'nın nostaljik parçasına da ismini veren "ancora" kelimesinden alıyor.

Gucci için yepyeni bir başlangıç olan Gucci Ancora İlkbahar/Yaz 2024 Kadın Giyim defilesinde koleksiyona eşlik eden sürpriz, ünlü müzik yapımcısı Mark Ronson tarafından "yeniden" yorumlanan "Ancora" remix'iydi. Koleksiyonda duyulur duyulmaz büyük ilgi uyandıran şarkı, Gucci Ancora koleksiyonunun ana rengi Ancora kırmızısı "Rosso Ancora" single kapağı ile dijital platformlarda yerini aldı.

Ronson, şarkıcının etkileyici derinliğini keşfetmenin kendisi için nasıl bir şey olduğunu şu sözlerle belirtiyor: "Sabato bana ikonik şarkı 'Ancora, ancora, ancora'nın Gucci'nin kreatif direktörü olarak ilk çıkışının tema şarkısı olmasını istediğini söyleyene kadar şarkıyı duymamıştım bile. Ne şarkı ama. Sesine, yaydığı tutku ve arzuya, büyüleyici enstrümantal düzenlemeye aşık oldum… Üzerinde çalışmak benim için bir zevkti."

Airplane Tickets – Pharrell Williams ft. Swae Lee, Rauw Alejandro (2023)

Louis Vuitton gibi bir markanın kreatif direktörü olması, elbette ki Pharrell Williams'ı müzik stüdyolarından alıkoyamadı! Williams, geçtiğimiz Aralık ayının sonlarında Hong Kong'da düzenlenen Louis Vuitton Pre-Fall 2024 Erkek Giyim defilesinde Rauw Alejandro ve Swae Lee ile birlikte kaydettiği "Airplane Tickets" adlı şarkısını koleksiyonuyla aynı anda yayınladı.

Unearth Her – FKA Twigs (2023)

FKA Twigs, Paris Moda Haftası kapsamında düzenlenen Valentino L'école İlkbahar/Yaz 2024 Kadın Giyim defilesinde adeta bir konser verdi. Valentino, "Unearth Her" isimli şarkının, İngiliz müzisyen Koreless ile iş birliği içinde yapılan ilk çıkışının defile kapsamında yapıldığını açıkladı.

Daytona (Albüm) – Pusha-T (2018)

Amerikalı rapçi Pusha-T, 2018 yılında yayınladığı solo albümü Daytona'yı ilk kez Paris Moda Haftası'nda tanıttı.

Fade (I Feel It) – Kanye West ft. Ty Dolla Sign, Post Malone (2016)

Kanye West'in 2016 yılındaki New York Moda Haftası'nda düzenlenen, son dakika yapılan defilesi Yeezy Season 2, sektördeki bazı kişilerce pek hoş karşılanmasa da, Kanye hayranlarının yüzünü güldürmeyi başarmıştı çünkü West'in The Life of Pablo albümünün ilk single çalışması Fade (I Feel It) isimli teklisi, absürd şovun tesellisi niteliğindeydi.

Bad Romance – Lady Gaga (2009)

"Walk, walk fashion baby."

Yani kabaca, "defiledeymiş gibi yürü bebeğim."

Sözlerinden de anlaşılacağı gibi bir dönem dünyayı kasıp kavuran Lady Gaga'nın modayı da etkisi altına aldığı yılların özeti niteliğindeki an 2009 yılında yaşandı. Alexander McQueen'in İlkbahar/Yaz 2010 koleksiyonunun defilesinde ilk kez duyulan şarkı, o ikonik dansı ve Gaga ayakkabılarını trend haline getiren "Bad Romance"ten başkası değildi. Paris'te düzenlenen özel defilede Lady Gaga katılımcılar arasında yer almasa da moda tarihine imzasını atmayı başardı.

BİZE ULAŞIN