Formula 1 mesajı

Birçok kez Formula 1 teknolojisine atıfta bulunan iddialı modeller gördük. Ama sanırım bu kadar ileri gidebilen olmamıştı. Infiniti doğru yolda gözüküyor!

Giriş Tarihi: 29.04.2017 11:54

Yazı: Onur AKÇAY

Koltuklarından ön tamponuna kadar Formula 1 araçlarından esinlenerek iyi işler yapmaya çalışan marka ve modelleri hatırlıyorum. Anlamı olan, değer katan işleri gördüğümde 'bravo' dediğimde oldu, sadece Formula 1 ismini basın bültenine yazmak için yapılan gereksiz çalışmalara denk geldiğimde 'ne gerek varmış bu benzetmeye!' diye hayıflandıklarım da oldu. Hal böyle olunca bazıları iz bıraktı, gelecek modellere yol gösterdi, ama birçoğu da ne yazık ki asla hatırlanmayacak kadar kötü işler olduğundan unutuldu gitti. Fakat esas önemli olan Formula 1 araçlarına özenmek değil, dünyanın en büyük motor sporları arenası olan Formula 1'de kullanılan teknolojinin ne kadarının bir otomobile uygulanabileceğini düşünmek, bulmak. Zor olan ise tabii ki uygulamaya geçirmek. Bu yüzden Infi niti'nin fark yaratmak adına çok doğru bir yolda olduğunu düşünüyorum.

Marka, Formula 1 deneyimlerini Project Black S serisi üretiminde göstermeyi amaçlıyor. Yeni Infiniti Q60 Coupe üzerinden otomobil tutkunlarıyla buluşacak olan Project Black S, titanyum egzoz sistemi, ultra hafif 21 inçlik jantlar, yüksek performans lastikleri, karbonfiber aerodinamik karoser kiti ve özel mat gri-siyah rengiyle en dikkat çekici spor coupelerinden biri olmaya aday. Ama Infiniti açısından Q60 Project Black S'i bu denli önemli yapan en büyük yenilik, ilk defa ERS teknolojisinin seri üretim bir otomobilde sunulması.

Q60 Project Black S'te kullanılan performans-hibrit güç ünitesi ERS desteği sayesinde anlık % 25 tork desteği, yani %25 daha fazla çekiş desteği sağlıyor. Formula 1'den aktarılan bu teknoloji henüz seri üretim hiç bir binek otomobilde sunulmuyor. Kinetik enerjiyi depolayan 'Enerji Yenileme Sistemi (Energy Recovery System-ERS)' adındaki bu teknolojide çift hibrit güç aktarımı elektrik enerjisinden faydalanarak anlık tork artışları sunuyor. Bu sistem sayesinde hızlanmada hiçbir gecikme yaşanmadan maksimum ivmelenme sağlanıyor. Yani kesintisiz sürüş keyfi, aracın size en büyük armağanı.

Q60 Coupé Project Black S, ödüllü çift turbo beslemeli 3.0 litrelik V6 motorla dikkat çekiyor. Otomobilin mevcut motor seçenekleri arasında dünyanın ilk değişken sıkıştırma oranına sahip ve şimdiye kadar yaratılmış en gelişmiş içten yanmalı 4 silindirli turbo beslemeli VC-Turbo da bulunuyor. Q60 2.0t'de 4 silindirli turbo beslemeli VCTurbo, 211hp; Q60S 3.0t'de çift turbo beslemeli V6 ise 405hp güce ulaşıyor. Henüz iç mekân detayları tam olarak paylaşılmayan aracın çok toz kaldıracağı aşikâr!

BİZE ULAŞIN