Fransız ekolü

DS Automobiles, markanın sıfırdan geliştirilen ilk ürünü DS 7 Crossback’in dünya prömiyerini Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirdi.

Giriş Tarihi: 16.04.2017 12:58 Güncelleme Tarihi: 16.04.2017 12:58

Yazı: Onur AKÇAY

Meraklıları döneminin en dikkat çekici araçlarından biri olmayı başaran, 1955 yılında tanıtılan ilk DS modelini hemen hatırlayacaktır. Geçmişe saygımız sonsuz, ama artık dikkat çekmek, başarıya ulaşmak, yeni bir marka yaratmak çok, ama çok daha zor. Dünyada da ülkemizde de DS markasının neler yapacağı gerçekten merak konusu. DS 4 ve DS 5 gibi modeller gemiyi yürütebilir mi? gibi sorular varken ortaya çıkan DS 7 Crossback, markanın planlarının beklenenden daha güçlü olabileceğini işaret etti. Dünya çapında satışları her geçen gün artan SUV segmentine yatırım yapan DS Automobiles, Paris'te geliştirilen ve tasarlanan aracı Fransa'daki Mulhouse ve Çin'deki Shenzhen Fabrikaları'nda üretecek.

Aslına bakarsanız aracı incelemeye başladığımda basın bülteninden fotoğraflara kadar birçok yerde Fransa ve Fransız tarzı vurgusu dikkatimi çekti. Örneğin; Paris'te bulunan dünyaca ünlü Louvre Müzesi önünde yapılan fotoğraf çekimi, ön panel, kapılar, konsol ve Nappa deri koltuklarda kullanılan Fransız tasarım sembolü inci dikişler, Fransa'nın en iyi ses uzmanlarının bulunduğu Focal Electra'nın geliştirdiği ses sistemi ilk göze çarpan detaylar. Ayrıca geniş bir hedef kitleye hitap etmesi için kokpitte kullanılan beş farklı ambiyans seçeneğinin de Fransa vurgusu yaptığını unutmamak gerek. Şöyle ki; DS markasının doğduğu yer olan Paris'i hatırlatması için bu ambiyans paketleri Bastille, Rivoli, Faubourg ve Opéra olarak adlandırılırken, aracında Grand Tourer vurgusunu pekiştirmek isteyenler için tasarlanan ambiyans modeliyse Performance Line olarak adlandırılıyor.

İç mekânda Fransız ekolü ön planda olsa da bana göre dış tasarım başka şeyler söylüyor. Şahsi fikrim aracın dış görünümünün olması gerektiği gibi, çağdaş, yenilikçi Alman SUV tasarımlarına benzediğini düşünüyorum. Bu nedenle de henüz belli olmayan fiyat konusunu karşılaştırma dışında bırakırsak rekabetçi bir araçla karşılaşacağımız kanısındayım. DS 7 crossback, krom 'DS Wings' ön ızgarasıyla güçlü, asil bir ifadeye sahip. Yeniden tasarlanan DS amblemi ise bir hanedan armasına benziyor.

Benzinli-hibrit güç ünitesinin yanı sıra, üç benzinli ve iki dizel motor seçeneği bulunan araçta iki yeni sistem ön plana çıkıyor: Yoldaki yükseklik ve çukurları kamera aracılığıyla tespit ederek, sürekli olarak amortisörlerin hareketlerini yöneten 'DS Active Scan Suspension' ile 100 metreye kadar olan mesafede, nesnelerin daha kolay görülmesini sağlayan 'DS Night Vision' fark yaratacağa benziyor.

BİZE ULAŞIN