Yıkılan tabu

Dodge, hem markanın hem de modelin tarihçesine büyük harflerle yazılacak önemli bir yenilikle karşımıza çıktı. İşte, yeni 4x4 Challenger.

Giriş Tarihi: 02.02.2017 16:33 Güncelleme Tarihi: 02.02.2017 16:38

İlk olarak yedek parça üreticisi olarak faaliyet gösteren, daha sonra araç üretimine başlayan Dodge markasının hikâyesi yaklaşık 100 yıl öncesine dayanıyor. Ülkemizde de yıllarca gördüğümüz kamyon ve kamyonetleri bir kenara bırakırsak, benim için markanın esas hikâyesi 1959 yılında Chrysler ortaklığıyla ürettikleri Silver Challenger modeliyle başlıyor. Yaklaşık 10 yıl sonra bugünkü modele de ilham kaynağı olan ikinci versiyonla bambaşka bir hikâye yazmayı başaran Challenger, eski-yeni fark etmeksizin hâlâ tüm dünyada erkek sürücülerin en beğendiği rüya otomobiller kategorisinde yer alıyor.

'Amerikan Kası' veya 'Muscle Car' olarak adlandırılan Challenger ve benzeri modellerin ortak özellikleri, motoru kaputu altında yatan yüksek litreli çok güçlü motor, arkadan itiş ve lastiklerden çıkan dumanlardı. Gaz pedalına her yüklenildiğinde yan yan kalkan Challenger'ın görüntüsünü hepimiz hatırlarız diye düşünüyorum. Ama Dodge'dan gelen bu yeni hamle işleri biraz değiştireceğe benziyor. Çünkü artık 'dünyanın ilk dört çeker kaslı aracı" olarak tanımlanan Dodge Challenger GT AWD var. "Ama olmaz ki, bu aracın en büyük özelliği zaten arkadan itişli olmasıydı!" diyenleri duyuyorum ve hak veriyorum. İyi haber şu; araç normalde arkadan itişli gibi davranmaya devam edecek. Fakat özellikle ani kalkışlarda ve aracın ihtiyaç duyduğu performans dakikalarında gücü ön tekerleklere de göndererek tutunmayı artıracak. ABD ve Kanada gibi kış şartları zor olan ülkeleri düşündüğümüzde hedef kitlenin buna pek itiraz edeceğini sanmıyorum. Çünkü karlı zeminlerde bu aracı arkadan itişli olarak kullanmak gerçekten yetenek istiyor. Araçta 305 beygirlik 3.6 litre V6 bir motor görev yapıyor.

Otomobil dış görünüş olarak normal bir Challenger'dan çok da farklı değil. İlk bakışta sis farların altındaki spoiler ve beyaz kaplı ön panjur, 19 inçlik jantlar ve bagaj kapağının üstündeki spoiler göze çarpıyor. İç mekândaysa ısıtmalı ve soğutmalı Nappa deri koltuklar ile 8,4 inçlik bilgi ekranı yer alıyor. Buna ek olarak yaklaşık 1.000 dolarlık bir farkla 'GT İç Mekân Paketi' ne sahip olmak mümkün. Bu paket, özel Alcantara karışımı koltuklar, daha güçlü olan dokuz hoparlörlü ses sistemi sunuluyor. Dodge Challenger GT AWD'de projektör sis lambaları, arka park yardımı, ısıtmalı ve havalandırmalı ön koltuklar, ısıtmalı-eğimli ve teleskopik direksiyon, Apple CarPlay, Android Auto ve yedek kamera standart olarak geliyor. Bizim için işin en üzücü yanı ise fi yatı; ABD'de bu aracı 33 bin 400 dolara satın alabiliyorsunuz.

BİZE ULAŞIN