Art Basel Miami Beach 2023’te Neler Oldu?

Art Basel Miami Beach’in bu yılki edisyonunda moda ve sanat işbirliği devam etti.

Giriş Tarihi: 18.12.2023 13:27 Güncelleme Tarihi: 22.12.2023 10:18

Yazı Ece Büyükçolpan

Art Basel Miami Beach Nedir?

Dünya sanat fuarları arasında en önemlileri arasında yer alan Art Basel, 1970 yılında üç sanat galericisinin girişimi sonucu İsviçre'nin Basel şehrinde ortaya çıktı. Günümüzde Amerika, Avrupa ve Asya olmak üzere üç kıtaya yayılan çağdaş sanat sergisi ilk kez 2002 yılında Miami Beach'te gerçekleştirildi.

Art Basel Miami 2023'te Neler Oldu?

Bu yıl 7-10 Aralık tarihleri arasında Miami Beach'te gerçekleştirilen Art Basel Miami Beach 2023, birçok galeriyi ve 79.000'den fazla ziyaretçiyi ağırladı. Kuzey Amerika'nın en büyük sanat fuarı olan Art Basel Miami Beach, deyim yerindeyse bu yılın trendlerini ve trend dönüşümlerini özetledi.

Art Basel'in fuar ve sergi platformları direktörü Vincenzo de Bellis, Artsy'ye verdiği röportajda "Katılımcı galerilerimizin iddialı eserleri, uluslararası koleksiyonerlerle buluşturuldu. Bu hafta Miami Beach'teki yüksek enerji ortada," dedi.

Bu yıl 277 sanat galerisini fuarında ağırlayan Art Basel Miami Beach 2023, fuar boyunca yedi haneli satış rakamlarına ulaşmayı başardı. Miami, Florida merkezli galeri Spinello Projects, Puerto Rico'lu sanatçı Esaí Alfredo imzalı tablolarından oluşturduğu standını VIP ziyaret gününün ilk bir buçuk saatinde satarken, bu yıl fuarda birçok önemli müze satışı da gerçekleştirildi: Alicia Adamerovich imzalı bir tablo, ICA Miami tarafından Michael Kohn Gallery'ye satılırken; Hales Gallery'nin Jordan Ann Craig'in bir eserini ABD'nin ismi açıklanmayan önde gelen müzelerinden birine sattığı belirtildi.

Satışlarda Artış Gözlendi

Sanat dünyası, belirsizlik ve dalgalanmalarla dolu bir yılı daha ardında bırakırken Art Basel Miami Beach 2023'e gösterilen yoğun ilginin, önümüzdeki yılda sanat sektörü için iyimser bir hava belirlemiş olabileceği tahmin ediliyor. Öyle ki New York merkezli modern sanat galerisi Lehmann Maupin'in ortaklarından Fionna Flaherty, "Fuarın açılış saatlerinden bu yana standdaki satışlar oldukça güçlü, bu da bu yılın durgun pazarına rağmen iyimser yönde değişim gösterdiğinin sinyalini veriyor. Hem özel müşterilerle hem de kurumlarla işlemlerimizi gerçekleştirdik," dedi.

Yükselişte Fuardaki Etkinliklerin Etkisi

Rakamlar dikkate alındığında, fuarın erişim alanını genişletmeye yönelik girişimlerin sektörü olumlu etkilediği söylenebilir. Moda ve müzik sektörünün birleştirilerek düzenlendiği etkinliklere ev sahipliği yapan Art Basel Miami Beach'in bu yılki edisyonunda katılımcıların pek çoğunun herhangi bir eser satın alma niyetinde olmaktan ziyade eklektik eserlere göz atıp fuardaki etkinliklerin tadını çıkarmak istemesine bakılırsa, söz konusu etkinliklerin sanat sektörünü canlandırdığı ortada.

Ne var ki, Kübalı sanatçı Maria Magdalena Campos-Pons, Amerikalı rapçi Chance The Rapper gibi isimlerin veya sadece oluşturulan genel ortamın fuarın itibarı için olumlu bir etki bıraktığı düşünülmüyor. Dünya çapında sanat fuarlarına katılım gösteren ziyaretçi profilinin kültürel açıdan zengin birikime sahip bir kitle olduğu düşünülse de sanat otoritelerince eğlence sektörünün bu gibi sanatsal etkinliklere dahil olmasının sanatın duruşuna uygun olmadığı belirtiliyor.

Sanat ve Moda Kaynaşmaya Devam Ediyor

Son zamanlarda moda sektörünün önde gelen kreatif direktörlerinin modern sanatın önemli sanatçılarıyla yaptığı işbirlikleri oldukça dikkat çekiyor (Paris'teki Fondation Louis Vuitton x Kusama işbirliği gibi). Art Basel Miami Beach 2023'te de moda, modern sanat ile buluşturuldu. İşviçre merkezli spor ve yaşam tarzı markası On'un, sanatçı Pamela Rosekranz ile yaptığı işbirliğinin sonucu tasarlanan spor ayakkabı fuarda sergilenirken Louis Vuitton, ünlü mimar Frank Gehry tarafından yeniden yorumlanan Capucines çanta koleksiyonunu tanıttı.

Art Basel Miami Beach 2023'te Satılan En Pahalı Eserler

Fuarın bu yılki edisyonunda satılan en pahalı parça Philip Gouston'ın Painter at Night (1979) adlı eseri oldu. Eser, 20 milyon dolara satıldı.

Rekor fiyata satılan diğer eserler ise şöyleydi:

*George Condo - Smiling Aristocrat (2023), 2,35 milyon dolar

*Henry Taylor - MADE IN MEXICO (2016), 1 milyon dolar

*Amy Sherald - The Beauty of Change (A Happy Man) (2023), 850,000 dolar

*Charles Gaines - Numbers and Trees: Arizona Series 1, Tree #5, Thunder (2023), 795,000 dolar

*Rashid Johnson - God Painting "A New Day" (2023), 750.000 dolar

*Jenny Holzer - Working Copy (2023), 550,.00 dolar

*Firelei Báez - Untitled (Southern Building) (2023), 495.000 dolar

*Gary Simmons - Trenchtown Dreams (2023), 375.000 dolar

*Flora Yukhnovich - Bacchanalia (2023), 320.000 euro, yani 402.000 dolar

BİZE ULAŞIN