2023’ün En İyi Şarkıları

Müzik açısından yine harika bir yıl geçirdik. Esquire’ın deneyimli müzik yazarlarından Bria McNeal, dünyayı sallayan en iyi hitleri bir araya getirdi.

Giriş Tarihi: 12.12.2023 09:15 Güncelleme Tarihi: 12.12.2023 10:18

Hazırlayan Bria McNeal / Çeviri Zeynep Merve Kaya

Siz de diğer herkes gibi Spotify Wrapped'ının karmakarışıklığı yüzünden utanan insanlardan mısınız? Üzülmeyin, en azından önümüzdeki yılda kaliteli müzikler keşfetmenizi sağlayacak bir listeyle karşınızdayız. Yıl boyunca, müzik sektörünü canlı tutan sanatçılarla röportajlar yaptık, yeni albümlerini mercek altına yatırdık. Açıkçası, müzikte kalite giderek yükseliyor. The Beatles'ı ele alalım mesela; yayınladıkları son parçanın üzerinden 43 yıl geçmişken, efsane grubun yayımlanmamış şarkılarından biri yapay zeka ile canlandırılan John Lennon'ı yeni nesil müzikseverlerle buluşturdu. Aynı şekilde Rolling Stones, 18 yılın ardından ilk kez yeni parçalar içeren bir albüm yayınladı.

Bu yıl sahnede sadece ikonlar yoktu. Lola Brooke ve Saint Harrison gibi harika sesler sahneye ilk kez çıktılar ve söyleyecek çok şeyleri vardı. Lana Del Rey, Chris Stapleton ve Sufjan Stevens gibi çağdaş ozanları da unutmadık elbette; onlar da bize müziği neden sevdiğimizi hatırlatmaya devam ettiler. Aşağıda, "yılın en iyileri" diyebileceğimiz bir liste var.

Ayrıca Esquire Türkiye'nin Spotify hesabını takibe alırsanız, listenin güncellenmiş bir versiyonunu dinleme şansınız da var!

The Rolling Stones – "Get Close"

Efsaneler efsanesi The Rolling Stones, 18 yıl aradan sonra yayınladıkları yeni şarkılarıyla 26. stüdyo albümlerine de imza atmış oldular. Ve herkesin beklentisini kat be kat aştılar. Hackney Diamonds, Mick Jagger ve tayfasının 60 yıldır yaptıkları şeyi yineledikleri bir albüm; yüksek sesli rock, hüzünlü country ve artık imzaları haline gelen Chuck Berry-vari boogie ile dolu. Albümdeki her parçaya "en iyi" diyemeyiz elbette ama sizi özellikle "Get Close"'u dinlemeye davet ediyoruz. İnsana en kötü günahlarını hatırlatacak kadar havalı, marş gibi söyleyebileceğiniz bir nakaratı var.

boygenius – "Not Strong Enough"

Kemikleşmiş cinsiyetçilik ve kontrolü kaybetme temaları üzerinde dolaşan "Not Stong Enough", süper grup boygenius'un şimdiye kadarki en iyilerinden biri. Parçada, grubun tüm vokalistleri (Lucy Daucus, Phoebe Bridgers, Julien Baker) insanı ele geçiren bir performans sergileyerek güncel toplumsal sorunlar hakkında fikirlerini beyninize işliyorlar adeta. Koro halinde süreli tekrarladıkları, "Always an angel, never a god" bölümü adeta karanlık bir gece gibi üzerinize çöküyor.

Chris Stapleton – "Loving You On My Mind"

Chris Stapleton, farklı damar tellerine dokunan bir müzisyen. Harika bir sesi var. Country ile rock füzyonu bir muhteşem. Viskiye adanmış pek çok şarkısı var. Zaten şarkılarının çoğu hüzünlü. Tüm bunlara 2023'te bir yenisi eklendi: seksi notalar. Son albümü Higher'dan "Loving You On My Mind", son zamanlarda dinlediğiniz en seksi şarkılardan biri olacak.

Paul Russell – "Lil Boo Thang"

Yılın eğlencelik şarkısı karşınızda. (Bu yıl böyle şarkılara ne kadar da çok ihtiyacımız vardı ama!) The Emotions'ın "Best of My Love"'ından sample'lar kullanan bu parça, Los Angeles yerlisi Paul Russell'ı yılın başında bir TikTok ünlüsü yaptı. 1970'ler groove'unu 21. yüzyılda süsleyerek önümüze koyan parça, bizden 10 üzerinden 10 alıyor.

The Beatles – "Now and Then"

The Beatles, muhteşem dörtlünün hepsinin dahil olduğu son bir şarkı yayınlayacaklarını açıkladıklarında –John Lennon'un sesi yapay zeka yardımıyla eski demolardan birinde kullanıldı- biraz çekimserdim, itiraf ediyorum. Hata yaptığımı kabul ediyorum. Eski ve yeni materyallerin kusursuz birleştiğini görmek, hele de John Lennon'ı bunca yıl sonra yeni bir şeyler söylerken dinlemek, oldukça duygusal ve karşı koyulamaz bir deneyim. Lennon'un sesini eski demolardan ayrıştırmayı kendine görev edinen ünlü yönetmen Peter Jackson, Esquire'a verdiği röportajda, "The Beatles'ın yeni bir şarkı yayınlaması, tüm dünya için en önemli olaylardan biri" diye durumu özetlemişti.

Lana Del Rey – "A&W"

Lana Del Rey'in upuzun başlıklı 2023 albümü Did You Know That There Is a Tunner Under Ocean Blvd'da yer alan bu yedi dakikalık şarkı, hipnotize edici bir seks ve utanç hikayesi anlatıyor. Ama sanatçı her zaman olduğu gibi dinleyicisini diken üzerinde tutmayı başarıyor: şarkının bir yerinde senaryo tamamen değişiyor, tam perspektifi yakaladım derken kendinizi farklı ritimler üzerinde farklı şeyler anlatan birini dinlerken buluyorsunuz. Garip, evet. Ama çok da büyüleyici.

Offset (feat. Cardi B) – "Jealousy"

Offset ve Cardi B'nin, kendilerini sinirlendirecek olanlara söyleyecek çok lafları var. İki öldürücü flow ve harika bir ritme sahip olan parça, ikilinin evliliklerine dair etraftan duyduğunuz her şeyi sorgulamaya davet ediyor dinleyenleri.

Jungle – "Back on 74"

Üç dakika, 29 saniyelik bir müzikal eğlenceye hoş geldiniz. Çalma butonuna bastığınız anda 70'ler diskosunun büyüsüne kapılacağınız "Back on 74", İngiliz grubun hafif, eğlenceli hitlerinin 2023'te zirve yaptığını kanıtlıyor. Haberlerde gördüğünüz kahredici şeylerden –ve radyolarda en çok çalınan basit şarkılardan- uzaklaşmak istediğinizde Jungle'ın kapısını çalabilirsiniz.

Olivia Rodrigo – "All-American Bitch"

2023'ü Olivia Rodrigo'dan daha iyi geçiren bir sanatçı bulabilir misiniz? "All-American Bitch"'te zamane gençlerinin klasik dertlerine değinen Rodrigo, şarkı boyunca kah şarkı söylüyor kah çığlıklar atıyor. Ama bir şekilde bu sıkıcı hikayeyi ilgi çekici kılmayı başarıyor. Sesi sonuna kadar açın ve ergen öfkesini iliklerinizde hissedin.

Lenny Kravitz – "TK421"

Lenny Kravitz on yıllardır müzikal füzyonlar yaratmada usta bir isim ama funk ve rock'ı kusursuz şekilde birbirine yedirmeyi hala başarıyor olması gerçekten şaşırtıcı. 2024'te çıkması beklenen yeni albümü Blue Electric Light'ın ilk single'ı "TK421"'e bakın mesela. Elektrik gitar ve saksafon sesleriyle bangır bangır başlayan şarkının etkileyici basını kemiklerinizde hissediyorsunuz.

Lola Young – "Don't Hate Me"

Sahneye yeni çıkan sanatçılardan Lola Young, "Don't Hate Me" ile tüm ilgiyi kendisine çekiyor. Eski sevgilisine olan aşkının bitmesi ve gerçek kişiliğinin ortaya çıkmasıyla ilgili sözleriyle parça, sizin de birkaç damarınıza basacak, uyarmadı demeyin.

Sufjan Stevens – "Will Anybody Ever Love Me?"

Sufjan Stevens'ın muhteşem yeni albümü, kısa süre önce kaybettiği sevgilisine adanmış. Her parça aşklarını yüceltiyor fakat "Will Anybody Ever Love Me?" duyguların tavan yaptığı o noktayı temsil ediyor. Parçada Stevens'a eşlik eden kadın vokallerin büyüleyici harmonisi, koşulsuz sevginin köşe başında beklediğine dair olan umutlarınızı yeşertecek.

Caroline Polachek – "Welcome to My Island"

Caroline Polachek o kadar iyi ki! 2016'da dağılan indie pop ikilisi Chairlift'in bir parçası olan Polachek, 2023'te şimdiye kadarki en iyi albümü "Desire, I Want to Turn Into You"'yu yayınladı. Çok iyi parçalarla dolu albümdeki öne çıkan parça, sözleri albüme ismini de veren "Welcome to My Island". Technicolor dokunuşlarla bezeli parça, Charli XCX ve 1975'ten George Daniel'ı misafir eden bir remikse de sahip.

Thundercat & Tame Impala – "No More Lies"

Saykodelik tavşan deliğinden aşağı kaybolabileceğiniz bu parça, beş dakikadan uzun sürüyor ve sözleri, eksik yönleriyle sonunda yüzleşmeye hazır olan bir adamın hikayesini anlatıyor. Tebrikler. Biz daha çok muhteşem prodüksiyonunu dinlemek için buradayız.

Hozier – "Eat Your Young"

"Take Me to Church"'ün viral popülaritesinden on yıl sonra, İrlandalı şarkıcı ve söz yazarı Hozier, 2023'te adeta Rönesans'ını yaşıyor. Bu parça da bunun sebeplerinden biri. "Eat Your Young", karanlık yönleriyle sizi içine çeken seksi bir şarkı. "Açlıktan ölüyorum, hayatım" diyor Hozier. "Bırak da dudaklarım bir şeye değsin. Dünyaya dişlerimi geçireyim."

Róisín Murphy – "CooCool"

Biraz havanız değişsin istiyorsanız, "CooCool"'u dinlemeniz yeterli. Akşamdan kalma hissetmeden harika bir gece geçirmek istediğinizde açtığınız şarkılardan biri bu. İrlandalı dans müzik efsanesi on yıllardır dans sevdalılarını pistlere davet ediyor aslında ama bugün, burada, "CooCool" ile çok daha fazlasını da yapabileceğini kanıtlıyor.

Saint Harison – "Ego Talkin'"

Saint Harison, yeni favori R&B sanatçınız olmak için uzaklardan geldi; yumuşacık vokalleri, iç parçalayıcı şarkı sözlerinin üzerinde adeta dans ediyor. Şarkıcının, ilişkilerindeki bencilliklerini ele aldığı "Ego Talkin'", dönüp kendinize bakmaya hazır olmadığınız bir anda dinlenmemeli.

Victoria Monét – "On My Mama"

Müzik sahnesinde yeterince önemsenmediğini düşündüğümüz Monét, "On My Mama"'da kendine olan yıkılmaz güvenini gözler önüne seriyor. Aslında yıllardır Ariana Grande ile birlikte, yıldızın en büyük hitlerine imza atan Monét, sadece dinleyenleri değil, Grammy jürisini de etkilemişe benziyor. Parça, 2024 Grammy Ödülleri'nde Yılın En İyi Kaydı ödülüne aday.

Doja Cat – "Paint The Town Red"

Doja Cat hakkında istediğinizi söyleyebilirsiniz -ki sosyal medyada yaptıkları, şöhrete olan yaklaşımı, moda seçimleri gibi şeyler hakkında söylenecek çok şey var- ama bu kadın, nasıl şarkı yapılacağını çok iyi biliyor. "Paint The Town Red" tam da bu konular etrafında dolaşıyor ve Doja, bize hakkında konuşulacak daha fazla şey vaat ediyor.

Lola Brooke – "Just Relax"

Brooklyn yerlisi MC Lola Brooke, "Just Relax"'ta Black Sheep'in 1993 çıkışlı hiti "This or That"'i sample'lıyor. Hip-hop sahnesinde yükselişe geçmesine yakın gözle bakılan Brooke, hip-hop janrına saygı duruşunda bulunan, dinlemeye doyamayacağınız bir parça yapmış.

BİZE ULAŞIN