Altın Peşinde

Hazine bulmak için her şeyi satarak Alaska’ya yerleşen madencileri konu edinen Discovery Channel yapımı ‘Altın Peşinde’yi söz konusu madencilerle konuştuk.

Giriş Tarihi: 23.11.2018 10:20 Güncelleme Tarihi: 23.11.2018 10:20
Röportaj Emrah SAKA

Esquire: Bu iş için yatırdığınız 100 bin dolar madencilikte kullanmak için oldukça yüksek bir rakam. Üstelik bu işte çok agresif olursanız hiçbir şey kazanmamak bir yana, o parayı da kaybedebilirsiniz, öyle değil mi?


Rick Ness: Evet, kesinlikle aynı fikirdeyim. Daha önce hiç madencilik yapmayan birinin 100 bin dolarını bir anda kaybetmesi olası. Ama ben orada daha önce hiç bulunmamış olsam da bu iş için canla başla çalıştım ve işlerin nasıl yürüdüğünü görme şansına sahip oldum.



ESQ: Sizce insanlık, altın ve diğer değerli madenler olmasaydı daha iyi olur muydu? Daha az savaş, daha az çatışma çıkar mıydı?

Parker Schnabel: Eğer madencilik devam etmeseydi şu an bu telefon konuşmasını yapmıyor olurduk. Dünyadaki her şeyin nasıl olduğunu bilmiyorum; dünyada kullanılan her şey bir şekilde topraktan çıkıyor, ben temelde aynı oldukları için sebeple kötü şeylerin iyi taraflarını almak zorunda olduğumuzu düşünüyorum.
R.N: Bu derin bir soru. Sadece altın madenciliğinin beni güçlü ve varlıklı bir insan yapmadığını söyleyeyim. Ben hâlâ normal bir adamım ve aşırıya kaçmadan yaşıyorum. Oradaki varlığım, sadece maaşımın derecesini belirliyor.

ESQ: Madencilikte ne gibi teknolojiler kullanılıyor? Son yıllarda madencilikte neler değişti?

R.N: Parker bu konuda benden daha bilgili. Teknoloji değişse de ben hâlâ biraz eskilerde kalmış olabilirim. Yukon'da, hâlâ sadece beygir gücünde büyük makineler var. Parker çok daha fazlasını arıyor, ben ise daha düşük maliyetli yük taşıyıcılar arıyorum. Dürüst olmak gerekirse bizim gibi Yukon'da yaşayan adamlar için en yeni teknolojileri satın almak biraz zorlayıcı olabilir.

ESQ: Parker, şu an 24 yaşındasın. Madenciliğe kaç yaşında başladın?

P.S: Bu işte piyangoyu kazandım, çünkü madencilik yaparak büyüdüm. 9-10 yaşındayken büyükbabamla birlikte maden sahasına gider, çalışırdım. Çocukluğumdan bu yana oldukça fazla deneyim edindim. Lise bittiğinde deneyimli biriydim. O yaşlarda çok fazla şey öğrenirsiniz, ben de madenciliği öğrendim ve bunun için minnettarım.

BİZE ULAŞIN