Sincap deyip geçmeyin

Adını Paris’in en büyük velodromunda yarış kazanan şampiyonlara verilen ‘Sincap’ takma adından alan Velodrom Sincapları / L’écureuil du Vel'd'Hiv bisiklet severlerin mutlaka kütüphanelerine katması gereken koleksiyonluk bir çizgi roman.

Giriş Tarihi: 18.10.2018 17:56 Güncelleme Tarihi: 18.10.2018 17:56
Yazı Ege GÖRGÜN

Bisiklet tutkunlarının dergisi Cyclist Türkiye ekibinin kurduğu Zebraska Yayınevi'nin piyasaya sunduğu ilk kitabı Velodrom Sincapları'nı kaleme alıp resimleyen Fransız yazar ve çizer Christian Lax, bize 1930'lu yılların en önemli velodromu Vel' d'Hiv - Veldiv'de, yani Kış Velodromu'nda İkinci Dünya Savaşı döneminde yaşanan gerçek olayları anlatıyor.

Kurgu karakterlerin dönemin gerçek karakterleriyle buluştuğu Velodrom Sincapları okuruna pist bisikleti ve pist yarışları hakkında detaylı teknik bilgi de sunuyor. Böylelikle bisikletlere ilgi duyanların yanı sıra konuya uzak olan çizgi roman okurlarına da etkileyici bir hikâye anlatmayı başarıyor.

O yıllarda Paris'te bulunan dört velodromdan biri olan Kış Velodromu, dünyanın en gözde spor mabedlerinden bir tanesi. Öyle ünlü ki pist bisikleti dünyasınca Kış Velodromu 'Kutsalların Kutsalı' diye anılıyor. Pist yarışçıları için vazgeçilmez oluşunun dışında Paris sosyetesi ve halkının bir araya geldiği bir mekân oluşu da hayli ilgi çekici. Ancak ahşap pisti, taş duvarları ve cam tavanının arasında vücut bulan Kış Velodromu Veldiv'de İkinci Dünya Savaşı yıllarında hüzün ve zafer arasında bir rekabet yaşanmakta.

Velodrom Sincapları işgal altındaki Fransa'da 'Kış Velodromu'nun gerçek hikâyesini anlatırken okurunu pist bisikletinin yanı sıra savaş yıllarında yaşananlar hakkında da bilgilendiriyor.

1940 yılının mayıs ayında başlayan hikâye Alman işgali altındaki Fransa'da geçiyor. Veldiv o sıralarda bir yandan Alman işgalcilerin yasaklarına, işbirlikçilerin faşist düşüncelerini yaydığı mitinglere, toplama kamplarına gönderilecek Yahudilere yapılan baskılara tanıklık ediyor. Bir yandan da pistin tozunu attıran sincapların coşkulu yarışlarına ev sahipliği yapıyor.

Hikâyenin başkahramanları, Ancelin Kardeşler. Birbirlerine sıkı sıkıya bağlı kardeşlerden büyüğü Sam, tribünlerin favori sincabı. Fizik gücü ve ödün vermediği kişiliği ününe ün katmasını sağlıyor. Onun direncinden etkilenen küçük kardeşi Eddie ise fiziksel engelleriyle başa çıkmaya çalışırken kendi direnişini gazeteci olmaya çalışarak sürdürmeye kalkıyor. Onların direnişi üzerinden Nazi işgalinin Fransa'daki bir ailenin yaşantısını geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirmesini anlatan çizgi roman da okuru tarihin kanlı sayfalarında heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor.



UTANÇ TANIĞI VELDIV
Fransa tarihinin hiç kuşkusuz en kara sayfalarından bir tanesi, Veldiv Baskını'dır. İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkede iktidarda olan Vichy rejiminin on binlerce Fransız Yahudi'sini kitlesel baskın operasyonlarla toplayıp Nazi Almanyası'na teslim ettiği 16 Temmuz 1942'deki baskın sırasında Fransız polisi ile jandarması tarafından uygulamaya konan operasyonla, Fransa'daki Yahudi aileler çocukları ile birlikte Veldiv'de toplanarak, Almanya'daki çalışma ve ölüm kamplarına gönderilmişti. Günümüzde her 16 Temmuz günü Veldiv'in bulunduğu yerde bu olayda hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlenmektedir.

BİZE ULAŞIN